Sayın Mehmet Kadri Korkmaz'ın tanımında Yöneticinin hangi gündemle toplantı çağrısı yaptığı belirtilmemiş olsa da; KMK Madde - 29'da belirtilen "Önemli bir sebepten" kasıt bir üst makalede açıklandığı gibi Faydalı Yenilik ve İlave hakkında bir gündemi içermez.
Bu vesile ile Sayın Mehmet Kadri Korkmaz'ın Yöneticinin hangi gündemle toplantı çağrısı yaptığını, detay veremiyorsa Faydalı Yenilik ve İlave kararı alınması hakkında olup olmadığını belirtmelidir.
Ona bakarsanız, Denetçi de toplantı talep edebilir. Yani şimdi tek başına Denetçi Faydalı Yenilik ve İlave kararı alınması hakkında toplantı yapılmasını talep edebilir mi? Tabi ki edemez.
Önemli sebep için; Yönetimin işleyişi hakkında, denetimin ivedilikle görüşülmesi hakkında, yöneticinin değiştirilmesi, devlete ya da 3. şahıslara karşı bir hak kaybına uğrmamak için karar alınması süresi sınırlı olan konular, (ispatı şartıyla) kat maliklerinden birinin diğerlerini rahatsız etmesi ve bunun Çekilmez Hale Gelmesi gibi konulardan bahsedilebilir.
Yoksa Faydalı Yenilik ve İlaveler ile ilgili kararlar; tek başına Yöneticinin, Denetçinin veya Kat Malikleri Kurulunun 1/3'ünden az sayıda kat malikinin Olağanüstü Toplantı gündemi oluşturmasına yeterli değildir.
O zaman Yönetici hatta denetçi, (ispatı olmaksızın) husumeti olan bir kat maliki hakkında sırf O'na tehdit oluşturmak, canını sıkmak, korku içine düşmesini sağlamak amacıya, "tutum ve davranışlarının Çekilmez Hale Geldiği" iddiası ile "Tahliyesini İsteme" gündemi oluşturabilir. Tabi ki söz konusu değil. Ayrıca bu durumda (kat malikleri kurulunca) usulüne uygun karar alınsa dahi karar, sadece Cumhuriyet Savcısına arz edilebilir. Yönetim olarak bir yaptırım uygulanamaz.
Kat Malikleri Kurulu ASİL dir. Yönetim VEKİL dir. Kat Malikleri Kurulunun en az 1/3'ünün İSTEMİ ile (ispatı olmaksızın) bir kat malikinin "tutum ve davranışlarının Çekilmez Hale Geldiği" iddiası ile "Tahliyesini İsteme" gündemi oluşturulması halinde haksız şikayetten Kat Malikleri Kurulu toplantısında imza atanlar ASİL olarak sorumludur. Arada büyük bir fark vardır. Burada eylem doğrudan yapılmaktadır. Oysa yönetici ya da denetçinin (sözde) oluşturacağı böyle bir gündem VEKİL kapsamında oluşturulabilir. VEKİL kendisine verilen yetki kadar görevlidir. Yani vekil yetkisi olmayan konularda GÜNDEM oluşturamaz. Medeni Kanunun 2. Maddesinde yer alan "İyi Niyet Kuralı" her iddia öncesi sorgulanan bir aşamadır.
Tekrar hatırlatmak isterim ki Sayın Mehmet Kadri Korkmaz'ın Yöneticinin hangi gündemle toplantı çağrısı yaptığını belirtmesi gerekir.
Bir ayrıntıyı daha hatırlatmak isterim; Denetçi ve Kat Maliklerinin en az 1/3'ü toplantı İSTEMİNDE bulunabilir. Toplantı Çağrısını her halükarda Yönetici yapar. Toplu Yapı Yönetimlerinde ise Toplantı Çağrısını Yönetim Kurulu değil, Temsilciler Kurulu Başkanı yapar.
İtiraz yoksa ve toplantı yeter sayısı oluşmuş ise toplantı yapılır.