Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Genel Kurul Toplantısı 2. Oturumunda Faydalı Yenilikler İçin Karar Yeter Sayısı

Başlatan ck0902, Şubat 07, 2016, 02:55:12 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Herkese iyi günler dilerim. Önemli bir konuda sorum var. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

KMK Madde - 42 : Kat malikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarına bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.

Bodrum katta şu anda eşyalar bulunan ve sığınak olmayan ortak alanda, yüz ölçümü toplamda 120 metrekareden daha az bir alan var.  Bu alanda en geniş oda, ortalama bir evin salonu (24 metrekare) büyüklüğündedir. Bu alanın Yönetim Ofisi geriye kalan (yaklaşık 100 metrekare) alanın ise 20 daire için 20 adet bölme yapılması (sözlü olarak) önerilmektedir. Bu sayı belki su deposunun yanındaki kapılı odayı 2 kişi kullanacak olursa 20 yerine 18 bölme yapılması önerilmektedir.  Tabi burada eşyalar için bölme için kullanılması ön görülen alanın az olması sebebiyle (her daire için yaklaşık 5 metrekare) kanun maddesinde belirtilen faydanın çoğalması değil yetersiz ve sıkıntılı bir kullanım alanı haline gelmesi söz konusudur.

Ayrıca daha önce 2013 yılının 12. ayında Genel Kurul Olağanüstü Toplantısı yapılmıştır. Bu toplantıya 4 kat maliki 2 vekalet ile toplam 6 kat maliki katılmıştır. Bu toplantıya katılanların tamamı tarafından İşletme Projesi olmadan bölmelerin yapılması kararı alınmıştır. (Alınan bu karar Kat Malikleri Sayısının salt çoğunluğu ile alınmadığı, sadece toplantının 2. oturumuna katılanların tamamının oylarıyla alındığı, üstelik bölme inşaatı veya tesisi uygulaması hakkında yasalara uygun olduğunu gösteren ve kat maliklerine uygulama yönünden net bir şekilde sorumluluk yükleyecek İşletme Projesi olmadığı için geçersiz midir?)

Bir başka deyişle toplam kat maliki sayısı 20 iken toplantının 2. oturumuna katılan 6 kat malikinin 6 oyu ile "Yenilik ve ilave" kararı alınması geçersiz midir?

Genel tanımıyla, olası bir durum olarak; usulüne uygun çağrısı yapılan Olağan veya Olağanüstü Genel Kurul Toplantısının 1. Oturumuna yeterli katılımda bulunulmayıp,  2. Oturumunda  "Faydalı Yenilik ve İlave" ile ilgili kararlar, toplantıya katılan mevcudun salt çoğunluğu ile alınabilir mi?

Tüm kat maliklerine ve apartman sakinlerine huzurlu ve mutlu toplu yaşam imkanları dilerim.
Linkback: Genel Kurul Toplantısı 2. Oturumunda Faydalı Yenilikler İçin Karar Yeter Sayısı


  • Gösterim 6,639 
  • Üyelerimizin Açılmasını İstediği Yeni Konu Başlıkları
  • 2 Yanıtlar

Sayın üyemiz ,
Konuyu tam bir rapörtor yaklaşımı ile özetlediğiniz için ben sonuç paragrafını yazıyım. Diğer tüm ifadeleriniz doğrudur.

Usulüne uygun çağrısı yapılan Olağan veya Olağanüstü Genel Kurul Toplantısının 1. Oturumuna yeterli katılımda bulunulmayıp,  2. Oturumunda  "Faydalı Yenilik ve İlave" ile ilgili kararlar, toplantıya katılan maliklerin bağımsız bölüm olarak mevcut temsil sayısı  eğer tüm anagayrimenkulde bulunan bağımsız bölüm sayısının salt çoğunluğuna ulaşamamış ise sadece katılanların salt çoğunluğu ile alınamaz. Ayrıca arsa payı çoğunluğu da aranır.
Örnek olarak 20 bağımsız bölümden oluşan bir binada çağrı usulune uygun yapılsa dahi , ikinci oturumda 11 bağımsız bölüm sayısı ile kabul edilmedikçe ( 11 bağımsız bölüm maliki kabul etmiş ise o taktirde arsa payı olarak çoğunluk olup olmadığına da bakılmalıdır.

Diğer tarafta aşağıdaki paragrafınıza katılmıyorum. Fayda vardır. Ancak bu fayda tüm kat maliklerine eşit şekilde dağıtılmalıdır.
Bununla beraber depo alanları olarak düzenlenecek bölge sığınak veya başka bir fonksiyon olarak mimari projede belirtilmemiş olmalıdır. O taktirde yukarıdaki faydalı yenilik ve ilaveler maddesi içerisine alınamaz.
Sığınak ve otopark başka bir amaçla kullanılamaz. Bunlar için tüm kat maliklerinin oyu dahi yeterli değildir.
Diğer taraftan projede görevli (kapıcı tanımını kullanmak istemiyoruz) dairesi ,depo, kömürlük , oda, kalorifer dairesi - ancak bireysel ısınmaya geçilmiş- olarak görünen alanlarda KMK Md 42 ye göre karar alınabileceğini  düşünüyorum .

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Bodrum katta şu anda eşyalar bulunan ve sığınak olmayan ortak alanda, yüz ölçümü toplamda 120 metrekareden daha az bir alan var.  Bu alanda en geniş oda, ortalama bir evin salonu (24 metrekare) büyüklüğündedir. Bu alanın Yönetim Ofisi geriye kalan (yaklaşık 100 metrekare) alanın ise 20 daire için 20 adet bölme yapılması (sözlü olarak) önerilmektedir. Bu sayı belki su deposunun yanındaki kapılı odayı 2 kişi kullanacak olursa 20 yerine 18 bölme yapılması önerilmektedir.  Tabi burada eşyalar için bölme için kullanılması ön görülen alanın az olması sebebiyle (her daire için yaklaşık 5 metrekare) kanun maddesinde belirtilen faydanın çoğalması değil yetersiz ve sıkıntılı bir kullanım alanı haline gelmesi söz konusudur.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

sitemizde bulunan 5 adet asansör var. bunlar tedarikçi firma ile müteahhit hatası olarak  projeye uygun yapılmamış bu sebeple asansörleri tescil ettiremiyorve  ruhsatta alamıyoruz. asansör tescili için belediye ile yapılan görüşmede kabinlerin yeniden yapılması gerektiğini öğrendik bunun içinde krar alınması gerek ancak bu lüks bir gider değil zorunlu bir giderdir. yani asansöre ruhsat alamadığımızda iskan ruhsatını da alamıyoruz ayrıca asansör de yeşil etiket takılmış olmasına rağmen yöneticinin bir sorumluluğu var , asansörü kullanıma kapatsak insanlar mağdur olucak.  bu durumda n yapa biliriz kabin değişimi için kat maliklerinden para toplanması gerekli buna izin verilmez ise yönetici olarak biz elimizden geleni yapmış olur muyuz , yoksa periyodik bakımlarını yaptırmış olmamıza rağmen yine de bir kaza olması durumunda yönetici sorumlu sayılır mı sonuç itibarıyla tescili olmayan bir asansör


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı