AlıntıMevcut Apartman Yönetim Planını değiştirmek üzere hazırladığım yeni planının yürürlüğe girebilmesi için asil veya vekiller tarafından Tapu Müdürünün önünde imzalanması gerekiyormuş.
Bu imza işleminden önce yeni planın olağanüstü bir KMK'da gündeme alınıp tartışmaya açılması gerekli mi, yoksa 4/5 Kat Malikinin asil ve vekilleri tarafından doğrudan Tapu Müdürlüğüne gidilerek imza işleminin yapılması mümkün mü? Bu durumda KMK'da görüşülmemiş olması ilerde yasal bir sorun çıkartır mı?
Yönetim Planı değişikliği hukuki bir işlemdir. Ancak tescili yani tapu kütüğündeki beyanlar hanesine işlenmesi idari bir işlemdir.
Bize göre burada KMK. 28. Maddenin 3. fıkrasının iyi yorumlanması gerekir.
3. fıkrada Yönetim Planı'nın değiştirilmesi hükme bağlanmıştır.
Buna göre,
Yönetim Plânı'nm değiştirilebilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır.
Bu, Kanunun emredici hükmüdür.
Alıntı(Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/11 md.) Yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır. Kat maliklerinin 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklıdır.
Kat malikleri oyu nerede kullanabilirler?
Kanunun 27. maddesi ve diğer KMK. md: 10/V, 12, 13/11, 14/1, 18/11, 29, 30, 33, 35, 39, 40, 42, 44, 45, 51/111, 53; TMK. md: 690, 682, 1020; BK. md: 19.
maddelerinden bir tertiple "Yönetim Planı" değişikliğinin kat malikleri kurulunda tartışılması gerekir. Oylamanında bu kurulda yapılması gerekir.
Neticede aynı fıkrada; kat mâliklerinin 33'üncü maddeye göre mahkemeye başvurma haklarının saklı tutulduğu da belirtilmiştir.
Buna göre;
a) Yönetim Planının değiştirilmesi için beşte dört çoğunluk sağlanamamışsa veya,
b) Çoğunluk sağlanarak gerekli değişiklik yapılmış, ama\yapılan değişikliği kat mâliklerinden herhangi biri uygun görmemişse, dâva açılabilir.
Yine bir yargıtay kararı :
Yönetim Plânı'nda değişiklik yapılması için önce Kat Mâlikleri Kurulu'ndan karar alınması, sonra mahkemeye başvurulması gerekir. Doğrudan doğruya mahkemeye başvurulamaz. (Y. 5. HD., 16.02.1986, E. 1986/ 20135, K. 1986/1833.)
demektedir.
Neticede tapudaki imza işleminden önce yeni planın olağanüstü bir KMK'da gündeme alınıp tartışmaya açılması
bize göre gerekli bir husustur. Olağanüstü toplantıda görüşülmeden 4/5 sayıdaki Kat Malikinin asil ve vekilleri tarafından doğrudan Tapu Müdürlüğüne gidilerek imza işleminin yapılmasıidari olarak mümkün gibi olmakta ise de KMK'da görüşülmemiş olması
ilerde yasal bir sorun çıkartır. Ancak soruyu tüm katmalikleri olarak değiştirmiş olsak yani sayıları %100 olan kat maliklerinin tapudaki imza işleminden önce yeni planın olağanüstü bir KMK'da gündeme alınıp tartışmaya açılması bizce erekli değildir. %100 Kat Malikinin asil ve vekilleri tarafından doğrudan Tapu Müdürlüğüne gidilerek imza işleminin yapılması hem idari açıdan hem de hukuki açıdan mümkündür. Bu durumda KMK'da görüşülmemiş olması ilerde yasal bir sorun çıkartmayacaktır.
Niye?; - İtiraz edecek kimse yoktur. Kat Maliklerinin tamamı tapudaki plan değişikliğine imza atmıştır.
İyi günler dilerim.