AlıntıKat Mülkiyeti Kanunu .Madde 30 : Kat Malikleri Kurulu, Kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlası ile toplanır ve oy çokluğu ile karar verir. Yeter sayı sağlanamadığı için ilk toplantı yapılamazsa, kararlar en geç bir hafta içerisinde yapılacak ikinci toplantıya katılanların oy çoğunluğuyla verilir. Bu kanunda yeter sayı için ayrı konulmuş hükümler saklıdır.
Yönetici ve denetçi Kat Malikleri Kurulunun salt çoğunluğu ile seçilir. (Katılanların değil)
Sizin örneğinizde
60 kişilik bir apartmanda (her dairenin ayrı bir sahibinin olduğunu varsayıyorum) 31 kişi ile toplantı başlatılır ve ancak en az 31 kişi ile Yönetici ve Denetçi seçilir. (1. oturumda toplantı yeter sayısı oluşmadığı durumlarda 2. orturuma
31 kişiden az katılım olursa Yönetici ve
Denetçi seçilemez. Ancak seçim Nisbi Butlan karardır. Hak düşürücü süre içinde iptal davası açmak gerekir. Dava sonuçlanıncaya / karar iptal edilinceye kadar geçerlidir)
(Sizin verdiğiniz örnekteki oranlarda) Böyle bir karar alınırsa Nisbi Butlan bir karardır. İtiraz eden kişi karar defterine şerh düşerek Hak Düşürücü Süre içerisinde Alınan Kararın İptali davası açması gerekir. Ancak dava sonuçlanana kadar seçilen yönetici görevli ve yetkilidir.
Toplantı Yeter Sayısı ile Karar Yeter sayısı farklıdır. Önce salt çoğunluk elde edilecek daha sonra diğer red oyu veren kat maliklerinin arsa payından daha fazla arsa payı toplamı gerekecek. Bu durum anagayrimenkulde veya toplu yapılarda alınacak kararlar açısından; farklı arsa payına sahip olan bağımsız bölümlerin içerisinde bağımsız bölüm sayısı eşit olsa bile arsa payları toplamı küçük olan büyük olanı yönetemesin diye vardır.
İkinci olasılık ise; birden fazla bağımsız bölüm sahibi olan kişi
tek bir kat maliki sayılır. Bu durumda bu kişinin doğal olarak arsa payı daha çoktur. 4 daireli bir binada 1 kişinin 2 dairesi olursa Kat Malikleri Kurulu Mevcudu 4 değil 3'tür. 2 Bağımsız bölüme sahip kat malikinin arsa payınının "bağımsız bölümlerden birinin cephesi güney cephe" olması nedeniyle daha fazla olduğunu varsayalım; o zaman 3'ün çoğu 2'dir ancak diğer 2 kat malikinin arsa payı toplamı 2 birimdir ama 3. kat malikinin arsa payı 2'den fazladır.
Bütün bunlar; arsa payı çok olan kat maliki
(doğal olarak tek bir fikre sahiptir), az olanın önüne geçemesin veya her kat malikinin 1 bağımsız bölüm sahibi olması durumunda sayıca üstün olsalar da arsa payı olarak da üstün olması gerektiği içindir.
Örneğin; toplantının 1. Oturumunda
Toplantı Yeter Sayısı oluşmadığı durumda 2. Oturum yapılır. 2. Oturumda katılanların çoğunluğu ile karar alınır.
Ancaaak kanun maddesinin son paragrafında
"Bu kanunda (634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda) yeter sayı için ayrı konulmuş hükümler saklıdır." denmektedir.
O zaman toplantının 1. oturumunda
Toplantı Yeter Sayısı oluşmamış olsun. 2. Oturumuna 3 kişi katılıp 2 kişi yöneticiyi seçsin. OLMAZ. Ama Nisbi Butlan bir karardır. İptal edilene kadar geçerlidir ve
"Dava açma zaman aşımı", Hak Düşürücü Süre ile sınırlıdır.
Ozan ÖZEN'in bir makalesini referans olarak veriyorum.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Uye ol Veya
Giris yap