Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Isı yalıtımı nedir? /Nasıl Yapılır?

Başlatan Ozan ÖZEN - KatMulkiyeti.Com, Ocak 29, 2008, 02:11:03 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Isı yalıtımı nedir? 

Farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere ısı yalıtımı denir. Bu işlem binalarda; ısı kaybı olan duvarlara (dış duvarlar), çatıya ve tabana ısı yalıtım malzemeleri tatbik edilmesiyle yapılır.   
 
Isı yalıtımının faydaları nelerdir? 

Isı yalıtımı yapılmasıyla, binadan dışarıya olan ısı kaybı yalıtımsız duruma göre azalır, dolayısıyla ısınma için tüketilen yakıt miktarı da azalmış olur. Bu azalma miktarı, binanızın bulunduğu iklim bölgesine göre değişmekle birlikte %50 - %70 arasındadır. Yani yalıtımsız bir eviniz varsa ve kışın evinizi ısıtmak için ayda 100 birim yakıt tüketiyorsanız, evinizi yalıtarak bu tüketimi 50 birime hatta 30 birime düşürebilirsiniz. Başka bir ifadeyle ayda 100 TL yakıt faturası yerine, ayda 50 TL hatta 30 TL fatura ödersiniz.
Isı yalıtımlı duvarlarda iç yüzeylerde terleme sonucu küflenmeler, siyah lekelenmeler ve sıva veya boya kabarmaları (kış aylarında çok sık görülen, ama dışarıdan su sızması olarak nitelendirilen durum) oluşmaz.
Yaşanılan odalar içinde hastalanmaya neden olan bölgesel sıcak-soğuk farkları oluşmaz, dolayısıyla sağlık harcamaları azalır.
Isı yalıtımlı duvarların içinde difüzyon sonucu su yoğuşması oluşmayacağından, duvarlardaki malzemeler korozyona uğramaz (örneğin inşaat çelikleri paslanıp incelmez).
Isı yalıtımlı binalar daha az yakıt yakacaklarından havayı kirletme miktarları azalır.
   
 
Isı yalıtımı pahalı mıdır? 


Isı yalıtımının da belirli bir maliyeti vardır. Ancak bu maliyet bina inşaat maliyetinin %2 ‘is ile %5 ‘i arasındadır. Üstelik ısı yalıtım uygulamasına verilen para, daha az yakıt yakarak ve daha küçük kapasiteli bir ısıtma sistemi kurarak birkaç ısıtma sezonu içinde geri kazanılır (amorti edilir).
Buna somut bir örnek verelim; 5 katlı ve her katta her biri 90 m2 ‘lik ikişer daire olan bir apartman düşünün. Bu apartmanın yalıtımsız durumdaki (ki Türkiye ‘deki binaların hemen hepsi yalıtımsızdır) ısı kaybı ve yakıt tüketimlerini, yalıtımlı durumdaki ısı kaybı ve yakıt tüketimi ile karşılaştıralım.

Apartmanın yalıtımlı ve yalıtımsız durumu arasında ısı kaybı ve yakıt tüketimi açısından bir karşılaştırma:

Yalıtımsız Binanın Toplam Isı İhtiyacı (kW): 88.2
Yalıtımlı Binanın Toplam Isı İhtiyacı (kW): 32.2
Yalıtımsız Binanın Sezonluk Doğalgaz Tüketimi (m3): 11.782
Yalıtımlı Binanın Sezonluk Doğalgaz Tüketimi (m3): 4.282
Yalıtımsız Binanın Kazan Maliyeti (USD): 2.531
Yalıtımlı Binanın Kazan Maliyeti (USD): 893
Yalıtımsız Binanın Rayatör Maliyeti (USD): 2.995
Yalıtımlı Binanın Rayatör Maliyeti (USD): 1.030
Yalıtımsız Binanın Isıtma Sistemi Toplam Maliyeti (USD): 5.526
Yalıtımlı Binanın Isıtma Sistemi Toplam Maliyeti (USD): 1.923

Görüldüğü gibi, bu apartmana ısı yalıtımı yapılarak sezonluk yakıt tüketimi 11782 m3 ‘den, 4282 m3 ‘e azaltılmakta ve enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

Ancak ısı yalıtımı uygulaması, binaya yalıtımsız duruma göre ekstra bir inşaat maliyeti getirmektedir. Fakat, bu maliyet artışı, sezonluk yakıt maliyeti ve ısıtma sistemi ilk yatırım maliyetindeki azalma ile amorti edilir. Amortisman hesabı yapılırsa bu sürenin yaklaşık 4 yıl (4 ısıtma sezonu) olduğu görülür. Yani bu apartman sakinleri daha az yakıt faturası ödemek suretiyle, ilk 4 yıldan sonra sürekli karda olacaklardır. Tabii ki, ortalama 50 yıl kullanma ömrü biçtiğimiz bir bina için 4 yıllık bir amortisman süresinin uzun olduğu söylenemez. Ayrıca, ısı yalıtımı ile sağlayacağınız konfor şartları da size ekstradan bir kazanç olacaktır.
   
 
Isı yalıtımının sadece bireysel kazancı mı var? 

Hayır, toplumsal kazançları da vardır; Türkiye, DİE verilerine göre (1996), tükettiği toplam enerjinin %61,5 ‘ini ithal etmektedir ve toplam tüketimin %29 ‘u binaların ısıtılmasında kullanılmaktadır. Şimdi bunun parasal karşılığına bakalım.
Örneğin 1998 yılında konutlarda 18.784.000 Ton Eşdeğeri Petrol (TEP) enerji tüketilmiştir. Bunun Fuel Oil olarak karşılığı 2.959.000.000 $, doğalgaz karşılığı 3.923.000.000 $ (ABD Doları) olmaktadır. (Veriler Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi‘nin 1998 Enerji İstatistikleri kitapçığından alınmıştır.)
Eğer binalarımız ısı yalıtımlı yapılmış olsaydı, ortalama %50 tasarruf varsayımı ile yılda yaklaşık 1,5 - 2 milyar $ enerji tasarrufu sağlanabilirdi. Ayrıca şu anki durumda, konutlara verilen aynı doğalgaz miktarı ile doğalgaz abonesi sayısı iki katına çıkarılabilirdi.
   
 
Kullanmakta olduğum binaya yalıtım yapmak istiyorum, bu mümkün mü?
 
Kullanılan binalarda (mevcut binalarda) çeşitli ısı yalıtımı uygulamaları mümkündür. Binanın fiziksel durumuna göre, tek kata veya tüm binaya uygulama yapılabilir.   
 
Evimde soba kullanıyorum ve tek bir odayı ısıtıyorum, ısı yalıtımının bana ne faydası olur? 

Isı yalıtımı yapılmamış duvarlarda duvarların iç yüzeyleri soğuk olur ve iç havadaki su buharı bu soğuk yüzeylerde yoğuşur. Yoğuşma sonucu duvarlar ıslanır ve ıslanmanın haftalarca sürmesi sonucu duvarlarda siyah küf ve mantarlar oluşur. Bu problemi boya, badana veya sıva ile çözemezsiniz. Bunu engelleyebilmenin tek yolu duvarların iç yüzey sıcaklıklarını yükseltmektir. Yani duvarlarınıza ısı yalıtımı yaptırmaktır.   
 
En iyi ısı yalıtım malzemesi hangisidir? 

Bütün ısı yalıtım malzemelerinin kullanıldıkları detaya göre avantajları ve dezavantajları vardır. Farklı detaylara uygun farklı ısı yalıtım malzemeleri vardır. Bir yalıtım malzemesi her detayda kullanılamaz. Uygun detay ve malzeme seçimi için bu konuda uzman kişilere danışılmalıdır.   
 
Evime ısı yalıtımı yaptırmak istiyorum, bu konuda uzman firmalara nasıl ulaşabilirim?  

İZODER üyesi firmalar konularında uzman firmalardır. Uygulama kalitesi açısından İZODER üyesi firmalara güvenebilirsiniz. Üye firmaların bilgilerine “Üyelerimiz” menüsünden ulaşabilirsiniz.   

Kaynak: İzoder
Linkback: Isı yalıtımı nedir? /Nasıl Yapılır?


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif
  • Gösterim 9,555 
  • Teknik Bina Yönetimi Konuları
  • 0 Yanıtlar


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı