Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Apartmanda değil müstakil evde yaşadığını sana üst komşum&yetersiz yönetici

Başlatan hipangel, Ocak 02, 2011, 04:54:55 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


Merhaba.

Üst komşumla alakalı problem yaşıyorum. En büyük problem gürültü.

Geçen hafta kendilerini uyarmaya gittim güzel bir şekilde; fakat aynı güzellikte tepki almadım. Meğerse evdeki yaşlı anne, yerde, yani benim tavanımda, çekiçle ceviz kırıp yine çekiçle onu eziyormuş yemek için. Ders çalışıyorum dedim, tez yazıyorum, insanım ben, lütfen dedim, bir de ben giderken anne çıkıp arkamdan laf etti, tahminimce laf soktu veya küfür etti, dönüp de ne dedin deyip muhatap olmadım.

Yöneticimize daha önce sıkıntımı dile getirmiştim; ama annesi de yapacak bir şey yok o konuda demişti. En son dayanamayıp dün akşam yöneticiye çıktım, gürültü olarak ne yapıyorlar diye sordu, tamam bir ara görüşürüm dedi. Ben de babamı aradım, o da apartman yöneticisi. Yöneticinin bu kadar pasif kalmasına şaşırdı, haklarım olduğunu hatırlattı, kendi apartmanlarında benzer sorunlar olduğunu ama yönetici olarak çözdüğün söyledi ve ben de bunun üstüne yeniden yöneticinin evine çıktım, yarın konuşacaktım ama şimdi konuşayım dedi, ben de o sırada evime girdim ve kapıyı kapattım. Buna rağmen bağırma sesleri apartmanı çınlattı. Kendi de çocuk yapınca görücez onu kısmını duyabildim; çünkü bağırma değil böğürmeydi resmen ve apartmanın diğer sakinlerine de saygı duymadan görgüsüzce bağırdılar. Daha sonra yönetici benimle temas kurmadı.

Evde çekiçle yere vurulmasının dışında, yere sürekli bir şeylerle darbede bulunuluyor, eşyalar yerden kaldırılarak değil yere sürttürülerek hareket ettiriliyor, balkon demirlerine vurularak gürültü yapılıyor, evdeki çocuklar evin bir ucundan diğer ucuna kadar topuklarına vura vura koşuyorlar. Artık psikolojim bozucak seviyeye gelmiş durumda. Ders çalışamıyorum. Rahatsız olduğumu anlasınlar diye tavana vuruyorum. Şikayet etmeye gittiğimde rahatsızlığımı dile getirdiğimde bana "sende gürültü yapıyorsun tak tak diye ses geliyor" diye cevap verdiler, rahatsızlığımı anlamanız için yapmıştım dedim. Bağırma sesleri geliyor sizden de gürültü dediler, ben evde tek başıma yaşıyorum ve apartmanın yapısından dolayı sanırım yukarıdaki komşunun horlama sesi bile gelirken, bunu bile bile nasıl ve ne kadar gürültü yapabilirim tek başıma? Saygı duymayı, dinlemeyi bırakın, bir de üste çıkmaya çalışıyorlar. Yöneticiye bağırırken dedikleri laf: Yarın onların çocukları olduğunda da görücez. Ben çocukken annem ve babam bana alt komşular rahatsız olur diye yürürken bile eğer topuğumla ses çıkarırsam her zaman uyardılar ve eğitimin ailede başladığını, saygının komşuya olan saygıyla başladığını gösterdiler. Çocuklarına saygısız olmayı öğreten bu üst kat komşularından şikayetçiyim.

Haberlerde izlediğime göre de gürültü yapan komşuya ceza artmış. Sizden ricam yöneticinin bu kadar pasif olması normal mi? Kendisine bağırılmasına izin verip göz korkutucu olmaması? Yönetici de biz de ev sahibiyiz, üst kat komşusu kiracı. Ama sanırım aralarında akrabalık var. Yöneticiye ve üst kat komşusuna çıktı alıp gösterebileceğim sahip olduğum haklarla ilgili bir yasa var mı? Bu konuda ne yapabilirim? Sitenizden edindiğim bilgilerle sadece şöyle bir yazıyı yönetici ve üst kattakilere vermem yeterli olur mu?

not: ayrıca üst kat komşusu apartmanda değil, müstakil evde yaşadığını düşünüyor olabilir; çünkü onlar yüzünden pencerelerimi açamıyorum, halı da çırpıyorlar gürültüye ek olarak. Bir de yöneticinin yeterli uyarıları yapmamasından kaynaklı sürekli dış kapı açık bırakılıyor, uyarı için panoya yazı astım; kimse ciddiye almıyor, kapımızın önünden ayakkabılarımız çalındı. Yönetici bir birlik sağlamıyor, kapıyı açık bırakmasından şüphelendiği bir daire sahibiyle ilgili deli o, anlamıyor, korkuyoruz ondan diyor ve sinip kalıyor, kimse apartmanda yaşadığının farkında değil, kimsenin kimseye saygısı yok. Kapıyı kapatmalarıyla ilgili ne yapabilirim?


