İşletme Projesi Tebliğ Edilmeden Avans Toplanamaz, icra takibi başlatılamaz. Yönetici harcama yaptıkça ve belgelerini sundukça para isteyebilir. BU paranın da Apartman Yönetim Hesabına Yatırılması doğru olacaktırDikkat! İcra takibi hakkında sayfanın altındaki İCRA TAKİBİ USULU hakkındaki yazıyı mutlaka takip ediniz.
(1) Ancak kötü niyeti önlemek amacıyla da sadece bir önceki
Genel Giderler baz alınarak üzerine enflasyon faizi eklemek suretiyle
Ödeme Kaydı Düşerek yani yaptığınız ödemenin açıklamasını (şu yıl/aya ait Genel Gider Avansıdır) yazarak ödeme yapabilirsiniz.
(2) 634 SKMK 35 maddesinde Yöneticinin görev sorumlulukları tanımlanmaktadır. Bu görevler arasında Apartman İsmi Yöneticiliği adına Kendi İsim ve Soyismi ile hesap açabilir. Zaten günümüzde bankalar apartman yönetim hesaplarının yetkilerini kullandırmak için yöneticiden
her yıl karar defteri ve yönetici seçildiğine dair sayfanın kopyasını istemektedir.(3) Yönetici Apartman Yönetim Hesabı açmıyor ise, siz havale yöntemi ile yine yöneticinin adı, T.C. Kimlik Numarası ve/veya apartman yöneticiliği adresine avans gönderebilirsiniz. (Gönderim amacınızı açıkça yazınız)
(4) Yıl sonunda veya yönetime ait mali dönem sonunda muhakkak yöneticinin (resmi usullerle) hesap vermesini isteyiniz.
(5) Yönetici hesap vermiyorsa veya hesap vermese bile diğer malikler tarafından İBRA edilmiş olsa dahi sizin İBRA ettiğiniz anlamına gelmez. Çünkü
Oy Çokluğu ile İbra diye bir kural yoktur İbra etmeyen kat maliki yöneticinin harcamaları hakkında sulh hukuk mahkemesinde hesap vermesini talep edebilir. Bununla ilgili dava zaman aşımı; toplantıya katılan malik için 1 ay, katılmayan ama kararları tebliğ alan malik için
tebliğ tarihinden itibaren 1 ay, toplantıya katılmayan ve karaları tebliğ almayan malik için karar tarihinden itibaren en fazla 6 ay içinde sona erer.
Bu nedenle malik yılın her altı ayında bir yönetim kararlarını takip etmiş sayılır. Sadece yok hükmündeki kararların dava zaman aşımı yoktur. Örneğin, usulsüz yapılmış bir toplantıda alınan kararlar yok hükmündedir veya yöneticinin ve/veya kat malikinin karar yeter sayısına uyulmadan alınan kararlar yok hükmündedir. Burada da işlerin yürütülebilmesi için Medeni Kanunun 2. maddesi yani
iyi niyet kuralı re-sen yani otomatik olarak (hakim tarafından) denetlenir. Sırf usulsüz karar alındığı için kapıcılık (kapıcı kelimesine tepki gösterenlere bir hatırlatmada bulunmak isterim; kanundaki yönetmeliğin adı da bu şekildedir. Sosyal hayat içerisinde kendisine amacını aşmayan daha farklı unvan ile hitap edilebilir.) hizmetlerini veya elektrik masraflarını karşılayan avans tutarından kaçınılmaz.
Sayın yardımyardımApartman Yönetim Hesaplarında AİDAT kavramı yoktur. AVANS kavramı vardır. Dolayısıyla siz de (iyi niyetinizi) belli ederek AVANS ödemek suretiyle sorumluluklarınızı giderebilirsiniz. AİDAT bir dönem için sabit ödemedir. Örneğin katıldığınız spor salonunun AİDATI olur. Çünkü burada bir tutar belirlenmiş ve bu tutar sizden hizmet karşılığında alınmaktadır. Oysa Apartman Yönetimlerinde siz giderlere ortak olduğunuz için her an (usulüne uygun olarak) sizden avans istenebilir. Örneğin, aniden yağmur yüzünden zarar gören çatı için vakit kaybetmeden yeniden yeni bir avans istenebilir. Spor salonunun çatısı uçsa bile sizi bağlamaz.
Her konuyu kendi içinde analiz etmelisiniz. Karar alınması her zaman yerine getirmek zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Kaldı ki, çok sayıda yönetici yetersiz bilgi yüzünden kat maliklerine zarar
vermektedir. Bunu önlemenin yolu medeni cesaretinizi düşürmeden KMK hakkında yoğun bilgiye sahip olma gayreti olacaktır.Dikkat ! Sadece her karara uymak zorunda olduğunuzu hissetmeyin. Yöneticinin yanlış uygulamalarından da maddi olarak Arsa Payınız nisbetinde sorumlusunuz.
İCRA TAKİBİ USULÜİcra takibi
Ödeme Emri ile başlar. Ödeme Emri adresinize tebliğ edildiğinde en geç 7 gün içinde İcra Takibine itiraz edebilir ya da ödemeyi kabul edebilirsiniz. Eğer söz konusu 7 günü geçirirseniz İcra Takibini durduramazsınız. Ödemeyi yaparsınız (eğer haklıysanız)
Alacağın Tespiti Davası açarak hakkınız arayabilirsiniz. Ama bu biraz önce söylediğim gibi İcra Takibini
durdurmaz.Not: Örneğin Apartman Yöneticisinin adresinize gönderdiği resmi yazılar TEBLİGAT değil BİLDİRİM dir. BİLDİRİM teslim edilemediğinde Mahalli PTT şubesinde 10 gün boyunca bekletilir.
Tebligat yapmaya devlet yetkilidir. Avukat dahi tebligatı Noter aracılığı ile yapar. Tebligat, önce bilinen son adresinize gelir. Burada tebligat tebliğ edilmez ise, Nüfus idaresinde kayıtlı MERNİS ADRESİNİZE gelir ve tebligat tebliğ edilemese bile tebliğ edilmiş sayılır. (Çünkü size her iki yöntemde de çağrı pusulası bırakılır)
Tebligat tebliğ edilemediğinde adresinize bağlı Mahalli Muhtarlığa veya kolluk kuvvetlerine teslim edilir. Tebligat tebliğ tarihi bu yetkililere teslim edildiği tarihte başlar. Özellikle MERNİS ADRESİNİZE gelen tebligatı almaktan kaçınamazsınız.
Usulsüz de olsa tebligat size tebliğ edilmiş ise geçerli sayılır. Tebliğ almadan usulsüz tebligat yapılmış ise 7 günü geçen süre olsa dahi tebliğ tarihi İcra Mahkemesinin kabul ettiği yeni tarih olur. Yani davanın sonuçlandığı tarih.
Bunlar önemli, Selamlar.