Önce yönetim planının ilgili maddesi veya gerekiyorsa diğer maddeleri veya yönetim planının tamamı ve ekinde irtifak listesi ile tapu sicilinde yönetim planı değişikliği yapılacak. İlgili kat malikleri kararını imzalayanlar ve her halükarda diğer kat malikleri ikinci bir olağanüstü genel kurul toplantısı yapacaklar yeni yönetim planı ve yönetim planı değişikliğini oylayacaklar. Bu oylamada %80 (4/5) veya daha fazla sayı ile yönetim planı değişikliğine karar verilecek. Yönetim planının her sayfası karara katılan kat malikleri tarafından imzalanacak ve tapu sicilinde eski yönetim planı değişikliği veya eskisinin terkini ve yenisinin tescili yine bu maliklerce yapılacak. Tüm maliklerin aynı anda tapuda bulunması mümkün değilse her bir malik noterden bir kişiye veya birkaç kişiye yönetim planı terkini, tescili ve değişikliği ile ilgili vekalet verecek.
Bu işlem tamamlandığı zaman Kat Mülkiyeti hukuku açısından daireler işyeri olarak kullanılabilir.
Ancak yerel yönetim belediye taşınmaz ve ruhsat müdürlüğü ile yönetim planı değişikliğine ilişkin karar sonrasında iletişime geçilmesi gerekecektir.
Yukarıda yazdıklarım söz konusu binada her tür işin yapılabileceğine ilişkin bir çözümü ifade etmez. Sözkonusu işler için alınması gereken ruhsatlar ve kriterleri ilgili yasa, yönetmeliklerde bulunmaktadır. Bu sebeple işyerlerine ilişkin kısıtlamaların veya imkanların yönetim planına yazılması aşamasında da belediyeden görüş almanızda fayda var.