"MK ve BK'da konuya ilişkin düzenlemeler şu şekilde;

MK 737:
III. Komşu hakkı
1. Kullanma biçimi
Madde 737- Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür.
Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.
Yerel âdete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır.

BK Madde 256 - Müstecir mecuru kullanırken tam bir ihtimam dairesinde hareket ve apartman icarında bina dahilinde oturanlara karşı icabeden vazifeleri ifa ile mükelleftir.
Müstecir vukubulan ihtara rağmen bu mükellefiyete daimi surette muhalefet eder yahut açıktan açığa fena kullanarak mecura daimi bir zarar iras eylerse mucir tazminat ile birlikte icar akdinin hemen feshini talep edebilir.
Mecurda, icrası mucire ait tamirata lüzum hasıl olduğu yahut üçüncü bir şahıs mecur üzerinde bir hak iddia ettiği takdirde; müstecir, keyfiyeti hemen mucire ihbar etmekle mükelleftir. Aksi takdirde zarardan mesul olur.

Ev sahibi, kiracıya bir ihtarname göndermek durumunda. kKracı bu ihtara rağmen sözettiğiniz davranışları sürdürürse ev sahibi sözleşmeyi bozabilir.


Çevre ve Orman Bakanlığı Türkiye'deki çarpık kentleşmeyle ortaya çıkan en büyük sorunlardan biri olan gürültü sorununu kökten çözmeye yöneldi ve gürültü yapan konut ve işyerlerine uygulanacak cezaları büyük ölçüde artırdı. Bakanlık 2011 yılında uygulanacak idari para ceza oranlarını belirledi. Gürültü yapan komşunun cezasına yüzde 40 artış geldi.

Buna göre 2010 yılında standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşimlere neden olan konutlar için 400 TL olarak uygulanan ceza miktarı 568 TL'ye, ulaşım araçları için bin 200 TL olarak uygulanan ceza oranı bin 708 TL'ye, işyeri ve atölyeler için 4 bin TL olarak uygulanan ceza miktarı 5 bin 696 TL'ye çıkarılırken fabrika, şantiye ve eğlence merkezleri için 2010 yılında uygulanan 12 bin TL'lik idari para cezası 2011 yılında 17 bin 94 TL'ye yükseltilecek.


04 Haziran 2010 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 27601
 
Çevre ve Orman Bakanlığından:
 
ÇEVRESEL GÜRÜLTÜNÜN DEGERLENDİRİLMESİ VE
YÖNETİMİ YÖNETMELİGİ
 
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar


MADDE 4   z) Ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültü: Konut içerisinde kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından kaynaklanan; kapı, pencere kapatma, yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo dinleme, eğlence amacı dışında kullanılan her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi gibi aletleri kullanma, evcil hayvan besleme gibi faaliyetler ile bina içinde yapılacak tadilatı, GÜRÜLTÜ KAPSAMINA GİRMEKTEDİR!

KMK'nın 18. maddesine göre "  Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler" açıklaması ve kuralı bulunmaktadır.

Rahatsızlık veren kişi karara uymaz, rahatsızlık vermeye devam ederse , hakkında Kat Mülkiyeti Kanunu Md: 25 ve 33 hükümlerine göre işlem yapılabilmekte idi.

Yeni kanunla KMK Madde 25'e çok önemli bir ekleme yapıldı. ve   Kat mülkiyetinin devri mecburiyeti kolaylaştı.

Bu maddeye göre ;
 

Kat maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden istiyebilirler.

Bu gibi bir kat maliki hakkında, bağımsız bölümün mülkiyetinin hükme en yakın tarihteki değeri o kat malikine ödenerek bu mülkiyetin diğer kat maliklerine, arsa payları oranında devredilmesi için davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, diğer kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla karar  vermesine bağlıdır. Bu karara rağmen kat maliklerinden bir kısmı bu davayı açmak istemezse, davayı öteki kat malikleri açar ve hâkim hüküm vermeden önce devir bedelinin ileride hak sahibine ödenmek üzere bankada üçer aylık vadeli hesaba yatırılması ve makbuzunun ibrazı için davacılara resen belirleyeceği uygun bir süre verir. Devir bedelinin süresi içinde yatırıldığına ilişkin belge ibraz edildiğinde ve davanın kabulü halinde hâkim, davalının bağımsız bölümünün mülkiyetinin davayı açmış olan kat maliklerine arsa payları oranında devredilmesine ve devir bedelinin işlemiş faiziyle birlikte davalıya ödenmesine karar verir. (md:12) "

Linkback: Apartmanda değil müstakil evde yaşadığını sana üst komşum&yetersiz yönetici


  • Gösterim 10,090 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 1 Yanıtlar

Gürültü Yapan Komşular ile İlgili Yapılabilecekler veya Gürültünüzden Rahatsız Olduğunu İfade Eden Komşular ile İlişkiler İçin Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap, Videoyu İzleyebilir, Aşağıdaki linkteki konuya bakabilirsiniz.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı