Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

BİNALARDA ISINMADA YAPILAN ENERJİ TASARRUFU

Başlatan Ozan ÖZEN - KatMulkiyeti.Com, Ocak 29, 2008, 01:43:47 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

BİNALARDA ISINMADA YAPILAN ENERJİ TASARRUFU


Enerji tasarrufu, üretimde, konforumuzda ve iş gücümüzde herhangi bir azalma olmadan enerjiyi verimli kullanmak, israf etmemektir.
Aynı işi daha az enerji kullanarak yapmaktır.

 
traffic.gif
Bu yalıtımsız evde oturan aile; Kış aylarında konforlu bir ısınma sağlayamadıkları,  daha fazla yakıt kullandıkları,
bunun için daha fazla para ödedikleri  ve bacalarından çevreye o oranda daha fazla emisyon atıkları için endişeliler.


traffic.gif
Bu yalıtımlı evde oturan aile;
Kış aylarını konforlu geçirdikleri,
Daha az yakıt kullandıkları,
Bunun için daha az para ödedikleri ve
Bacalarından çevreye o oranda daha az emisyon attıkları için mutlular.

Evin Isıtılmasında Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılmalı?

1) Camlarınızı çift cam (iki cam arasında hava) yapın. Bu şekilde camlardan kaçan ısının %40-%50 sini tasarruf etmiş olursunuz.

2) Kış için bir hava nemlendiricisi alın. Hava kışın çok kuru olur ve kuru hava da soğukluk hissi uyandırır. Eğer bir nemlendirici alırsanız daha düşük sıcaklıklarda kendinizi daha rahat hissedersiniz ve kuru hava hem sizin sağlığınızı için hem de mobilyalarınız için çok daha kötüdür.

3) Geceleri oda sıcaklıklarını düşürünüz, ancak tamamen soğutmayınız.

4) Isıtıcıların etrafı boş olsun ki ısıtıcılar verimli çalışsın, aksi takdirde ısı odayı değil, dışarısını ısıtır.

5) Pencere ve kapıları izole edin, bu şekilde %5'e varan  enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.(İzole ederken sünger kullanabilirsiniz.)

6) Panjur ve ısıtıcının önünü kapatan perdeler değil de pencereyi kapatan perdeler , soğukluğu ve rüzgarı engeller. 

7) Doğru havalandırma: Pencereleri kısa süreli, ama sonuna kadar açınız, uzun süreli ve az açık pencerelerde dışarı çok ısı gider, ancak içeri çok az temiz hava gelir.

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap Dört saatten çok dışarı çıkıyorsanız evdeki sıcaklığı düşürünüz.

9) Duvarda, pencerede ve zeminde görünen çatlakları tamir ediniz.

10) Evde sıcaklığı ayarlayan termostat varsa: Termostatı pencerelerden ve kapılardan uzak bir iç duvara koyun ve arkasındaki deliği kapatın. Termometre ile termostatınızı kontrol edin. Termostat kapağını sık sık temizleyin.

11) Çatınızı izole edin.

12) Mümkünse evinize kış bahçesi yapın


ENERJİ TASARRUFUNDA YALITIMIN ÖNEMİ VE HEP BERABER YAPMAMIZ GEREKENLER:

Enerji tüketimimizin %82 ’si ısıtma için kullanılmaktadır. Isı yalıtım önlemlerinin alınması ile bu kayıplar azaltılabilir. Binaların yalıtımı ile %25 den %50’ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür.



traffic.gif


Binaların yalıtımı ile %25 den %50’ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür.

Binalarda enerjinin %40’ı yalıtımsız dış duvar, %30’u pencere, %17’si dış kapılar, %7’si çatı ve %6’sı zeminden kaybedilir. Binaların yalıtımı ile %25 den %50’ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür. Termal kameralarla ısı kayıpları görüntülendiğinde yalıtımlı kısımlarda ısı kayıpları çok az olurken, yalıtımsız kısımlarda, radyatör arkaları ve pencerelerden ısı kayıpları çok fazla olduğu görülmektedir.


traffic.gif


traffic.gif

Binanın yalıtım yapılan sol tarafında ısı kayıplarının çok az olduğu, yalıtımsız sağ tarafında ise radyatör arkasından ve pencerelerden ısı kayıplarının fazla olduğu görülmektedir.

traffic.gif



Bildiğimiz gibi ısınan hava yükselir ve çatıdan dışarıya kaçmaya çalışır. Bu nedenle öncelikle çatının yalıtılması gerekir. Evimizi yalıtmak demek evi battaniye ile sımsıkı örtmeye benzer. Dışarıdan soğuk içeriye giremez ve içeriden de ısı dışarıya kaçmaz. Evleri yalıtmak için cam yünü, plastik köpük gibi malzemeler kullanılır.

Pencereler ve kapılar, evimizdeki ısının  dörtte birinin kaybına neden olmaktadır. çift cam veya ısıcam olan pencerelerde ısı kaybı yarı yarıya azalmaktadır.
örnek HesapPencere ve kapılarınızda hava sızdıran yerleri belirleyin. Yanan bir mumu pencere kenarlarında ve diğer sızıntı olabilecek yerlerde dolaştırın. Mum alevi sağa sola hareket ediyorsa sızıntı var demektir.

traffic.gif


Pencere ve kapılarınızda hava sızdıran yerleri belirleyin. Yanan bir mumu pencere kenarlarında ve diğer sızıntı olabilecek yerlerde dolaştırın. Mum alevi sağa sola hareket ediyorsa sızıntı var demektir. Pencerenizin ve kapılarınızın kenarlarından olan hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanınız.


Kış aylarında pencerelerinizin perdelerini kapalı tutunuz.Gündüzleri, güneş ışığını doğrudan alan pencerelerinizi açık tutunuz.Radyatörlerin ısı akışına engel olacak şekilde uzun perdeler kullanılmamalıdır.

Binalarda özellikle kuzey ve güneye bakan taraflarda güneş ışınları sebebiyle büyük sıcaklık farkları olmaktadır. Odaların sıcaklığının artması halinde pencereleri açmak yerine radyatör musluğunu kısınız

traffic.gif

Radyatörlerden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarıya olan ısı kaybını önlemek için alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştiriniz.
 
traffic.gif


İç konfor şartları, oturma odaları ve salonlarda 22ºC, yatak odalarında 20ºC, koridor ve mutfaklarda 20ºC olmalıdır.Türk Standartlarında belirlenen iç hava sıcaklıkları bu şekildedir.(TS2164 Standardı)

traffic.gif

Apartman Yönetimlerine Düşen Görev : Kontrol!

Apartman giriş kapılarının çift veya otomatik kapanacak şekilde olması merdiven boşluklarının dolayısıyla evlerimizin daha sıcak olmasını sağlayacaktır.Kış aylarında giriş-çıkışlarda bu kapıları açık bırakmayınız.

Eskiden ısıtma sistemi tasarımları, 90°C kazan çıkış ve 70°C kazan dönüş sıcaklıkları üzerinden yapılırken, günümüzde bina kabuğunun iyi yalıtılması halinde sıcaklıklar, 70/55°C ve daha altında olacak şekilde yapılabilmektedir. Bu şekilde kazan boyutları küçülmekte, maliyetleri azalmakta, verimleri de artmaktadır.

Kalorifer tesisatının bodrumlardaki dağıtım ve toplama borularının ve vanalarının yalıtımı ile enerji tüketimi azaltılabilir.


Binalarda özellikle kuzey ve güneye bakan taraflarda güneş ışınları sebebiyle büyük sıcaklık farkları olmaktadır. Odaların sıcaklığının artması halinde pencereleri açmak yerine radyatör musluğunu kısınız. Günde 2 saat açık duran pencereler sebebiyle 50-75 kW/m2 yıl ısı kaybı olduğu söylenebilir. Sıcaklık ayarlı termostatik vanalar kullanılarak oldukça büyük ısı tasarrufu sağlanabilir. Oda sıcaklığını 1°C arttırmak için yaklaşık % 6 oranında daha fazla yakıt gerekmektedir.



traffic.gif

Oda sıcaklığı 23 °C iken ısı kaybı 100 ise;
Oda sıcaklığı 22 °C olursa % 6 tasarruf
Oda sıcaklığı 21 °C olursa % 12 tasarruf
Oda sıcaklığı 20 °C olursa % 18 tasarruf sağlanabilir.

                                           
traffic.gif


TERMOSTATİK RADYATÖR VANASI


Radyatörlerde termostatik Vana Kullanımı:


Oda sıcaklığı ayarlanan değere gelince radyatörde su dolaşımı kesilir ve odanın normal değerden daha fazla ısınması önlenerek enerji tasarrufu yapılır. ıki ısıtma sezonunda kendisini geri ödemektedir.

Dış hava sıcaklığı ve iç ortam sıcaklığı esas alınarak gece-gündüz ve saatlere göre ayar yapma olanağı sağlayan otomatik kontrol sistemleri nin uygulanması ile de önemli oranda tüketimler azaltılabilir.


Termostatik vanalar, üzerilerindeki hassas termostat grubu ile, radyatörden geçen suyun debisini ayarlayarak, mahallin istenilen sıcaklıkta tutulmasını sağlarlar.


Mahallerde termostatik vana kullanımının avantajları



a.Her bir mahallin sıcaklığı farklı derecelere ayarlanabilir.Örneğin:

Salon ………....22°C                 
Yatak Odası…20°C
Mutfak………..20°C gibi.

b.Konfor sıcaklığının her bir mahal için ayrı ayrı seçilebilmesi ve sabit bir değerde tutulabilmesi, sistemin tüm mahaller için ve sürekli çalışmasını engellediğinden, yakıttan tasarruf sağlar.

c.Termostatik vana güneşten gelen ısıyı ve buna benzer dış faktörleri (aydınlatma, insanlar, ocak, fırın, bilgisayar v.b.) algılayabildiğinden, radyatör üzerinden geçen suyun debisini azaltacağı için yakıt tasarrufu sağlar.


Linkback: BİNALARDA ISINMADA YAPILAN ENERJİ TASARRUFU


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif
  • Gösterim 10,553 
  • Teknik Bina Yönetimi Konuları
  • 0 Yanıtlar


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı