Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
Blok Asansörleri, devlet yetkilileri tarafından (Sorunlar Giderilene Kadar Kullanılmaması Gerekir Anlamına Gelen) Kırmızı Etiket ile kayıt edildikten sonra;
(1) Bu asansörler ile ilgili sorunlar giderilmeden Kat Maliki, alınan Faydalı Yenilikler ve İlaveler Kararlarına Karara İtiraz Şerhi Koyabilir mi? Alınsa bile Yönetici toplanan aidatları, öncelikle Kırmızı Etiketli asansörlerin Yasalara Uygun Hale Getirilmesi için kullanmakla görevli ve sorumlu mudur?
Sayın ck0902,
Öncelikle forumda üyelere karşı yaklaşımınız ve açıklayıcı yanıtlarınız için teşekkür ederim.
Asansörler , Kırmızı Etiket ile kayıt edildikten sonra;Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ( KMK)
19. maddesi 2. fıkrasına göre ;
Alıntı YapAncak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz.
Yine Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ( KMK)
35. maddesi b. fıkrasına göre ;
Anagayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması;
Yine Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ( KMK)
35. maddesi g ve h. fıkralarına göre ;
Anagayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması;
g) Anagayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesinden veya bir hakkın kaybına meydan vermiyecek gerekli tedbirlerin alınması;
h) Anagayrimenkulün korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli tedbirlerin, onlar adına, alınması;
maddelerine göre Yönetici gerekli önlemleri almalıdır.
Açıkçası asansörlerde Kırmızı Etiket konulmasına neden olan eksiklikler Kat Mülkiyeti Kanunu 42. maddesi "Faydalı Yenilik ve İlaveler" kapsamında değerlendirilmemelidir. Tabi ki yönetici eksikliklerin giderilmesi bir yatırım projesi ölçeğinde bir meblağı ilgilendiriyorsa Kat Malikleri Kurulunu en kısa zamanda ( Yönetici kırmızı etiketli bir asansörün çalışmasına izin vermemelidir) Olağanüstü Genel Kurula çağırır, bu aşamada yetkili asansör bakımı firmasından , gerek duyduğu taktirde birden fazla firmadan eksikliklerin giderilmesine yönelik teklifler alabilir. Bazı eksikler asansör firması ile de ilgili olmayabilir ( elektrik panoları, kaçak akım rölesi, kuyu aydınlatması , makina dairesi üstüne çıkan metal merdiven ve yoksa korkuluğunun yapılması vs işler gibi) . Bunlar için de farklı yererden teklif toparlayarak bir yatırım bütçesi hazırlayarak , genel kurul çağrısı ile beraber kat maliklerine göndermelidir.
Ancak ifade ettiğim gibi Kat Malikleri Kurulunu toplantıya çağırmanın gerekli olduğunu düşünmemekteyim. Yapılacak işlemler , revizyon ve ilaveler ile değişimler zorunludur. Yani Genel Kurul'un yapmayalım deme gibi bir kararı olamaz. Ancak kat maliklerinin oy birliği ile asansörün çalıştırılmaması kararı alınabilir tabi .
Diyelim ki Yönetici olağanüstü genel kurulu madde 42'ye dayanarak topladı. Kat malikinin biri çeşitli sebeplerle işin ( asansör eksikliklerinin giderilmesi) yapılmasına karşı çıktı , itiraz şerhi düştü. Bu şerhin hiç bir önemi yoktur. Ancak şerh işin yapılması ile ilgili tekliflerin yanlış toplandığının, ASANSÖR İŞLETME, BAKIM VE PERİYODİK KONTROL YÖNETMELİGİ'ne göre eksik , hatalı işler yapılacağının kendisi tarafından tespiti ile ilgili bir itiraz şerhi ise , bu hususun araştırlıması tabiki Yöneticinin görevidir. Eksik tespit edilen hususlar var ise tamamlanması ve o eksikliklerin de giderilmesi gerekir. Yoksa kat maliklerinin tamamen ön yargı ile yapılmasına karşı çıkması kabul edilemez.
Yöneticinin faaliyetlerinden dolayı kat malikleri arasında şiddetli bir itiraz sözkonusu ise satın alma komisyonu oluşturulabilir, bu konudaki karar yetkisi bir komisyona devir edilebilir, kararı bu komisyon alır ödemeleri yönetici yapabilir.
Karar alınamasa dahi Yönetici toplanan aidatları, öncelikle Kırmızı Etiketli asansörlerin Yasalara Uygun Hale Getirilmesi için kullanmakla görevli ve sorumludur. Tabi bu konuya bir bedel ayırması gerekeceği için bütçede yapması zorunlu olmayan, bir kazaya sebep vermeyecek, can ve mail emniyetini ortadan kaldırmayacak, anayapının zarar görmesine sebep olmayacak diğer işletme faaliyetlerinde tasarrufa gidebilir.
Bu yorumlarımı daha ayrıntılı değerlendirmek için ; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 24 Haziran 2015 ÇARŞAMBA günü Resmî Gazete'nin 29396 sayısında yayınlanan ASANSÖR İŞLETME, BAKIM VE PERİYODİK KONTROL YÖNETMELİGİ'nin incelenmesinde fayda vardır. Yönetmeliği
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap linkinde inceleyebilirsiniz.
Bu yönetmelikte Madde 15 de Bina Sorumlusunun ( Bina Yöneticisini tanımlar) Yükümlülükleri yer alır. Yine yönetmeliğin 20. maddesi 6. ve 7 . fıkralarında ;
Alıntı Yap(6) Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün en fazla otuz gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir. Söz konusu mühürleme işleminde ilgili idare tarafından ek-5'teki formata uygun tutanak üç nüsha olarak düzenlenir ve birer nüshası A tipi muayene kuruluşu ile bina sorumlusuna iletilir.
(7) Güvensiz olarak tanımlanan asansörün bu maddenin altıncı fıkrasında belirtilen süre içerisinde güvenli hale getirilmeden çalıştırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür.
demektedir.
O halde bina sorumlusunun bu yönetmelik hükümlerine göre görevini yerine getirmemesinden dolayı oluşabilecek kazalardan sorumluluğu doğmakla beraber;
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
Blok Asansörleri, devlet yetkilileri tarafından (Sorunlar Giderilene Kadar Kullanılmaması Gerekir Anlamına Gelen) Kırmızı Etiket ile kayıt edildikten sonra;
(2) Asansörlerin Kırmızı Etiketten Yeşil veya En az Mavi Etikete dönüştürmeyen Yönetici hakkında suç duyurusunda bulunulabilir mi?
Oluşabilecek kazalar için önlem alınmadığı ve Yöneticinin görevini yerine getirmediği gerekçesi ile Yönetici Hakkında Sulh Mahkemesine başvurulabilir.
Savcılığın kaza oluşmadan; taksirle yaralanmaya/ ölüme sebebiyet vermek , güveni kötüye kullanmak gerekçeleri ile takibi sonuçlandırmayacağını zannediyorum. Ancak yönetici Kırmızı etiketli bir asansörü çalıştırmaya devam ediyorsa ilgili idareye ( Yerel Yönetim) şikayet dilekçesi yazılarak idari yaptırım talebi yapılabilir.