Sayın Üyemiz ,
Türk Medeni Kanununda konuya ilişkin düzenlemeler şu şekilde;MK 737: III. Komşu hakkı 1. Kullanma biçimi
Madde 737- Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür.
Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.
Yerel âdete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır.
Kat Mülkiyeti Yasasında;A) Kat Maliklerinin borçları: I - Genel kural:
Madde 18 - Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna,) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmiyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.
Çoğu anayapının yönetim planında;Bağımsız bölümleriyle eklenti ve ortak yerlerde, patlayıcı ve pis kokulu maddeler bulunduramazlar. Site maliklerini rahatsız edecek şekilde sarsıntı yapmak, koku, duman, toz çıkarmak gibi hareketlerden kaçınmak zorundadırlar;
demektedir.
Böyle bir durumda ilgili kat malikinden rahatsız edici unsurun giderilmesini talep edebilir, giderilmemesi halinde dava açabilirsiniz.Diğer taraftan alt komşunuz kiracı ise;
Borçlar Kanunun'da;Madde 256 - Müstecir mecuru kullanırken tam bir ihtimam dairesinde hareket ve apartman icarında bina dahilinde oturanlara karşı icabeden vazifeleri ifa ile mükelleftir.
Müstecir vukubulan ihtara rağmen bu mükellefiyete daimi surette muhalefet eder yahut açıktan açığa fena kullanarak mecura daimi bir zarar iras eylerse mucir tazminat ile birlikte icar akdinin hemen feshini talep edebilir.
Mecurda, icrası mucire ait tamirata lüzum hasıl olduğu yahut üçüncü bir şahıs mecur üzerinde bir hak iddia ettiği takdirde; müstecir, keyfiyeti hemen mucire ihbar etmekle mükelleftir. Aksi takdirde zarardan mesul olur.
Ev sahibi, kiracıya bir ihtarname göndermek durumunda. Kiracı bu ihtara rağmen sözettiğiniz davranışları sürdürürse ev sahibi sözleşmeyi bozabilir. Bu sebeple ilgili komşunuzun evsahibi ile temasa geçiniz.
Diğer taraftan koku sizin daireye büyük ihtimalle şaft olarak tamnımladığımız tesisat veya havandıma bacalarından gelmektedir. Odalarda böyle bir koku var ise kalorifer tesisatının borularının geçtiği zemin ile borular etrafında boşluklar vardır. Bu alanları tadil ediniz. Koku sorununu giderirsiniz.