Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Ortak Yerlerin Baz İstasyonu Olarak Kiraya Verilmesi.... GSM BAZ İSTASYONU-

Başlatan Ozan ÖZEN - KatMulkiyeti.Com, Şubat 14, 2008, 04:46:45 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


DİKKAT!!! Ortak Yerlerin Baz İstasyonu Olarak Kiraya Verilmesi.... GSM BAZ İSTASYONU Kurulması Ortak Yerlerin Kiraya Verilmesinden Biraz Farklıdır.

GSM (cep telefonu telekominikasyon işi yapan servis sağlayıcılar : Örnek: Turkcell, Avea, Telsim, Vodafone vs...) şirketlerinin kira sözleşmesi yaparak apartmana baz istasyonu kurabilmesi için,

Kat Mâlikleri Kurulu'nun oybirliği ile karar alması gerekir. Yargıtay'ın görüşü de bu doğrultudadır.

Karar, Kat Malikleri Kurulu'nun oybirliği ile alınmamışsa, karara karşı çıkan kat malikleri Sulh Hukuk Mahkemesinde dâva açıp kararın iptalini ve müdâhalenin önlenmesini isteyebilirler.

Karar, oybirliği ile alınmış olsa bile, Baz İstasyonu'nun sağlığı için tehlikeli olduğunu fark eden kat mâliki, bu konuda verdiği onayını geri aldığını söyleyerek GSM şirketi ile yapılan kira sözleşmesinin feshedilmesini Yönetici'den isteyebilir. Bu isteği yerine getirilmezse, Sulh Hukuk Mahkemesine başvurup sözleşmenin feshini ve müdâhalenin önlenmesini isteyebilir.

Hiçbir karar olmadan Baz İstasyonu kurulmuşsa, yani ortada fiilî bir durum varsa, 3091 sayılı Kanun'a göre 60 gün içinde Kaymakamlık'a başvurulup müdâhalenin önlenmesi istenebilir.

Belediye Başkanlıkları, yürürlükteki İmar Kanunu ve ilgili mevzuat gereğince, genel yetkilerine dayanarak, kendilerine başvurulması halinde, Baz İstasyonu'nun yıkımı karan alıp bunu uygulayabilirler.

Baz istasyonu komşu bir apartmanda kurulmuşsa, Medeni Kanunun komşuluk hukuku hakkındaki hükümleri gereği, müdâhalenin önlenmesi için dâva açılabilir.

Linkback: Ortak Yerlerin Baz İstasyonu Olarak Kiraya Verilmesi.... GSM BAZ İSTASYONU-


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif
  • Gösterim 31,947 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 2 Yanıtlar

Ortak Alanlarımızı , Çatı veya Terasımızı Baz İstasyonu Olarak Kiraya Verdik, Yada Baz İstasyonu Gelirimiz Var!
Baz istasyon kirası beyan edersek  vergi ödeyecek miyiz?


Binalara takılan baz istasyonlar nedeniyle Maliyenin denetim yapacağı ve Baz istasyonlar nedeniyle daire sahiplerinde vergi alınacağı birçok gazetede yer aldı.

Örneğin diyelim ki anayapınızda 2009 yılında baz istasyonu kuruldu. Bu baz istasyon için her yıl 12.000 TL almak için anlaşma yaptınız. Bu yıl ilk kirayı aldınız. Kirayı 12 adet kat malikine  -toplam 12 bağımsız bölümolduğundan  - paylaştırdınız geri ödediniz veya  kat malikleri  adına apartmanın ortak genel giderlerinde kullandınız.

Şimdi Bu durumda kat malikleri  vergi mi ödeyecek?


Cep telefonu operatörlerinin (Turkcell, Vodafone, Avea vs..)  anayapılara  kurdukları baz istasyonlar nedeniyle anayapılara  ödedikleri kira bedellerinin, vergi dairesine beyan ederek vergisini ödemeyen maliklerin  Maliyece tespit edilerek, ceza kesileceği yönünde basında çeşitli haberler yer aldı.

Ancak duruma şöyle bakalım. Baz istasyonu nedeniyle alınan kiraların beyan edilmediğinden dolayı ceza kesilecek kat maliki hemen hemen çıkmaz.

Baz istasyon nedeniyle binaya ödenen kira, işyeri kira geliri niteliğindedir. GSM operatörü baz istasyonu kirasının binaya öderken, yüzde 20 oranında gelir vergisi stopajı(kesintisi) yapması ve kalanını binaya ödemesi gerekir.

