Sayın Admin, ilginize ve cevabınıza teşekkür ederim. Şu anda uygulamamız malesef eski usul devam etmekte. Peki bu durumda; ileride A - B - C Blokların birisinde büyük bir onarımın yapılması, örneğin; Su motorunun ve hidroforun değişmesi veya bir bloğun iç ve dış boyasının yapılması, bir bloğun damının aktarılması gibi mecburiyet ve de aciliyet gerektiren durumlar söz konusu olduğun da, O BLOKTA oturmayan bir katmaliki; yeni yürürlüğe giren bu yasaya dayanarak ,'' 5711 sayılı kanunun( ortak giderlere katılma) 72 nci maddesinin birinci paragrafın da net bir şekilde belirtildiği üzere,Yapılacak olan giderler benim bloğum da ve de Blok ortak kullanım alanımda değil, onun için ben katılmıyorum '' dediği zaman ne yapacağız ? Sonuç ta 5711 sayılı yasanın Geçici 3 ncü maddesi emredici olarak ; '' BU KANUNUN YÜRÜRLÜGE GİRMESİNDEN ÖNCE KURULAN TOPLU YAPILARA AİT YÖNETİM PLANLARI , ( ki 28.KASIM 2007 Tarihinden önceki toplu yapı (SİTE) yönetim planlarının içerisin de bulunan; yönetici & denetçi seçimive süresi ve de usulü, ortak kullanım alanları tarifi , genel giderlere katılma usulü ve ortak kullanım alanlarının giderlerine katılım şekli yeni yasa ile tamamen değiştirilmiştir.) , YÜRÜRLÜK TARİHİNDEN İTİBAREN EN GEÇ ALTI AY İÇİNDE BU KANUN HÜKÜMLERİNE UYARLANIR '' der. Bu uyarlama yapılmaz ise, işte bu gibi olumsuz durumlar muhakkak ki ortaya çıkacaktır. Bu durumda mevcut site yönetisi aciz, O blokta oturan kat malikleri de mağdur duruma düşmez mi ? Sonuç olarak; kendi bloğun da olamayan bu giderlere katılmak istemeyen kat malikleri haklı durumda olmaz mı ?
Sayın mmustafa,
Bu konuda sonuna kadar haklısınız. Diyelim ki Toplu Konut'un yönetim planı 28 Mayıs 2008 tarihine kadar değiştirilemedi ve değişecek gibi bir izlenim de yok. Bu durumda diğer bloklarda oturan kat malikleri örneğin oturmadıkları A bloktaki bir hasar veya tamirat ya da herhangi bir genel gideri ödemekle yükümlü tutulamaz. Ödememesi doğaldır.
Bu durumda mevcut site yöneticisi yine de aciz durumda değildir. Bakınız ... Yönetim Planları Kat Mülkiyeti Kanunu'na aykırı olamaz. Bu konuda forumun diğer bölümlerinde belirttiğim gibi ;
Sırası İle
Kat Malikleri Kurulu Kararları
Yönetim Planı
Yargıtay Kararları
Kat Mülkiyeti Kanunu
Bir üstekinin kararları veya metinleri bir alttakine aykırı olamaz. Aykırı ise o karar veya o madde uygulanmaz. Yani Yönetim Planına aykırı bir kat malikleri kurulu kararı eğer yönetim planı değişikliği için yetersayı sağlanmamışsa geçersizdir. Yine Yargıtay Kararlarına veya Yürülükte olan Kat Mülkiyeti Kanunu'na aykırı olan bir yönetim planı maddesi uygulanamaz, geçersizdir.
Ne olacak ! Şu anda bile yeni yapılacak Bütçeler Kat Mülkiyeti Kanunu'nun emredici hükümlerine aykırı olamayacak. Bunun için Yönetim Planının değişmesine gerek yok ki. Yönetim Planında belirtilmeyen maddeler ve paylandırma biçimlerinde zaten yargı kararları ve daha önemlisi yazılı ise Kat Mülkiyeti Kanunu esas alınır.
Değişen Kanunun 9. bölümünde çok net özetlemiş. Yönetim Planı değiştirilmese dahi bundan böyle Yeni Kanunun 9. bölümünde belirtilen yönetim biçimi ve ortak alan ve ortak gider payları sorumlluğu önemli artık.
Yine de YÖNETİM PLANLARI değişerek Yeni Kanuna aykırı olan bölümler yeniden düzenlensin ve KANUNA UYDURULSUN ! Tabii. Ben aksini savunmuyorum .
Ancak Yönetim Planı değişmedi diye YÖNETİM İŞLEVİ TIKANMAZ!
Üzülmeyelim.