Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Apartman Ortak Kullanım Alanları Kapıcı Dairesi Kiraya Verme , Dükkan Önü

Başlatan ZÜMRÜT, Haziran 01, 2017, 04:18:36 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Merhabalar.33 daireli bir apartmanız.Bizim yöneticimiz dışardan.Kapıcımız da öyle.Kendisi aynı zamanda yöneticimizin apt.görevlisi.Apartmanımızın ortak bir dairesi var,kiraya veriyoruz.Apartmanımızda kimse almak istemediği için ne yazık ki 2 sene önce kendisi talip olarak yönetici oldu.Bu toplantıda da katılım olmadığı için ikincide çoğunluğa gerek yok diyerek kendisi tekrar aldı.Asıl sorunumuz ortak dairemizi apt görevlisinin kardeşine geçen sene 300 TL gibi bir rakama kiraya vermiş olması ( Daire Ankara Yukarı Ayrancı da cadde üzeri 1. kot ) ve pencerelere pvc dahil tuvaletin kapı yönünün değişmesi gibi içeride pek çok onarımın hiç birimizin onayı alınmadan yapılmış olması.Toplantıda yetki verildi diyor.Yönetici yardımcısı ve denetçi üst katlarda oturuyorlar.Bunların da aynı şekilde sürekli çatısı vs. yapılıyor ve bizden ödememiz isteniyor.İşin özeti şirket olmuşlar.Apt.nın pasifliği nedeniyle istedikleri gibi götürüyorlar her şeyi.Bu yöneticiye bir de ayda 550 TL gibi bir ücret ödüyoruz zaten kendi ücretini ve kapıcının kini de kafasına göre artırıyor.Ortak daire aynı zamanda benim karşı dairem oluyor.Başka sıkıntılarım da var daireden.Bizim yasal olarak hakkımız neler.ya da 1 kişi de olsa yasal hakkım olmuyor mu.Aynı zamanda benim alt ( ki apt.manın sığınağı oluyor)yabancılara kiraya vermişti 2 sene boyunca.Zar zor çıkarttırdım.Arkada bir su depomuz var,onu bile hırdavatçılara kullandırıyorlar.Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekiyor.Noterden ihtarname mi çekmeliyim.Lütfen yardımcı olur musunuz.Teşekkürler.
Linkback: Apartman Ortak Kullanım Alanları Kapıcı Dairesi Kiraya Verme , Dükkan Önü


  • Gösterim 10,307 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 6 Yanıtlar


Merhaba,ben bir şeyden emin olamadım.Yönetim kurulu 2. toplantısında çoğunluğa gerek kalmıyormu

Konuyla ilgili ihtarname çektim kendisi de karşı ihtarname çekmiş. Artık hukuki yola başvurmak istiyorum.Bu tür davaların cezai yaptırımı nedir.Bu konuda nasıl bilgi alabilirim.Çektiği ihtarnamede hukuki yasal dayanağım olmadığını iddia etmiş. Kaybetme ihtimalim olabilir mi,nasıl bir yol izlemem gerekiyor.Teşk.ler

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Merhaba,ben bir şeyden emin olamadım.Yönetim kurulu 2. toplantısında çoğunluğa gerek kalmıyormu
İkinci toplantıya kat maliklerinin yarısından fazlasının katılması gerekmez.
Kat Mülkiyeti Kanunu 30. Madde:
Alıntı Yap
II - Yeter sayı:
Madde 30 – Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasiyle toplanır ve oy
çokluğuyla karar verir.
(Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/15 md.) Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının
yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt
çoğunluğudur.
Bu kanunda yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır.


Diğer sorunuzla ilgili yeterli bilgim yok.
Kanunun tamamını incelemek isterseniz şu bağlantıdan inceleyebilirsiniz: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Sayın felaskm

Sorunun içeriğindeki ortak "sorun"; Kat Malikinin özgür iradesini yok sayıp, hayatın doğal akışına ters düşen yüzlerce konuyu manüple edip kolaylıkla kendi hükümranlığını sürdürebilenler var.

Suçlu değilse de sorumlu kim ? Kat malikinin ta kendisi.

Tekrar hatırlatmak isterim ki; Kat Mülkiyeti Kanunu, Uzlaşma Mantığı ile işletilir. İtiraz yoksa kabul edilmiş sayılır. Ne zamana kadar? İtiraz edene kadar. Yani itiraz edilmemiş olsa da önümüzdeki süreçte İtiraz edilmeyeceği anlamına gelmez.

İtiraz süresi de alınan kararın, Mutlak Butlan veya Nisbi Butlan olma hallerine göre değişmektedir. Şimdilik 166 üyenin okuduğu ama hiç yorum yapılmamış Hak Düşürücü Süre hakkında bu sitede bir makale var. (Link : Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap)

Tabi ki hukuki bir uzlaşmadan bahsettiğimiz için itiraz etmenin usulleri vardır. Dolayısıyla Hak Düşürücü Süre içinde dava yoluyla itiraz edilmediğinde, alınan karara itiraz edilemez durum oluşur. İstisnası Mutlak Butlan ve Yok Hükmünde alınan kararlardır.

Mutlak Butlan, Alınan kararın Karar Defterine yazılması ve imza altına alınması için Kat Malikleri Kuruluna yapılan toplantı çağrısının (hukuki) şekil bozukluğudur. Yani toplantı çağrısının usulsüz yapılması, alınan kararları Mutlak Butlan haline dönüştürür.

Nisbi Butlan, Alınan kararın, toplantı çağrısı bakımından usulüne uygun olsa da, yasadaki şekle aykırı alınması.

Yok Hükmünde alınan karar, anayasaya ve hayatın doğal akışına ters bir karar olması halidir. Örneğin, hiç toplantı yapmadan ortak alanların kiraya verilmesi.

Hatırlatma, Yönetici bir vekil gibi sorumludur. Kat Malikleri Kuruluna hesap veren kişidir. Asla HÜKÜMRANLIK imkanına sahip ve yetkili değildir.

Eleştirilerim, size ve konuyu inceleyen diğer üye ve/veya ziyaretçilere farkındalık oluşturmak amacı gütmektedir. Başarılarınızın artarak devamını dilerim.

Alıntı Yapİkinci toplantıya kat maliklerinin yarısından fazlasının katılması gerekmez.
Kat Mülkiyeti Kanunu 30. Madde:
Cevabınızda yer alan toplantının ikinci oturumunda "İkinci toplantıya kat maliklerinin yarısından fazlasının katılması gerekmez" iddianız, Sorunun Cevabına yönelik amacı itibarı ile doğru değildir. Şöyle ki, birincisi burada ikinci bir toplantıdan bahsedilemez. Toplantının ikinci oturumundan bahsedilebilir. Yoksa her toplantının usulüne uygun ayrı ayrı çağrısı yapılır. Diğeri ise, "kat maliklerinin yarısından fazlasının katılması gerekmez" iddianız. Kat Malikleri Kurulu sadece (su, elektrik, kapıcı maaşı, temizlik, basit bakım-onarım işleri gibi) genel giderler hakkında toplantının ikinci oturumunda (Kat Malikleri sayısının yarısından az sayı ile) karar alabilir.

Yönetici, Kat Maliklerince alınmış bir karar olmadığı sürece, (zaman kaybedildiği durumda ihmal edilerek hayati sonuçlar söz konusu olmayan) acil olduğu iddia edilen hallerde ve mahkeme kararı olmadan fiziksel bir uygulamada bulunamaz. Yöneticinin görevleri 634 SKMK'nunun 35. maddesinde tanımlanmaktadır. 

Kat Malikleri Kurulu, Yönetici ve Denetçi Seçimi kararını, Faydalı Yenilikler ve İlaveler karar(lar)ını, Ortak Alanların kiraya verilmesi, (anayasaya aykırı) hayatın doğal akışına ters karar(lar)ı kurul mevcudunun yarısından az sayı ile karara BAGLAYAMAZ.


KMK 30. maddenin son paragrafında belirtilen "Bu kanunda yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır." hükmü ile Nitelikli Çoğunluk gerektiren kararlar Kat Malikleri Kurulu Toplantısının İkinci Oturumunda,Kat Malikleri sayısının yarısından az sayı ile ALINAMAZ.

Toplantı Çağrısı usulüne uygun yapılsa dahi bu tür kararlar Nisbi Butlan halinde alınmış kararlardır. Kat Maliki, toplantıya katıldıysa Karar Defterine itiraz Sebebini Şerh Düşerek Hak Düşürücü Süre içinde, Toplantıya katılmadıysa doğrudan Hak Düşürücü Süre içinde Alınan Kararların İptali davası açabilir.

Hak Düşürücü Süre içerisinde olup / olmamak çok önemlidir.

Konuyu ayrıntıları ile incelemenizde büyük fayda görüyorum. Saygılar.

Sayın ck0902 den yine nefis yanıtlar.

Sayın ZÜMRÜT,
Aynı soruyu birden fazla sayfada sormuşsunuz.

Konu daha önce defalarca işlendiği için daha fazla bilgi için lütfen forumda arama yapınız.
Arama sayfası : Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Sığınak hiç bir şekilde daireye çevrilemez, hatta kat sakinleri bile kullanacak olsa bir çivi bile çakılamaz, depo olarak kullanılamaz olduğundan, tapunuz ile birlikte sulh hukuk mahkemesine başvuruda bulunup hakim müdahalesi talep edebilirsiniz.

Konunuz ortak alanlarla ilgilidir. Kapıcı dairesi gibi ortak yerlerin kiraya verilmesi ancak malikler kurulu kararı ile veya tüm maliklerin yazılı muvafakatı ile olur. Yani kat mülkiyetinde tüm maliklerin  %100 oybirliği gerektiren kararlardandır. Eğer siz kapıcı dairesinin kiraya verilmesini istemiyorsanız, önce ihtarname, ihtarnamenize cevap verilmez ise mahkemeye başvurarak kapıcı dairesinin boşaltılmasını sağlayabilirsiniz.
Dava sonucunda kazanacaksınız.

Ortak yerlerin kiraya verilmesi konusunda karar yetersayısı nedir?
Konunun Kat Mâlikleri Kurulu'nda görüşülüp karara bağlanması ve bütün kat mâliklerinin oybirliği ile karar alınması şarttır.

Dikkat! Kararın dışında kalan, yazılı rızâ/izin, muvâfakatnâme, Noter Taahhütnamesi gibi şekillerde sağlanan oybirliği geçersizdir.
Oybirliği sağlanamazsa, ortak yerin kiralanması mümkün değildir.

KMK Madde 30 — Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çoğunluğuyla karar verir.
Yeter sayı sağlanamadığı için ilk toplantı yapılamazsa, kararlar en geç bir hafta içerisinde yapılacak ikinci toplantıya katılanların, oy çoğunluğuyla verilir.
Bu kanunda yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır.

3 fıkrada, KMK.'nda, yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümlerin bulunduğu belirtilmiştir.

KMK 45. maddede ise dolayısı ile kiralama işleri KMK'da %100 oy aranan kararlardır.
Buradaki %100 Toplantıya Katılanların Değil Tüm Kat Maliklerini İfade Eder.

Kiraya Verme Açısından Diğer Hususlar;

Kapıcı Dairesi kiraya verilebilir mi?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

apartmanımızın kapıcı dairesini apartmana gelir amaçlı kiraya verilebilir mi?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Ortak yerlerin kiraya verilmesi konusunda karar yetersayısı nedir?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Ortak Yerlerin Baz İstasyonu Olarak Kiraya Verilmesi.... GSM BAZ İSTASYONU-
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Ortak Yerlerin Kiraya Verilmesi Yasaya Uygun Değilse ve Gelir Gösterilmemişse!!!
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap



APARTMAN VE SİTELERDE ORTAK YERLERİN KİRAYA VERİLMESİ KARŞILIGINDA ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLMESİ
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

GAYRİMENKULLERİN ORTAK KULLANIM ALANLARININ KİRAYA VERİLMESİ HALİNDE ELDE EDİLEN GELİRİN BEYANI
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap



Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı