Sayın <mimhaydar>
(1) Binanın yönetimi hakkında Kat Malikleri Kurulu karar(lar) alır. Kat Malikleri Kurulu alınan kararları kendileri adına yönetmek için yönetici, yöneticinin bu yöndeki tutum ve davranışlarını denetlemek için de denetçi seçerler. (Yönetici ve Denetçi tek başına karar alamaz, kararı alınmayan bir konuda eylemde bulunamaz. Bulunsa dahi idari ve maddi zarar(lar) dan kendileri sorumlu olur.)
(2) Ancak yönetici ve denetçi aynı zamanda kat maliki olarak Kat Malikleri Kurulunun birer üyesidir. Dolayısıyla alınacak her kararda 1 oy hakları vardır. Kullandıkları oy sahip olduğu bağımsız bölüm (evi) temsilen kullanılmaktadır. Yönetici veya denetçi olmak ayrı bir sıfatla görev yürütülmesi anlamındadır. Yönetici veya denetçi kat maliki yetki ve sorumlulukları değişmez.
(3) Yönetici Kat Maliki olmak zorunda değildir.
Denetçi Kat Maliki olmak
zorundadır.
(4)
İbra etmek helalleşmek demektir. Görev süresi sonunda yönetici ve denetçinin ibrasının
görüşülmesi gerekir.
Yasalarda Oy çokluğu ile ibra diye bir şey yoktur. Ancak Yönetici ve denetçiyi ibra eden kişi onun hakkında artık (o dönem için) hesap soramaz.
Toplantıya katılmayan kat maliki Yönetici ve/veya denetçiyi
ibra etmemiş sayılır. Toplantıda Yönetici ve/veya denetçiyi ibra etmeyen kat maliki,
toplantı tarihinden itibaren 30 gün içinde,
Toplantıya katılmayan kat maliki gerekli görürse,
kararı öğrendiği andan itibaren 30 içinde, kararı hiç öğrenme imkanı olmadıysa,
en geç toplantı tarihinden itibaren 6 ay içinde yerel Sulh Hukuk Mahkemesinde yönetici ve/veya denetçi hakkında hesap sorulmasını Hakim Müdahalesi ile isteyebilir. Burada önemli bir husus vardır ki; Yönetici alınan kararları toplantıdan hemen sonra
Kat Maliklerine tebliğ etmek zorundadır. Ancak bunu yapmadı ise, kat maliki de en geç her 6 ayda bir yöneticiden kat malikleri kurulunun aldığı kararları tebliğ etmesini istemek zorundadır. Yani kat malinin 7 ay sonra karara itirazı yasal değildir. Yine de usulsüz alınan kararın zaman aşımı yoktur. Her zaman itiraz edilebilir.
Yönetici ve/veya denetçi ibra edilseler dahi, yaptıkları usulsüz eylemlerden zaman aşımına uğramaksızın sorumludurlar. Her zaman dava açılabilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu, uzlaşma mantığı ile yürütülür. İtiraz edilmeyen usulsüz kararlar yürütülebilir.
Çok iyi bilgi sahibi olmanız ve yönetimi takip etmeniz hatta zamanında hesap sormanız gerekir.