GSM şirketi vergi kesintisini yapmamışsa bundan binanın sorumluluğu olmaz. Vergi kesilmemesi nedeniyle cezalı verginin GSM operatöründen aranması gerekir.

Baz istasyon kirasını alan anayapı, bunu kat maliklerine paylaştırır. Kat malikleri de beyan haddini aşan tutarda baz istasyonu kirası almışsa bunu beyan etmesi gerekir. Ancak iş yeri kira geliri, gelir vergisi stopajına(kesinti) tabi tutulduğundan, beyan haddi yüksektir.

Örneğin  2009 da  kat maliklerinin herbirinin 22.000 TL nin (yalnız anayapının  değil her daire sahibinin aldığı kira tutarı) üstünde baz istasyon kirası alan kat maliki varsa, bu kirayı 25 Mart 2010 tarihi mesai saati sonuna kadar vergi dairesine işyeri kirası olarak beyan etmelidir.

Ancak beyan vergi ödeyeceği anlamına da gelmez. Çünkü; 2009 da beyan edilen ve tutarı 95.600 TL ye kadar olan işyeri kiraları için vergi ödenmediği gibi tam tersi vergi iadesi alınacaktır. İade gelir vergisi kesintisinin brüt kira üstünden yapılmasına karsın, beyanda verginin kira gelirinden yüzde 25 götürü gider düştükten sonra kalan kiranı safi tutarı üstünden hesaplanması ve hesaplanan vergiden kesinti yoluyla ödenen verginin mahsubundan kaynaklanır. Sonuç olarak, işyeri kira gelirinde 2008 de beyan haddi 19.800 TL, 2009 da ise 22.000 TL olduğundan, bağımsız bölüm başına  yıllık örneğimizde  1.000 TL baz istasyon kirası alan kat maliklerinizin bu kirayı beyan etmesi ve vergi ödemesi gerekmediği gibi, maliyede ceza yazamaz.

Peki 2008 yılında da aynı geliri elde ettik. Ve Vergi ödemedik. Bu durumda 2008 den dolayı cezalı duruma mı düştük?
Hayır.-
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

Madem konu açıldı.
Vergi konusunu sonlayalım.

Anayapılarda ortak yerlerin kiraya verilmesi (ya da baz istasyonu kurulması ) neticesinde kiralayan şirket tarafından ödenen ve anayapı yönetiminin gelirleri ile ilgili olarak ;

zaman zaman

"Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) liste isteyen Gelir İdaresi Başkanlığı‚ apartman yöneticileri ve işyeri sahiplerini denetimden geçirecek."

Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin baz istasyonu bulunuyor. GSM şirketleri bunun için bina ve arsa sahiplerine yıllık 5 bin ile 10 bin lira arasında kira ödüyor. Ortalama rakam ise 8 bin lira civarında.

Ancak baz istasyonunun büyüklüğü ve yerine göre rakam 50 bin dolara kadar da çıkabiliyor. Vatandaşın bu kapsamda cebine yılda yaklaşık 320 milyon lira para giriyor. Gelir Vergisi dört dilimden oluşuyor. Halen 8 bin 700 liraya kadar olan gelirlerden yüzde 15‚ 8 bin 701-22 bin lira arasındaki gelirlerden yüzde 20‚ 22 bin 1-50 bin lira arasındaki gelirlerden yüzde 27‚ 50 bin 1 lira ve üstü gelirlerden de yüzde 35 oranında vergi kesiliyor. "

gibi maliye kaynaklı haberler doğru olmayabiliyor.

Mesela Maliye’de bir görevli, mülklerine baz istasyon kurulması karşılığı para alanların gelir vergisi beyanında bulunmadığını farketti. Maliye Bakanı Şimşek de gelir getirici bir nokta bulundu diye sevinip derhal talimat verdi ve üzerinde baz istasyonu olan 35 bin mülkün listesi çıkarıldı.

Ancak, bu kiralarla ilgili GSM şirketlerinin stopaj ödediği ve kira bedeli 220 bin TL’yi geçmiyorsa ekstra vergi talep edilemeyeceği konusunda uyarılınca Gelir İdaresi çark etti. Başkanlık’tan, “Sınırı aşan kira bedellerine ve GSM’cilerin stopajı tam ödeyip ödemediğine bakılacak” açıklaması geldi.




ANKARA - Maliye Bakanlığı, binalarına baz istasyonları kurulması karşılığında GSM şirketlerinden para alan apartman ya da binalarda vergi incelemesi başlatmaya hazırlanırken, hevesi kursağında kaldı. Gelir İdaresi’nin verdiği bilgi doğrultusunda 35 bini aşkın baz istasyonunun bulunduğu binalarla ilgili vergi incelemesi talimatı veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de geçerli mevzuata rağmen yanıltıldığı ortaya çıktı.

GSM şirketlerinin apartman, bina ya da arsa gibi alanlara baz istasyonu kurulması karşılığında 8 bin ile 50 bin dolar arasında paralar ödediğini duyan Maliye Bakanlığı, Bilişim Teknolojileri Üst Kurulu’ndan (BTK) Türkiye ölçeğinde şehir ve ilçelerdeki baz istasyonlu binaların listelerini istedi. Bu listelere bakılarak baz istasyonu kurduran kişi ve kuruluşlar ile apartman yönetimlerinin buradan elde ettikleri geliri beyan edip etmediklerine bakılacaktı. Ancak Bakanlık, GSM şirketlerinin bu işlemle ilgili stopaja tabi olduğunu, bina sahiplerine ya da apartman yönetimine ödeme yaparken, yüzde 20 stopaj kesintisi yaparak bunu Bakanlığa ödediğini unuttu. Söz konusu girişim kamuoyuna yansıyınca bakanlık yönetimi, teknokratlar tarafından apartmanlara baz istasyonu kuran GSM şirketlerinin zaten stopaja tabii olduğu konusunda uyarıldı. Maliye’nin yasal olarak “gayrimenkul sermaye iradı” olarak alabileceği vergi kapsamında, istisna kapsamı da ayrıca hatırlatıldı.

Maliye’nin “gayrimenkul sermaye iradı” olarak almayı planladığı vergiyle ilgili yasaya göre, kat maliklerinin aldıkları para kişi başına 2007’de 19 bin lira, 2008’de 19 bin 800 lira, 2009’da da 22 bin lirayı aşmadığı sürece, beyanname vermiyor, gelir vergisi ödemiyorlar. Böylece Maliye’nin örneğin 10 daireli bir apartmana kurulan baz istasyonundan 2009 yılı vergisi alabilmesi için, GSM şirketinin o apartmana bu yıl 220 bin lira ödemiş olması gerekiyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı mevzuatın getirdiği kısıtların ortaya çıkması üzerine, “baz istasyonlu apartmanlara vergi incelemesi” açıklamasını esneterek, “Biz zaten belirlenen bu tutarların üzerinde bir gelir varsa, onunla ilgili vergi tahakkuk edeceğiz” açıklaması yaptı. Ancak böyle bir vergi tahakkuku yapılabilmesi için örneğin 10 daireli bir apartmana GSM şirketinin 2009 yılı için 220 bin lira ödemesi gerekiyor. Ancak bu ya da buna yakın bir örnek şu ana kadar hiç yaşanmadığı gibi, buna yakın bir tutarın ödenmesi bile mümkün bulunmuyor.
Müstakil ve az daireli evlerde sıkıntı çıkabilir

Gelir İdaresi Başkanlığı, “baz istasyon gelirlerinin vergi incelemesine tabi tutulacağı” açıklaması üzerine ortaya çıkan karmaşada bir açıklama yaparak durumu düzeltmeye çalıştı. İnceleme ile GSM operatörlerinin stopaj kesintisini eksiksiz yapıp yapmadığının araştırılacağı belirtildi. Bu çerçevede gayrimenkul üzerinde baz istasyonları bulunan kişi ya da kuruluşların gelirinin beyan sınırını aşıp aşmadığına bakılacak. 3 GSM şirketinin, stopaj kesintisi yapıp yapmadığı tek tek araştırılacak. Bir Maliye yetkilisi konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Baz istasyonları gelirleri, diğer kira gelirleri arasında sayılıyor ve işyeri kira geliri sınırı üzerinde baz istasyonu geliri elde edenlerin beyanname vermesi gerekiyor. Bu rakam 2008 için 19 bin 800 lira olarak belirlenmişti. Çok daireli apartmanlarda gelir paylaştırıldığı için her daire malikinin beyanname vermesi gerekmiyor. Ancak, müstakil ya da daire sayısı az olan gayrimenkul ile işyerlerine ait binalarda sınırın üzerinde kazanç sağlayanlar, baz istasyonu gelirleri için beyanda bulunmak zorundalar.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı