Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
Merhaba,
Henuz insaat asamasinda cift cepheli 2 blok apartmanda daire sahibiyim. Bloklarin altindada dukkan mevcuttur. 2 blok arasi bodrum katta bulunan otopark girisi bulunmaktadir. Otopark girisi yanlarinda bulunan bagimsiz alan gordugum son projede dukkanlara ait otopark olarak gosterilmisti. Fakat daha sonra dukkanlara dahil edilmek uzere kat maliklerinden muvafakatname alinarak dukkanlarda hangi isler yapilabilecegi ve bu bagimsiz alan icin dukkan sahibinin ferforje yapilmasina izin verilmis. Benim bulundugum blokta 12 daire bulunmaktadir. Sanirim sadece ben bu muvafakatnameyi imzalamadim. Insaat firma sahibi projeyi belediyeden degistirmis olabilir. Ben israrla kabul etmemekteyim, kendisi yapilan islemin yasal oldugunu belirtmektedir. Su anda dukkan sahipleri her 2 blokta dukkan yanindaki bagimsiz alanlara ferforje yaptirmis olup dukkanlarini 1 kat daha buyutmustur.
Konuya nasil hakim olabilirim? Itiraz hakkim var midir? Ya da ileride kat maliklerinden tekrar imza alinip birseyler yapilabilinir mi? Eger projede degisiklik yapildiysa ne yapmam gereklidir?
Bilgileriniz icin simdiden cok tesekkur ederim.
Sevgiler,
Yukarıdaki açıklamaları okuyunuz lütfen.
Sizin durumunuzda henüz inşaat aşamasında iken yapı kullanım izni alınmadığından projede revizyon yapılabilir.
Bu revizyon henüz siz satın almadan da yapılmış olabilir.
.
Bu durumdan emin olmak için ;
1- İlgili belediyeye tapunuz ve kimlik bilgileriniz ile müracaat ederek ruhsat projesini isteyin . Sonra proje ile mevcutu karşılaştırın.
Eğer kapalı otopark alanında otopark kullanım alanına dönüştürülmüş ise belediyeye iskan aşamasında dikkate alınmak üzere şikayet dilekçesi verebilirsiniz.
Eğer sözünü ettiğiniz alan açık otopark alanı ise ( perforje tanımlamanız kafamı karıştırdığından yazıyorum) bu daha makul karşılanabilmektedir.
2- Yönetim planını ve varsa eklerini ilgili tapu müdürlüğüne giderek inceleyin . Söz konusu alanları tanımlayıp, dükkan sahiplerine kullanım amacı ile tahsis edebilirler.
Burada önemli olan şu. Proje değişikliği için iskan müsaadesi sonrasında tüm maliklerin muvafakatı gerekir. Ancak yönetim planı ile yapılan tahsislerde yönetim planı değişikliği için maliklerin 4/ 5 çoğunluğunun imzası ( 12 daire + 2 dükkan olmak üzere 14 bağımsız bölümün en az 12 sinin onayı , bu sayı dükkanlar da kabul edeceği için arsa payı oranını da sağlar diye düşünüyorum ) ( veya noterden verilen yönetim planı terkin / tescil amacı ile temsil yetkisi ) ile mevcut yönetim planı değiştirilmiş olabilir.
Sizin durumunuzda yönetim planı ile tahsis için açıkça sizin muvafakatınıza çok ihtiyaç yok.
Açık otopark alanlarında projede sözkonusu otopark alanı bahçe olarak gözüküyor olabilir.
Kapalı otopark alanında perforje ile bölme hususuna anlam veremediğimden bu durumu açıklamak istemedim.
Açıkça belirttiğim şekilde İmar Müdürlüğü'ne veya tapu dairesine giderek durumu daha iyi kavrayabilirsiniz.
.
Neticede eğer mimari projeye aykırı olarak bir şekilde farklı bir imalat yapılırsa ve buna rağmen iskan alınırsa (bu ihtimal daima vardır) sizin muvafakatınız olmadığından 5 yıl içinde dava açabilirsiniz. ( Bu süre konusunda farklı görüşler vardır. Gizli ayıp ise 10 yıla kadar çıkabilir, ancak siz durumun farkında olduğunuzdan 5 yılı öneriyorum)
Yönetim planı ile tahsislerde ise kapalı alan / açık bahçe tahsislerinde farklı kararlar ortaya çıkabilir.
Eğer hakkaniyete aykırı bir tahsis varsa ve/ veya projeye aykırı olarak daha büyük bir kapalı alan herhangi bir bağımsız bölüme katıldı ise muvafakata imza atmayan maliklerin her zaman , muvafakatta imzası olmayan fakat bağımsız bölümde sonradan iktisap eden yeni maliklerin de durumu anladıkları zaman dava açma , eski haline ( projeye uygun hale) döndürülmesini talep etme hakkları vardır.
Yine çok belirgin bir haksızlık varsa yönetim planının ilgili maddesinin iptalinin dava yolu ile sağlanması mümkündür.
Genel yanıt veriyorum. Çünkü sözkonusu belgeleri bilemiyoruz.