Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Kooperatiflerin Kat Mülkiyeti'ne Geçişi

Başlatan Ozan ÖZEN - KatMulkiyeti.Com, Ocak 08, 2008, 12:49:19 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kooperatiflerin Kat Mülkiyeti'ne Geçişi

Yapı Kooperatifleri, belli bir gayeyi gerçekleştirmek maksadıyla kurulan bir tür ticari şirkettir.
Kooperatif ,  gayesini gerçekleştirmek için bağımsız bölümler ya da yapılar üzerinde kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurarak bütüb bağımsız bölümleri kooperati ortaklığı adına tescil ettirebilir.  Ancak yapılaın inşaası tamamlanınca - yani kooperaif ortakları ile kişisel mülkiyete geçince - her bağımsız bölüm yada yapı kat mülkiyeti hüümlerine göre ortakların kişisel malı olur. Bu durumda ortaklar kat maliki sıfatı alırlar.

Kat malikleri kurulu oluşunca da , kooperatif ortaklığının kat maliklerinin bağımsız bölümleri üzerinde artık söz hakkı kalmaz.
Kooperatif, kat malikleri kurulu'na girmek istiyorsa, bağımsız bölüm ya da yapılardan birinin mülkiyetine sahip olması gerekir.
Bütün bağımsız bölüm ve yapılar, ortakların kişisel ve özel mülkiyetine geçmiş ise artık kooperatifin söz hakkı kalmamıştır. Hatta gayesi gerçekleşmiş olduğu için hukuki varlığı dahi kalmamıştır. Artık yönetim kat mülkiyeti kanunu hükümlerine göre olacaktır.

Kooperatif yöneimi , gerekli belgeleri kat malikleri kuruluna teslim etmek zorundadır.

Yargtay Kararı: Kooperatif ortaklığı kişisel mülkiyete geçilerek kat mülkiyeti kurulmuş ise , kat malikleri kurulu yönetim planı gereğince yönetimi ele alır. ( Y.5. HD., 24.05.1982, E. 1982/5014,K.1982/5200.)

Linkback: Kooperatiflerin Kat Mülkiyeti'ne Geçişi


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif
  • Gösterim 18,543 
  • Kooperatiflerin Kat Mülkiyeti'ne Geçişi
  • 1 Yanıtlar

Konunun açıklanmasını gerektiren bir iki soru daha geldi. Önceki anlattıklarım tamamen geçerlidir.

Devam ediyorum. ...
Kooperatif tarafından inşa edilmekte olan binalarda çıkan anlaşmazlıklarda KMK uygulanabilir mi?

Kat irtifakı kurulmamışsa, bu durumdaki yapılarla ilgili anlaşmazlıklar kooperatif üyeleri ya da kooperatif üyeleri arasında çıkmış kabul edilir. Ve bunlara KMK uygulanmaz. ( Y. 18 . HD. 06.05.1993, E. 1993/ 3156, K. 1993/6039)

Diğer taraftan Kooperatiflerde, üyeler arasında kura çekilip üyelere bağımsız bölümler tahsis edilmişse - Tapudaki intikal/geçiş işlemi yapılmamış olsa bile - o zaman KMK uygulanır. Çünkü kooperatiflerde kur'a çekilip bütün üyelerin bağımsız bölümlerinin belirlenmesi ile ferdi mülkiyete geçilmiş olur  (ferdileşme) ve bu mülkiyetin intikali niteliğinde olduğu için bu tarihten itibaren KMK hükümleri uygulanır.


Kooperatif üyelerinin seçtiği yönetici

Ferdileşme işlemi yapılmadığı sürece, kooperatif üyelerinin seçtiği kişi; "Kooperatif Yöneticisi"'dir. Bu yönetici KMK kapsamındaki yönetici değildir. 

Kooperatifler , varlıklarının hiç bir aşamasında KMK'ya tabi değillerdir.


Kooperatif yönetimi , kendi ortakları tarafından ve kooperatifi yönetmek maksadı ile seçilir. Bu yönetimin KMK. hükümlerinin uygulanacağı gayrimenkullerde yetkisi yoktur.

Kooperatif yönetiminin KMK anlamında yönetici olabilmesi için , bağımsız bölüm kat maliklerinden oluşan kat malikleri kurulu'na seçilmiş ya da görevlendirilmiş olması gerekir.



Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı