Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
Sn. Admin Yanıtınız ve ilginiz için teşekkür ediyorum.
Tapuda başka bir yönetim planı var, tapudan aldım. Yeni yönetim planı tapuya tescil edilmemiş.Şu anda kullanılan yönetim planı Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap her parsel ayrı imar planına göre inşa edilmiş. Parseller arasında yollar ve başkalarına ait arsalar var. belediyeye ait yeşil alanlar, yollar var, ama başklarına ait ev yok. Trafomuz bile hazineye ait arazi üzerinde. Tapuda benim parselime ait yönetim planı bu gün kullanılandan çok farklı . Planlarda "Site kat malikleri kurulu bloklar dahil ortak alanların yönetimi hakkında karar verebilir"diye bir ibare de yok. Zaten eski yönetim kurulu başkanı bloklara karşılamıyacağını söylüyordu. Ben daireyi sonradan satın aldım. Her iki planda da imzam yok. Ayrıca yönetimi ve denetimi çoğunluk sağlanmadan seçildiği için mahkeme düşürür mü?
Cevabınızı merakla bekliyorum,
Saygılarımla
Sayın üye,
Bu başlıktaki daha önce yazdıklarım aynen geçerli olduğu için yeniden bazı hususlara değinmeyeceğim.
Alıntı YapTapuda başka bir yönetim planı var, tapudan aldım. Yeni yönetim planı tapuya tescil edilmemiş.Şu anda kullanılan yönetim planı farklı.
Geçerli olan yönetim planı tapudaki yönetim planıdır. Diğeri "yönetim planı benzeri sözleşmedir." Daha önce izah ettiğim gibi sadece otarihte imzalayan bağımsız bölüm sahibi kat maliklerini bağlar . Diğerlerini değil.
Ancak siteniz 5711 sayılı kanundan önce uygulanan "yaygın kat mülkiyeti" hususunu değerlendirerek bir üst yönetim oluşturmuşlar .
Ancak;
Alıntı Yap3 parsel üzerinde kurulu 30 ayrı bloktan (her blok 6 daire) oluşan bir sitede
26 Kasım 2007 tarihinden önce yani 5711 Sayılı kanunun yayımından önce siz de uygulandığı biçimde bir kat mülkiyeti uygulaması esasen söz konusu olamaz . Neden mi?
Bu belirttiğim tarihten önce yürürlükte olan 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun Ek MAdde 3'ünü inceleyelim.
BİRDEN ÇOK YAPILARDA UYGULANACAK ÖZEL HÜKÜMLER Ek Madde 3 — (13.4.1983 tarih ve 2814 sayılı Kanun ile eklenmiştir.) Bir arsa üzerinde birden çok yapının varlığı halinde, bu Kanunda yer alan hükümlerin uygulanmasında aşağıdaki kurallar dikkate alınır:
a) Vaziyet plânına göre yapılacak tüm bağımsız bölümlerden yüzde kırkının veya blok inşaatlarda herbiri en az sekiz bağımsız bölümü kapsayan blok veya blokların tamamlanmış bulunması halinde, tamamlanan bağımsız bölümler için kat mülkiyetine geçilebilir. Bu takdirde tamamlanmamış yapılara ilişkin kat irtifaklarının tapu kütüklerinde nasıl yer alacağı (11 inci maddenin 2 nci fıkrasına bağlı kalınmaksızın) tüzükle belirlenir.
b) Yapılardan her birine ilişkin ortak giderler o yapıdaki kat malikleri, bütün yapılar için müşterek tesis ve yerlere ilişkin ortak giderler bütün kat malikleri tarafından 20'nci maddedeki kurala göre karşılanır. Yapılardan bir kısmının tamamlanmamış olması halinde, kat irtifakı sahipleri de, kendilerini ilgilendirdiği ölçüde ortak tesis ve yerlere ilişkin giderlere katılırlar.
c) Blok yapılarda, bunlardan yalnız birine ilişkin sorunların çözümlenmesinde, kat malikleri kurulu, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşur.2814 s. K. ile getirilen değişiklikler hakkında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 6.7.1983 tarihli ve 1454 sayıh Genelgesine göre: 634 sayılı Kanuna 2814 sayılı Kanun ile eklenen ek 3 üncü madde, blok yapılarda sorunların daha kolay çözümlenebilmesi amacıyla, anagayrimenkulün kat malikleri kurulu dışında, blokların kat malikleri kurulunun oluşturulmasına imkan vermiştir.
