ck0902 nin açıklamaları yeterli olmakla beraber, son dönemlerde yönetim planlarına "elektronik postayla,SMS'le, taahhütlü mektup veya imza mukabili " tebligat yapılabileceğine ilişkin hükümler yazılmaktadır/ yazmaktayız.
Ancak yönetim planında ilgili tebligat kanununa atıf yapılarak bu maddelerin düzenlenmesi gerekir.
Tebligat ile ilgili hususlarda yönetim planı değil, yürürlülükteki tebligat kanunu geçerlidir. Yönetim planları anayapının yaklaşık ömrü olan 40-50 yıl boyunca var olacakları için ileride gerçekleşecek teknolojik gelişmeler dikkate alınarak bu tip maddelerin yazılması doğru olmakla beraber, tebligat kanununda geçerli olan kat malikinin ikamet posta adresine, posta adresi bulunmuyorsa binadaki bağımsız bölüm adresine iadeli taahhütlü çağrı ve bildirimler yapılması gereklidir. Bağımsız bölümden faydalanan kiracı ve/veya faydalanan varsa bu kişilerin şahıslarına yapılan imzalı teslim de geçerlidir. Bağımsız bölüme yapılan elden teslimlerde bizzat faydalanma hakkı bulunan kişiye yapılması, bu kişilerin evde devamlı yatılı kalan yardımcılarına, aile bireylerine yapılması da tebligatın geçerli olmasını sağlayacaktır.
Bu açıklamalara göre sadece elektronik postayla ve /veya SMS'le yapılan çağrılar henüz hukuk sistemimize göre geçerli olmayıp, bunlar hatırlatma amaçlı veya ileride herhangi bir konunun dava edilmesi söz konusu olursa delil ve ispat niteliği taşır.
Bununla beraber ck0902 nin ifade ettiği gibi sadece elektronik postayla ve /veya SMS'le yapılan çağrıya uyarak toplantıya katılanlar, toplantıda belirtip tutanağa geçirmedikçe çağrı usulunun hatalı olduğunu belirterek katıldıkları ve oy kullandıkları toplantının usulsüz olduğunu iddia edemezler. Katılmayanlar ise her halükarda 6 ay toplantının ve kararlarının iptali için dava açabilirler.