Sayın <Nautilus>
Tapu belgesi bir otomobilin ruhsatı gibidir. Bir araçta (fabrika çıkışına göre) bir yenilik ve/veya ilave yapıldığında, yapılan değişiklik ruhsata işlenmek zorundadır. Neden? Trafik Müdürlüğü bu değişikliği onaylamaz ise (uygun bulmaz ise) araç eski haline getirilmek zorundadır. (Araca klakson monte edilmesi gibi)
Bir anagayrimenkulün de üzerinde yapılan her mimari değişiklik tapuda şerh düşülmelidir. Yani yeni Mimari yapısı son hali ile kayıt altına alınmalıdır. Neden? Eğer yapılan değişiklik bir çok açıdan yönetmeliklere uygun değilse tapu müdürlüğü bu değişikliğe izin vermez.
Daha önce de belirtmiştim. Yönetim Planı Kat Maliki ile Yönetim arasında bir SÖZLEŞMEDİR. Bu sözleşme tıpkı iki farklı markanın verdiği hizmetin ortaya koyduğu sözleşme kuralları gibidir. Sadece imzalayan iki tarafı bağlar. 3. Şahısları bağlamaz. Yani A Sitesinin Yönetim Planı ABC Sitesinin Yönetim Planı ile bağlayıcı değildir.
Sadece tapuda son hali kayıtlı (tescil edilmiş) Yönetim Planı kanunen bağlayıcıdır. Yönetim Kurulunda bulunan Yönetim Planının
(tapuda tescil edilmemiş paragrafları / hükümleri) , Kat Malikleri Kurulunca Usulüne Uygun Bir Şekilde Kabul Edilmiş Dahi Olsa sadece bir NİYET niteliğindedir. Asla kat malikini bağlamaz. Hatta bağımsız bölümü sonradan devir alan yeni kat malikini de bağlamaz.
Yönetim Planı bir SÖZLEŞME dir, anagayrimenkül kat malikleri arasındaki husumetler
Yerel Sulh Hukuk Mahkemesinde, Toplu Konut Yönetimi ile Kat Maliki arasındaki husumetler
Yerel Asliye Hukuk Mahkemesinde çözülür. Mahkeme önce Yönetim Planını dikkate alır.
(Yönetim Planı 634 SKMK'na, Borçlar Kanununa, Medeni Kanuna aykırı hazırlanamaz, aksi dava konusudur)