Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Yönetimin Sorumluluğu

Başlatan Ali HAKVERDİ, Mart 14, 2022, 12:45:39 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

 Merhaba, 62 dairelik, 4 yıllık bir sitede kat  malikiyim. Site içerisinde bulunan otoparkın altından geçen kanalizasyon bağlantılarındaki çökme ve tıkanma sorunu nedeni ile kanalizasyon hattından bir önceki daire olan apartman görevlisinin evini sürekli su basıyor ve bunun için yönetim çok yüksek bir meblağ göstererek ek aidat kararı alınacağını duyurdu. Sormak istediğim;
 1-Sitenin yaşından dolayı müteahhitin sorumluğu var mıdır, varsa ne yapılmalı,
 2-Ortak alan sigortası olsaydı bunu karşılar mıydı, karşılasaydı yapılmadığı için yönetimin şu anki sorumluluğu nedir? Teşekkürler.
 
 
Linkback: Yönetimin Sorumluluğu


  • Gösterim 2,408 
  • Teknik Bina Yönetimi İle İlgili Kanun, Tüzük ve Yönetmelikler
  • 1 Yanıtlar

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapMerhaba, 62 dairelik, 4 yıllık bir sitede kat  malikiyim. Site içerisinde bulunan otoparkın altından geçen kanalizasyon bağlantılarındaki çökme ve tıkanma sorunu nedeni ile kanalizasyon hattından bir önceki daire olan apartman görevlisinin evini sürekli su basıyor ve bunun için yönetim çok yüksek bir meblağ göstererek ek aidat kararı alınacağını duyurdu. Sormak istediğim;
 1-Sitenin yaşından dolayı müteahhitin sorumluğu var mıdır, varsa ne yapılmalı,
 2-Ortak alan sigortası olsaydı bunu karşılar mıydı, karşılasaydı yapılmadığı için yönetimin şu anki sorumluluğu nedir? Teşekkürler.
 
 

Merhaba,

1. maddenizin cevabı Av. Ezgi EFENDİOĞLU'nun makalesinde şu şekilde geçmektedir (yani binanın yaşına takılmayın, makaleyi incelediğinizde anlayacaksınız)

'Gizli ayıp' ve 'açık ayıp' şeklinde ayırabileceğimiz ayıp kavramı inşaatlarda daha çok gizli ayıp şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Şayet açık ayıp söz konusu ise, iş sahibi imkan bulur bulmaz muayene ve ihbar yükümlülüğünü yerine getirmelidir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 474. maddesi; "İş sahibi, eserin tesliminden sonra, işlerin olağan akışına göre imkan bulur bulmaz eseri gözden geçirmek ve ayıpları varsa, bunu uygun bir süre içinde yükleniciye bildirmek zorundadır. Taraflardan her biri giderini karşılayarak, eserin (inşaatın) bilirkişi tarafından gözden geçirilmesini ve sonucun bir raporla belirlenmesini isteyebilir" hükmünü içermektedir.

Madde metninden de anlaşıldığı gibi iş sahibinin, ortaya çıkan ayıpları müteahhide ihbar etmesi şarttır. İhbar süresine ilişkin olarak kanunda açık bir hüküm olmamasına rağmen Yargıtay makul süre içinde ayıbın müteahhide bildirilmesi şartını aramaktadır. Bu süre somut olaya göre değişebilmekle birlikte Yargıtay'ın 2008 tarihli kararından özetle, "iş sahibinin inşaatı teslim aldığı tarihten 40 gün sonra mahkeme aracılığı ile tespit yaptırdığı ve ayıplı işleri Müteahhide ihbar ettiği anlaşıldığından, süresinde muayene ve ihbarda bulunmayan davacıların, açık ayıba dayalı nefaset farkından dolayı bir istekte bulunma hakları kalmamıştır" denilmek suretiyle 40 gün sonra yapılan ihbarı makul süre içinde değerlendirmemiştir.

 

İş sahibinin inşaatı kanunun 474. maddesinde belirtildiği şekilde incelemeksizin kabul etmesi veya ayıpların derhal bildirilmemesi durumunda müteahhit bu ayıplardan dolayı sorumlu tutulamaz. Bu şekilde teslimle birlikte ayıbı gören iş sahibi inşaatı kabul etmiş ise müteahhidi ibra etmiş sayılacaktır.

 

Müteahhidin gizli ayıplardan sorumluluğu, teslimden itibaren 5 yıl olarak düzenlenmiştir. Ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru var ise bu süre 20 yıl olarak kanunda düzenlenmiştir.

 

Ayıbın ortaya çıkması durumunda iş sahibinin birtakım hakları mevcuttur. İş sahibinin hakları inşaatın kabul edilebilecek durumda olup olmamasına göre değişmektedir. İnşaatın kabul edilmesi mümkün değil ise iş sahibi sözleşmeden dönerek inşaatın yıkılmasını ve zararının giderilmesini talep edebilir. Örneğin müteahhit, işi fen ve imar kuralları dışında ifa etmiş ise iş sahibi sözleşmeden dönerek zararını talep edebilir. Müteahhidin yapmış olduğu inşaat kabul edilebilir durumda ise iş sahibi bedel üzerinden indirim yapılmasını veya ayıbın aynen giderilmesini isteyebilir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 475. maddesinin 3. fıkrası uyarınca iş sahibi, aşırı masrafı gerektirmediği takdirde bütün masrafları yükleniciye ait olmak üzere eserin ücretsiz onarılmasını isteyebilir. Böylelikle ayıplı kısım sözleşmeye uygun şekilde yeniden inşa edilebilecektir.



2. maddenin cevabı: Eğer poliçede ayrıca belirtilmişse ve bu tür giderlerin için zararın %100 temini yazılmışsa öderler, fakat bir sonraki dönem sigorta tutarınız çok yüksek çıkar. Mesela bizim binalarımızın bir tanesinin sigorta poliçesinde "görüntü kaydı alan/almayan, yolcu ve/veya yük taşıyan bilumum hava taşıtları kazası (uçak, helikopter, drone vb. çarpması vs. vs." diye bir madde var. Bu binaya hakikaten 2 adet drone yarışırken çarptı ve 1 tanesi çatının oluğunu kırdı, diğeri asansör motor şapkasının profillerini çizdi. Sigorta geldi eksper raporu çıkardı ve binaya hasarın %50'sini ödedi. Bu yüzden bu tür giderlerin karşılanıp karşılanmayacağı tamamen poliçede yazan maddelere/ödemelere bağlıdır.

Saygılar...
Murat Çetin
Metrekare Yönetim

Yazmış olduğum tüm cevaplar yardımlaşma ve bilgi paylaşımı amaçlıdır.  Okuyucuya hukuki ve/veya kanunen herhangi bir sonuç vaat etmez.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı