Sayın ck0902,
1- O halde bahsettiğim yapılar işyeri olduğu için aralarında da kamuya ait yerler olduğu için site değil de toplu yapı yönetimi demeliyim.
2- Söylediğiniz hüküm Kat Mülkiyeti Kanunu'nda geçiyor. Ancak bahsettiğim iş yerleri yanlış bilmiyorsam Kat Mülkiyeti Kanunu'na bağlı olmamalı. Hiç ortak alan yok. Her işyeri de müstakil. Aynı bina değil. Kat ilişkisi yok. Hepsi farklı parselde. Toplu yapı desek o da değil. Çünkü toplu yapının tanımı KMK'da şöyle geçiyor.:
Alıntı Yap
Madde 66 – (Ek: 14/11/2007-5711/22 md.)
Toplu yapı, bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim plânına göre yapılmış veya yapılacak,
alt yapı tesisleri, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetler ile bunların yönetimi bakımından birbirleriyle bağlantılı
birden çok yapıyı ifade eder.
Burada bağlantılı altyapı tesisi, ortak kullanım yeri sosyal tesis ve hizmet yok. Dolayısıyla bunların yönetimi bakımından birbirine bağlantısı da söz konusu değil.
Burada şöyle bir soru sorayım. Aynı müteahhit firma ya da kuruluş, birbirinden bağımsız olarak bir adadaki 10 parsele (her parsele bir tane olmak üzere) 10 işyeri yaptı diyelim. Bu işyerlerinin ortak herhangi bir şeyi yok. Ortak bir hizmet gerekmiyor. Tapuya da toplu yapı ile ilgili herhangi bir şey kaydedilmemiş. Biz bu işyerlerinin sahibi olarak bir araya gelerek toplu yapı yönetimi kursak yasal bir dayanağımız olacak mı? Yoksa hükümsüz,geçersiz bir tüzel kişilik mi oluşturmuş olacağız?
3- Ada içerisindeki işyeri sahiplerinden bazıları bu yönetime katılmak istemiyorum derse onları katılmaya zorlayabileceğimiz bir yasal dayanak var mı?
4- Başta toplu yapı yönetimi kurulurken onay verenler sonradan bu yönetimden ayrılabilir mi? Ayrılır/ayrılmaz gibi bir hüküm ilgili mevzuatta mevcut mu?
5- Söylediğiniz, toplu yapının 3.şahıslara ve devlete karşı sorumlulukları nelerdir?