Bu imkândan yararlanarak bir parsel üzerinde birden çok blok bulunan hallerde, kat malikleri dilerse yönetim planının içine her blokun özelliğine göre idare tarzını ve masraflara iştirak durumunu gösterir özel bölüm veya maddeler ilave edebileceklerdir.Ancak parsel üzerinde ne kadar yapı bulunursa bulunsun, tek yönetim planı düzenlenecek ve düzenlenen bu yönetim planında bütün kat maliklerinin imzasının bulunması tapu sicil muhafızlıklarınca aranacaktır.Yönetim planında sadece yapının ve bağımsız bölümlerin kullanış tarzına ait hususlara yer verilecektir. Kullanım dışında, (kat ilavesi hakkında,
çeşiti aynî haklar tesisi, devre mülk gibi) doğrudan hak doğurucu madde ve bölümler ilave edilmeyecektir.
İbraz edilen yönetim planlanmn tapu sicil muhafızlannca incelenerek yukarıda izah edilen hususlara aykmlık tesbit edildiğinde, mevzuata aykırı maddelerin yönetim planlarından çıkarılması istenecek, kabul edilmez ise mevzuata aykırı hususların geçersiz olduğu yönetim planının uygun bir yerine re'sen şerh verilerek işleme konulacaktır.
Bu maddenin (a) bendindeki düzenleme ile, KMK. md: 10/1 hükmüne bir istisna-getirilmiştir. Buna göre;
a)
Aynı parsel üzerinde yapılan bağımsız bölümlerin % 40'ı tamamlanmışsa, tamamlanan bölümler kat mülkiyetine çevrilebilir.
b)
Aynı parsel üzerinde herbiri en az 8 adet bağımsız bölümü kapsayan l'den çok blok varsa, tamamlanmış olan blok ya da bloklarda kat mülkiyetine geçilebilir.
Bloklarda bütün bağımsız bölümlerin % 40'ının tamamlanmış olması şart değildir.
Maddede anılan şartlar, kat mülkiyetinin ilk defa kurulmasıyla ilgilidir. Diğer bölümler tamamlandıkça, bu şartlar aranmadan kat mülkiyetine çevrilebilir.
634 Sayılı KMK.'nun Ek 3'üncü maddesine göre, yaygın kat mülkiyeti ancak aynı parseller üzerinde yapılan l'den fazla binalarda kurulabilir. Bu nedenle yöneticinin de, her bloğun bağımsız bölüm mâliklerinin ayrı ayrı yapacakları toplantılarda seçilmesi gerekir. (Y. 5. HD., 2.5.1991, E. 1991/3527, K. 1991/14433.) BLOKLARIN ve veya SİTE'NİN ORTAK GİDERLERİ
Nedir Bu ? Aynı Parsel İçinde....!!!! Maddenin (b) bendine göre; bloklardan/yapılardan her birine ait ortak giderler, o yapıdaki kat mâlikleri; tamamlanmış bütün yapılar için ortak tesis ve yerlere ilişkin giderler, bütün kat mâlikleri tarafından KMK. md: 20'ye göre karşılanır.
l'den çok yapı ya da bloklarda, yalnız o yapı veya bloka ait — blok çatısının onarımı, blokun badana ve sıvası gibi işler için gerekli — giderler, yalnız o yapıdaki bağımız bölüm mâlikleri tarafından karşılanır.l'den fazla bloklu olan yapılardan birinde yapılacak onanın giderlerine, sadece o bloktaki kat mâlikleri katılır. (Y. 5. HD., 16.4.1990, E. 1990/22944, K. 1990/12613.)Bloklardan birindeki ortak yerlerin onarımı sadece o bloktaki kat mâlikleri tarafından yaptırılır. (Y. 5. HD., 25.3.1985, E. 1985/3019, K. 1985/ 3278.)Yapıların/blokların bütünü için — . merkezî ısıtma sistemi, ortak yüzme havuzu, ortak bahçe, ortak otopark, bekçi, kapıcı, yönetici yerleri gibi — ortak olan tesis ve yerlerin giderleri md: 20'ye göre, bütün bağımsız bölüm mâlikleri tarafından karşılanır.Aynı parsel üzerindeki blokların arasındaki bütün boşluklar ortak yerdir. Bu nedenle bir tek bloğun oturanları tarafından kullanılamaz. (Y. 5. HD., 11.5.1987, E. 1987/5924, K. 1987/8727.)
Blok apartmanda yapıların dışında kalan boşluk alan ve bahçeler ortak yerlerdendir. Blok mâliklerine ait değildir. (Y. 5. HD., 01.02.1988, E. 1988/19138, K. 1988/1299.)
Henüz tamamlanmamış bloklarda/ yapılarda bağımsız bölüm mâliki olanlar, bu yerlerden fiilen faydalanmıyorlarsa, bu ortak giderlere katılmazlar. Ancak, — bekçilik gibi — ortak hizmet, henüz tamamlanmamış bloklardaki kat irtifakı mâliklerini de ilgilendiriyorsa ve onlar da bu hizmetten yararlanıyorlarsa, bu ortak gidere katılmak zorundadırlar.
Buraya kadar sözünü ettiğimiz hususların tümü bize ne anlatmaktadır.?
Lütfen diğer üyelerimiz bu kısmın 5711 Sayılı Kanunun öncesinde yani 28 Kasım 2007 tarihinden önceki durumu anlattığını bilmelidirler. Çünkü üyemizin sorunu Temmuz 2007 'de alınan bir kararla ortaya çıkıyor. O tarihte henüz 5711 Sayılı Kanun yürürlükte değil. Kararı buna göre yorumlamak gerekir. Peki 5711 Sayılı Kanunun Yayınlanmasından sonra (28 Kasım 2007 den sonra ) bu karar alınsa idi. Ne olacaktı? Şimdi bazı üyelerimiz buna göre bir yorum getirebilirler. Ve KATMLKIYETI'nin yorumunu doğru kabul etmeyebilirler.
Şimdi O hususa değinelim.Üyemizden alıntı yaparak devam ediyoruz.
Alıntı YapVe her parsel ayrı imar planına göre inşa edilmiş. Parseller arasında yollar ve başkalarına ait arsalar var. belediyeye ait yeşil alanlar, yollar var, ama başklarına ait ev yok. Trafomuz bile hazineye ait arazi üzerinde.
Bakınız altı çizili olan ve kırmızı ile yazılan ifade ...
Parseller arasında yollar ve başkalarına ait arsalar var. Bu durum 5711 Sayılı Kanunda belirlenen toplu yapı tanımına aykırıdır.
KMK . DOKUZUNCU BÖLÜM: Toplu Yapılara İlişkin Özel Hükümler
Kapsam
MADDE 66- Toplu yapı, bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim plânına göre yapılmış veya yapılacak, alt yapı tesisleri, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetler ile bunların yönetimi bakımından birbirleriyle bağlantılı birden çok yapıyı ifade eder.
Toplu yapı kapsamındaki imar parsellerinin bitişik veya komşu olmaları şarttır. Ancak bu parseller arasında kalan ve imar plânına göre yol, meydan, yeşil alan, park, otopark gibi kamuya ayrılan yerler için bu şart aranmaz. Toplu yapı kapsamındaki her imar parseli, kat irtifakının veya kat mülkiyetinin tesisinde ayrı ayrı dikkate alınır. Ancak, toplu yapı birden fazla imar parselini içeriyorsa, münferit parseller üzerinde toplu yapı hükümlerine tâbi olacak şekilde kat mülkiyeti ilişkisi kurulamaz.
Yapılar tamamlandıkça, tamamlanan yapılara ilişkin kat irtifakları kat mülkiyetine çevrilebilirBakınız altı çizili olan ve kırmızı ile yazılan ifade ...
Toplu yapı kapsamındaki imar parsellerinin bitişik veya komşu olmaları şarttır. Ancak bu parseller arasında kalan ve imar plânına göre yol, meydan, yeşil alan, park, otopark gibi kamuya ayrılan yerler için bu şart aranmaz. 5711 Sayılı Kanunda belirlenen toplu yapı tanımı budur.
Alıntı YapParseller arasında yollar ve başkalarına ait arsalar var. belediyeye ait yeşil alanlar, yollar var, ama başklarına ait ev yok. Trafomuz bile hazineye ait
Dolayısı ile sorun
Alıntı YapParseller arasında ...... ve başkalarına ait arsalar var.
'dur. Bu biçimdedeki bir site tanımı , toplu yapı ilişkisini doğuramaz. Ancak sizin belirttiğiniz
Alıntı YapParseller arasında yollar ....., belediyeye ait yeşil alanlar, yollar var, .., Trafomuz bile hazineye ait
bunlar toplu yapı ilişkisi için sorun oluşturmaz. Sorun
Alıntı YapParseller arasında ...... ve başkalarına ait arsalar var.
'dur.
Alıntı YapVe her parsel ayrı imar planına göre inşa edilmiş.
Toplu yapılarda da aynı şekilde KMK 66. maddeye göre "Toplu yapı kapsamındaki her imar parseli, kat irtifakının veya kat mülkiyetinin tesisinde ayrı ayrı dikkate alınır. "
İşte bu sebeple sizin örnek olayınızda toplu yapı ilişkisi kurulamayacaktır. Dolayısı ile hem belediye onaylı imar durumunu belirten vaziyet planını vermeyecek , hem de tapu bir yönetim planı ile birbirinize bağlanmanıza yani yönetim planı değişikliğine izin vermeyecektir.
Dolayısı ile ortda dolaşan "yönetim planı " bir yönetim planı değil, ancak imzlaayan kat maliklerini bağlayan "yönetim planı benzeri sözleşmedir."
Sizin anayapınızın bir yönetim planı ile idare edilmesi de ve bu yönetim planının tapuya değişikliğinin tescili de mümkün değildir.
Durum böyle olunca tamamı ile sizin tanımınıza bağlı olarak; Alıntı YapBirbirine bitişik ama arada yeşil alanlar yollar olan 3 parsel üzerinde kurulu 30 ayrı bloktan (her blok 6 daire) oluşan bir site
,
bununla beraber Alıntı YapParseller arasında yollar ve başkalarına ait arsalar var. belediyeye ait yeşil alanlar, yollar var, ama başkalarına ait ev yok.
ise tek bir yönetim planı ile birbirine bağlanamaz bu yönetim planı tapuya tescil edilmez, böyle bir "site" de (aslında site değildir) , çoğunluk dahi olsa bazı kat malilerinin imzaladığı "yönetim planı benzeri sözleşme" var ise bu sözleşme bir "yönetim planı" niteliğinde olmayıp , sadece altında imzası olan kat maliklerini borçlar kanunu açısından bağlar, imza atmayanları ve bağımsız bölüm el değiştirdi ise önceki malikin imzası olsa dahi yeni malikleri bağlamaz, altına imza atmayan bu malikler ilgili yönetim planı benzeri sözleşmenin uygulanması için zorlanamaz. Bu tip "yönetim planı sözleşmelerin" tam olarak uygulanabilmesi için tüm parselerdeki tüm bağımsız bölüm malikleri tarafından eksiksiz onaylanması gerekir. Bu durum dahi ilgili sözleşmenin bir "yönetim planı" olarak adlandırılmasına imkan vermez. Bu konu ile ilgili olarak daha önce bazı sorulara verdiğimiz cevaplar aşağıdaki linklerdedir.
Bitişik olan ve Bitişik olmayan Parsellerde Yönetim ve Yönetici Seçimi
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
İki Parselden ve Adadan Oluşan Villa Tipi Konutların Yönetimi Nasıl Olacak?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
Yönetim Planı Geçerli Mi? Çoğunluk Ne Olmalı ? Bu Site Yönetimi Yasal Mı?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
Toplu Yapı Kapsamında Yeni Yönetim Planı İle Birbirimize Bağlanacağız. Şartlar Nelerdir?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
İhtarname
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş YapGelelim son cümlenize ;
Alıntı YapAyrıca yönetimi ve denetimi çoğunluk sağlanmadan seçildiği için mahkeme düşürür mü?
Yukarıda saydığım nedenlerle oluşan yönetim ve denetim kurulu yasal değildir. Dolayısı ile sulh mahkemesi ilgili yönde alınan kararları iptal edecek ve bu usulde yapılan toplantıları yok hükmünde sayacaktır.
Benim nacizane görüşüm budur.
Ancak yukarıda verdiğim linkleri de incelemenizi öneririm.
Çok detaylı bir dava olacağı , mahkemenin aksi bir karar verebileceği ihtimaline karşı kat mülkiyeti konusunda deneyimli bir hukuk bürosu ile çalışılması gereğinin yargıtay açısından henüz dava görülürken faydalı olacağını da belirtirim.
Bu konularda neticelenmiş çok dava yok. 5711 Sayılı kanunun nasıl sonuçlar doğuracağını sizlerin örnek olaylarının neticesinde mahkeme ve yargıtay kararları ile öğrenebilecek ve ilerleyen yıllarda daha sağlam görüşler öne sürebileceğiz.
İyi günler dilerim.
Sayın Üyemize Bu Konu Başlığında Yardımcı Olmaya Çalıştık.
Ancak Bir Başka Konu Başlığında da Aynı Konu Devam Ediyor Anladığımız.
Farklı Metinler Sebebi İLe Benzeşmeyen Yorumlar Yapılmış Olabilir.
Bu sebeple bu konuyu alttaki link ile beraber değerlendirmekte fayda vardır. BİRDEN ÇOK PARSELDEKİ MALİKLER TOPLU YAPI OLARAK YÖNETİLMEK ZORUNDA MI?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap