Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

YÖNETİM PLANLARI DEGİŞECEK

Başlatan Ozan ÖZEN - KatMulkiyeti.Com, Aralık 25, 2007, 03:17:42 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yasa yürürlüğe girmeden önce kurulan toplu yapılara ait yönetim planları, yürürlük tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yasa hükümlerine uygun hale getirilecek. Yönetim planında bu yönde değişiklik yapılması için mevcut kat malikleri kurulunun salt çoğunluğu yeterli olacak. Mevcut toplu yapı yönetimleri, yönetim plânı değişip buna göre yönetici seçilinceye kadar geçici yönetim olarak görevini sürdürecek.

Linkback: YÖNETİM PLANLARI DEGİŞECEK


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif
  • Gösterim 26,708 
  • 5711 Sayılı Yasaya İlişkin 2007 ve 2008 Yıllarındaki Yorumlarımız
  • 12 Yanıtlar

 2 ayrı parselde ve parselin birinde 2 blok(20 daire)bulunmakta.ikinci parselde 1 blok(10 daire) bulunmaktadır.1998 yılında bu üç bloğa kat mülkiyeti alınmış ve ayrı iki parsel olmasına rağmen apartman olarak A.B.C  Blok olarak tapuya tescillenmiştir.ortada C Bloğa ait ayrı bir yönetim planı A ve B bloğa ait bir yönetim planı var.her üç blok tek bir kişi tarafından yönetilmektedir.Yeni kat mülkiyeti kanununa göre neyapmamız gerekiyor lütfen cevaplandırırsanız memnun olurum.

 2 ayrı parselde ve parselin birinde 2 blok(20 daire)bulunmakta.ikinci parselde 1 blok(10 daire) bulunmaktadır.1998 yılında bu üç bloğa kat mülkiyeti alınmış ve ayrı iki parsel olmasına rağmen apartman olarak A.B.C  Blok olarak tapuya tescillenmiştir.ortada C Bloğa ait ayrı bir yönetim planı A ve B bloğa ait bir yönetim planı var.her üç blok tek bir kişi tarafından yönetilmektedir.Yeni kat mülkiyeti kanununa göre neyapmamız gerekiyor lütfen cevaplandırırsanız memnun olurum.
yine bu 2 ayrı parseldeki 3 blok için apartman yönetim planımı hazırlanacak yoksa toplu yapı için tek bir yönetim planımı hazırlanacak

Sorunuzun cevabı  yeni kanunda  DOKUZUNCU BÖLÜM: Toplu Yapılara İlişkin Özel Hükümler kısmındadır.

Aşağıdan ayrıntıları okuyunuz.

Parsellerin bitişik olması koşulu ile tek bir yönetim Planı hazırlanabilir. Ancak yönetim planı içinde her anayapı ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Kendi yapılarına has plan hükümleri tek bir yönetim planı içinde belirtilmelidir.  Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce kurulan toplu yapılara ait yönetim plânları, yürürlük tarihinden itibaren en geç altı ay içinde bu Kanun hükümlerine uyarlanır. Yönetim plânında bu yönde değişiklik yapılması için mevcut kat malikleri kurulunun salt çoğunluğu yeterlidir. Mevcut toplu yapı yönetimleri, yönetim plânı değişip buna göre yönetici seçilene kadar geçici yönetim olarak görevini sürdürür. Toplu yapı yöneticisi seçimi, en geç yönetim plânının değişimini takip eden üç ay içinde yapılır.


MADDE 66- Toplu yapı, bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim plânına göre yapılmış veya yapılacak, alt yapı tesisleri, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetler ile bunların yönetimi bakımından birbirleriyle bağlantılı birden çok yapıyı ifade eder.
Toplu yapı kapsamındaki imar parsellerinin bitişik veya komşu olmaları şarttır. Toplu yapı kapsamındaki her imar parseli, kat irtifakının veya kat mülkiyetinin tesisinde ayrı ayrı dikkate alınır. Ancak, toplu yapı birden fazla imar parselini içeriyorsa, münferit parseller üzerinde toplu yapı hükümlerine tâbi olacak şekilde kat mülkiyeti ilişkisi kurulamaz.

MADDE 69- Toplu yapı kapsamında bulunan parsel ve parsellerdeki birden çok bağımsız bölümü kapsayan ana yapıda ortak yerleri bulunan blok yapıların her biri, kendi sorunlarına ve yalnız o bloğa ait ortak yerlere ilişkin olarak, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan blok kat malikleri kurulunca yönetilir. Bir parselde blok niteliğinde olmayan yapılar varsa veya bu nitelikteki yapılarla blok yapılar aynı parselde yer alıyorsa, kendi sorunlarına ve o parsele ait ortak yerlere ilişkin olarak, o parselde bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan kat malikleri kurulunca yönetilir. Yönetim plânında blokların ve blok niteliğinde olmayan yapıların idare tarzı ayrıca belirtilir.


Toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesisler, bu kapsamda yer alan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan toplu yapı kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla, bu kurul tarafından kararlaştırılır. Bu yetki, yönetim plânında toplu yapı temsilciler kuruluna verilebilir. Yönetim plânında başka türlü düzenlenmemişse, toplu yapı temsilciler kurulu, blok yapılarda her blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerince seçilen blok yöneticileri ve blok niteliğinde olmayan yapıların bağımsız bölüm maliklerince seçilen temsilcilerden oluşur. Toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin sayısı ve nasıl seçileceği toplu yapının özelliği dikkate alınarak yönetim plânında belirtilir. Toplu yapı temsilciler kurulunda bu yöneticiler ve temsilciler yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısı kadar oy hakkına sahiptirler.



Yönetim plânı ve değiştirilmesi


MADDE 70- Toplu yapı kapsamındaki yapı ve yerler için tamamını kapsayan bir tek yönetim plânı düzenlenir. Yönetim plânı, toplu yapı kapsamındaki bütün kat maliklerini bağlar. Yönetim plânının değiştirilebilmesi için, toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tamsayısının beşte dördünün oyu şarttır.

Geçici yönetimle ilgili yönetim plânı hükümleri, toplu yapı alanındaki bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün oylarıyla değiştirilebilir.


Yönetici ve denetçi atama


MADDE 71- Yönetim plânında başka türlü düzenlenmedikçe, blok kat malikleri kurulu blok için, blok niteliğinde olmayan yapıların yer aldığı parseldeki kat malikleri kendilerine özgülenen ortak yer ve tesisler için, toplu yapı temsilciler kurulu ise toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi atar.


Blok yöneticisi ve denetçisi, bloktaki kat maliklerinin; blok niteliğinde olmayan yapıların ortak yer ve tesisleri için yönetici ve denetçi, bu yapılardaki kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından seçilir. Toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi ise, toplu yapı temsilciler kuruluna katılan yönetici ve temsilcilerin, yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısının salt çoğunluğunun oyu ile atanır.



Ortak giderlere katılma


MADDE 72- Toplu yapı kapsamındaki belli bir yapıya veya yapıların sadece birkaçındaki kat maliklerinin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş ortak yer ve tesislere ilişkin ortak giderler, o yapılardaki kat malikleri tarafından, bütün bağımsız bölümlerin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş tesis ve yerlere ilişkin ortak giderler ise bütün kat malikleri tarafından karşılanır.



Blok kat malikleri, toplu yapı temsilcileri ve geçici yönetim kurulu kararları, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen belgelerden sayılır.



Kat malikleri, toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya bunların başka bir parselde veya kamuya ait alanlarda bulunduğunu veya bağımsız bölümlerinin veya kendilerinin durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle toplu yapı ortak gider payını ve toplanacak avansı ödemekten kaçınamazlar.



Geçici yönetim


MADDE 73- Yönetim plânında toplu yapı temsilciler kurulu oluşuncaya kadar, bu kurulun görevlerini üstlenmek, yetkilerini kullanmak ve kurulun oluşması için gerekli girişim ve çağrılarda bulunmak üzere, bir geçici yönetim kurulması öngörülebilir. Bu takdirde yönetim plânında geçici yönetimin nasıl oluşacağına ve ne zamana kadar devam edeceğine ilişkin hükümlere yer verilir. Geçici yönetim en geç toplu yapının bitimini izleyen bir yıl sonrasına kadar devam edebilir. Bu süre, her halde toplu yapı kapsamındaki ilk yapı ruhsatının alınmasından itibaren on yıl geçmekle sona erer.



Uygulanacak diğer hükümler


MADDE 74- Bu bölümde öngörülen özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunda yer alan bütün hükümler, toplu yapılar hakkında da aynen veya kıyas yoluyla tatbik edilir. (md:22)



Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

SAYIN YETKİLİ  ,

1-YENİ KAT MÜLKİYETİ YASASINA GÖRE UYARLANMIŞ BİR ÖRNEK YÖNETİM PLANI BULMAK MÜMKÜNMÜDÜR ,
2- KARAR DEFTERİNDE İLERİDE SIKINTI OLMAMASI İÇİN MUTLAKA YAZILMASI GEREKENLER, OLMAZSA OLMAZLAR NELERDİR....     TEŞEKKÜRLER...

Sitemizde örnek yönetim planları var . Arama yapınız lütfen.

İkinci sorunuz zaten forum içinde sürekli cevaplanarak yazılıyor, size karar defteri konusunda bir taslak yazıp vermemizi beklemeyin lütfen. Bu uzmanların , hukukçuların ve deneyimli profesyonel yöneticilerin işidir. Yani bunu doktor - hasta ilişkisine benzetelim. Çevremizdeki herkes hasat olduğunuzda size ilaç önerir, ancak siz yine de doktora gidip reçete yazdırmalısınız.

Kusura bakmayın.

Bu tip çalışmalar sitemizde mevcut ancak sadece profesyonel kodlu kullanıcılara açık.

Anlayışla karşılayacağınızı ümit ederiz.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

Cevabınız için teşekkür ederim...

İyi çalışmalar,
Yönetim Planları Değişecek-Yönetim Planları K.M.K na Aykırı Olamaz-Yöneti Planları için Hazırlıkları Tamamlayın,
Bu başlıkları sizin forum sayfalarınızdan derledim.
28 mayıs 2008 tarihine kadar yapılacak değişikliklerde, toplu yapı sitelerinin ilerki günlerde zor durumlar ve anlaşmazlıklar içine düşmemeleri için,tüm Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap okurlarının da yararlanabileceği,Yönetim planlarında olmaz ise olmaz konuların,mutlaka kanuna uyum sağlayacak maddelerin  sadece madde başlıklarıyla,bu plan için sizlerin önemli bulduğunuz konuların kısa başlıkları ile bu forumda bu başlık altında belirtmeniz mümkün olabilir mi? Bazı toplu sitelerde bunların araştırılması yapılmadan site yönetim planları taslaklarının düzenlendiği şu günlerde, ışık tutması ve  ilerki zamanlarda bu konudaki sorun ve sorulardan ummuyorum ama!  sizleride sıkmamamız için, yardımcı olacağınızı sanıyorum.

Siteniz forum sayfalarındaki bu planları tetkik ettim,ancak yukarıda belirttiğim hususları aydınlatacak bilgilere, sizin verdiğiniz yanıtlardaki açık ve anlaşılır bilgi ve görüşleri dikkate alarak ,ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyorum.
Umuyorum bu bilgi ve görüşleriniz hepimiz için yararlı olacaktır.

Sayın Yengeç,

Son günlerde sizin de söylediğiniz gibi sürekli olarak özellikle toplu yapı kapsamına giren sitelere yönetim planlarının değişiklik içermesi gereken taslaklarını hazırlıyoruz. Bu konuda çalıştığımız grup arkadaşlarımız hayli yoğun.

Daha önce de forumda belirttiğim üzere Yönetim Planı maddeleri aslında KMK'nun Madde 1'den başlarak 70. maddelere doğru devam eden kanun maddelerinin kısaltılarak elde edilmiş metin halidir.

Burada değişen sadece anayapının fiziki, karakteristik ve yaşayanların demografik durumlarına bağlı olarak eklenen ve kanuna aykırı olmayacak bazı cümlelerdir. Bu cümleler aslında işletme senaryolarının da birer parçasıdırlar. Anayapının yaşayan kitlesinin, sahip olduğu mekanik ve elektromekanik cihazları ve farklı altyapıları ile ilgili işletme ve paylandırma esaslarını oluşturur.

Bu gibi bir çalışmayı esas olarak Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap'da örnek olarak göstermek veya söz ettiğim farklılıklar çıkarılsa dahi bir örnek parçaları birleştirilmiş metni olarak vermek bize göre daha fazla hatalı algılamaya yol açacaktır.

Bu sebeple ısrarla bu tip örnek metinlerin bu sayfalarda yer almasına karşıyız.

Ancak belki çok temel olarak basit bir site yönetim planı zaten forum sayfalarında yer almaktadır.

Bundan bile rahatsızlık duyuyoruz.

Çünkü hem kanunun değişikliğinden önce yüklenmiş durumdadır. Yeni kanuna uyarlanmamıştır. Hem de çok basit bir anayapıyı ifade etmektedir.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Anlayışla karşılayacağınızı ümit ediyoruz.

Yönetim Planı hazırlanması konusu forumumuzun genel okuyucu kitlesinin bilgi birikiminin biraz üzerinde olup hatalı uygulamalara mahal vermek istemiyoruz.

Bu tip hususlarda profesyonellerden faydalanılmasında ve bir hukukçu veya gubuna danışılmasında fayda vardır.

Saygılarımla,
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

    Haklı olduğunuzu düşünüyor,yoğun çalışmalarınızda kolaylıklar diliyor ve teşekkür ediyorum.

    Saygılarımla..


ben kayseriden aparman yöneticisiyim. kapıcı dairesindeki kapıcının kullandığı kombi arızalandı, bunu bina tamir ettirmek zorundamı mecburiyetimiz var mı? ayrıca sizlerle nasıl iletişime gececeğim. tel 0542 386 68 86       Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap lütfen cevap yazarmısınız?

kat maliki'nin eşi yönetici seçilirse aldığı maaş için vergi ödeyecekmi ? Ayrıca sigorta yaptırmak gerekirmi ?


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı