Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

APARTMAN ÇATISINI YAKAN MALİK VE UGRANILAN ZARAR

Başlatan Pngn, Ekim 01, 2017, 08:34:24 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Son katta oturan malik, 27 Agustos tarihinde bitisik nizam 4 bloklu apartmanimizin catisini barbeku yakmak suretiyle yakti. 3 blok komple zarar gordu. Kendisi yonetim beni uyarmadi dedi. Yonetim sigorta da yaptirmamisti. O gun yangin tüpleri ya boştu, ya yerinde yoktu. Su an zarar goren 9 daire catiyi siz yapin, burasi ortak alan diye bize zararı bize yüklemeye calisiyor. Yangini cikarsn daire ben bir kurus odeyemem diyor. Hala dava acilmadi. Delil tesbi davasi istedik, yangini cikaran malik delilleri toplamis. Bildiginiz yere gidin sikayet edin diyor. Ben bu parayi odemek zorunda miyim? Bizler savciliga suc duyurusunda bulunacagiz, hem zarari veren malik, hem yonetici icin. Icraya verin, yakan odemiyorsa biz hic odemeyiz diyoruz. Bize yardimci olabilir misiniz? Tsk.
Linkback: APARTMAN ÇATISINI YAKAN MALİK VE UGRANILAN ZARAR


  • Gösterim 6,159 
  • Üyelerimizin Açılmasını İstediği Yeni Konu Başlıkları
  • 3 Yanıtlar

634 s Kat Mülkiyeti Kanunu
Anayrimenkulün Bakımı, Korunması ve Zarardan Sorumluluk:

Madde 19/3 – Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.

Sayın Pngn;

Apartmanınızın çatısının yanması olayı ile ilgili olarak itfaiyenin olay günü ile ilgili tanzim ettiği yangın raporu ve emniyet görevlilerince tutulmuş tutanak olması gerekir.

Yönetimin veya kat maliklerinin çatı yangını ile ilgili emniyet birimine herhangi bir müracaatı olmadı mı.? Adli yönden işlem yapılmadı mı.? sorularının yanıtlarını öğrenin.

Kaldı ki;

Her kim olursa olsun "yangından ben sorumlu değilim" söylemleri sadece kendilerine bağlar. Yangının bağımsız bölüm malikinin barbekü kullanması nedeniyle çıkıp çıkmadığı, yangın ile ilgili sorumluluğunun ne olduğu ve de yönetimin veya kat maliklerinin bu konu ile ilgili ihmallerin olup olmadığı gibi soruların yanıtları yargı aşamasında ortaya çıkacaktır. Sorumluların kusurları oranında yangından sorumlu olmaları kaçınılmazdır. Bu duruma göre zararın tazminini cihetine gidilebilir.

Hiç vakit geçirmeden hukuki yardım almanızı ve avukatınızın göstereceği doğru bilgiler doğrultusunda hareket etmenizi öneriyorum.

Saygılar.

Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.
Hak ve Sorumluluklarınızı ''Yönetim Planı'' ve ''634 s KMK'' nu inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Aydin Bey ilginiz icin tsk ederim.
Malik, ön toplantıda, kendi aramizda 20 bin TL ile zararin %10' luk bir kismini karsilayacagini belirtmisti. Bundan bir kac gun sonra itfaiye raporu cikti. Raporda sebebin belli olmadigi yaziyordu. Oysa şahitlerle birlikte yazilmis rapor, ama sonuca farkli yansimis. Bunu ögrenen kusurlu malik, ayni gun söylemini degistirerek kesinlikle odeme yapmayacagini belirtti. Polis raporu ise sadece olay yeri incelemeyle ilgili hazirlanmis. Ölü, yaralı var mı?, yok mu?. Oysa kusurlu maliği, görgü tanıklariyla birlikte karakola ifadeye çağırmaları gerekirmis, çağırmamışlar. Karakolda 5 kişi ayrı ayrı gidip talep ettiği halde olay yeri incelemeye ait dosyamızı bile bulamadılar. En son olarak amir, bunu yanlzca o dairenin sahibi alabilir diyorlar. Arap saçı gibi bir duruma döndü. Toplantı yapıldı, yarıdan fazla kişi toplandığı halde yönetici oylama yapmadı, bu pazar yine toplantı yapacakmış. Yakan kişiler de geldi, bizi insanlıl dışı hareket etmekle ve vicdansızlıkla suçlayan malikler, suçlu aile gelince inanın tek kelime etmediler. Bir şeyler dönüyor, anlamıyoruz.
Benim sorum; bunu yangını çıkaran ödemiyorum, bildiğiniz yere şikayet edin diyorsa, bizden alabilirler mi?
İcraya vermekle tehdit ediliyoruz.
Tşk.

#3
634 s Kat Mülkiyeti Kanunu

Anayrimenkulün Bakımı, Korunması ve Zarardan Sorumluluk:
Madde 19/1 – Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.

Madde 19/3 – Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.

III - Anagayrimenkulün Genel Giderlerine Katılma:
Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;

b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.

c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

(Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.

Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.

Sayın Pngn;

Apartmanınızın çatısının kısmen veya tamamen yanması nedeniyle, çatının tekrar yaptırılması, bakım, onarımdan geçirilmesi kaçınılmazdır. Muhtemelen kat malikleri kurulundan çatının yaptırılması ile ilgili karar çıkacaktır.

Bu durumda;

İstisnasız tüm kat malikleri ile birlikte siz de yapılacak olan çatı bakım, onarım yapım giderine arsa payı oranında katılmak zorunda kalacaksınız. Yangının kendiliğinden çıkması veya yangının çıkmasına birinin sebebiyet vermesi veya ihmaller nedeniyle yangının çıkmış olması, bu sonucu değiştirmeyecektir.

Peki; yangın nedeniyle ödediğimiz harcamayı kim(lerden)den, nasıl tazmin edebiliriz.? sorusu aklınıza gelebilir.

(1) Çatı yangının çıkış nedeni ortaya çıkmaz ve de sorumluları tespit edilemez ise;
Kat maliklerinin tamamı, kendi arsa payı oranında ödediği veya ödemekte olduğu çatı bakım, onarım ve yapım giderini katlanmak zorunda, durumunda kalacaklardır.

(2) Çatı yangını, bağımsız bölüm malikinin ihmali ile çıktığı ortaya çıkar ise;
Kat maliklerinin, çatının yapımı sırasında kendi arsa payı oranında ödemiş oldukları çatı bakım, onarım ve yapım giderini, yangına sebebiyet veren bağımsız bölüm malikinden isteme hakkı ortaya çıkacaktır. Zararın tazmini için süreç başlatılabilecektir.

(3) Çatı yangını, yönetimin yapması veya yapmaması gereken ihmallerden çıktığı tespit edilir ise;
Kat maliklerinin, çatının yapımı sırasında kendi arsa payı oranında ödemiş oldukları çatı bakım, onarım ve yapım giderini, yönetimden dolayısı ile kat maliklerinden isteme hakkı ortaya çıkacaktır. Yöneticinin asli kusurlu olması durumunda zararın tazmini bizzat yöneticinin şahsına kadar gidebilecektir.

(4) Çatı yangını, bağımsız bölüm maliki ile birlikte yönetimin yapması veya yapmaması gereken ihmallerden çıktığı tespit edilirse ne olacaktır.?
Yukarıda açıkladığım (2). ve (3). sıradaki bilgiler ve kusur oranına göre değerlendirilmesi gerekir.

Sayın Pngn;

Çatının yanması ile ilgili olarak mağdur olduğunu veya olacağını düşünen kat maliklerinin bu süreci kesinlikle hukuki yardım alarak devam etmeleri gerekir. Avukatınız değerlendirmeleri, yönlendirmeleri ve de sizlerin yardımı ile yeni delil tespiti gibi bir arayış içerisinde olunabilir. Sizleri farklı bir dava sürecine girilmeniz yönünde de yönlendirmede bulunabilir. Geçmiş olsun dileklerimle.

Saygılar.
Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.
Hak ve Sorumluluklarınızı ''Yönetim Planı'' ve ''634 s KMK'' nu inceleyerek öğrenebilirsiniz.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı