634 s Kat Mülkiyeti Kanunu
Anayrimenkulün Bakımı, Korunması ve Zarardan Sorumluluk:
Madde 19/1 – Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.
Madde 19/3 – Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.
III - Anagayrimenkulün Genel Giderlerine Katılma:
Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.
Sayın Pngn;
Apartmanınızın çatısının kısmen veya tamamen yanması nedeniyle, çatının tekrar yaptırılması, bakım, onarımdan geçirilmesi kaçınılmazdır. Muhtemelen kat malikleri kurulundan çatının yaptırılması ile ilgili karar çıkacaktır.
Bu durumda;
İstisnasız tüm kat malikleri ile birlikte siz de yapılacak olan çatı bakım, onarım yapım giderine arsa payı oranında katılmak zorunda kalacaksınız. Yangının kendiliğinden çıkması veya yangının çıkmasına birinin sebebiyet vermesi veya ihmaller nedeniyle yangının çıkmış olması, bu sonucu değiştirmeyecektir.
Peki; yangın nedeniyle ödediğimiz harcamayı kim(lerden)den, nasıl tazmin edebiliriz.? sorusu aklınıza gelebilir.
(1) Çatı yangının çıkış nedeni ortaya çıkmaz ve de sorumluları tespit edilemez ise;
Kat maliklerinin tamamı, kendi arsa payı oranında ödediği veya ödemekte olduğu çatı bakım, onarım ve yapım giderini katlanmak zorunda, durumunda kalacaklardır.
(2) Çatı yangını, bağımsız bölüm malikinin ihmali ile çıktığı ortaya çıkar ise;
Kat maliklerinin, çatının yapımı sırasında kendi arsa payı oranında ödemiş oldukları çatı bakım, onarım ve yapım giderini, yangına sebebiyet veren bağımsız bölüm malikinden isteme hakkı ortaya çıkacaktır. Zararın tazmini için süreç başlatılabilecektir.
(3) Çatı yangını, yönetimin yapması veya yapmaması gereken ihmallerden çıktığı tespit edilir ise;
Kat maliklerinin, çatının yapımı sırasında kendi arsa payı oranında ödemiş oldukları çatı bakım, onarım ve yapım giderini, yönetimden dolayısı ile kat maliklerinden isteme hakkı ortaya çıkacaktır. Yöneticinin asli kusurlu olması durumunda zararın tazmini bizzat yöneticinin şahsına kadar gidebilecektir.
(4) Çatı yangını, bağımsız bölüm maliki ile birlikte yönetimin yapması veya yapmaması gereken ihmallerden çıktığı tespit edilirse ne olacaktır.?
Yukarıda açıkladığım (2). ve (3). sıradaki bilgiler ve kusur oranına göre değerlendirilmesi gerekir.
Sayın Pngn;
Çatının yanması ile ilgili olarak mağdur olduğunu veya olacağını düşünen kat maliklerinin bu süreci kesinlikle hukuki yardım alarak devam etmeleri gerekir. Avukatınız değerlendirmeleri, yönlendirmeleri ve de sizlerin yardımı ile yeni delil tespiti gibi bir arayış içerisinde olunabilir. Sizleri farklı bir dava sürecine girilmeniz yönünde de yönlendirmede bulunabilir. Geçmiş olsun dileklerimle.
Saygılar.