Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş YapCevap verebilmek için sormak istediğim birkaç soru var;
1- Bina kaç daireli?
2- Bağlı bulunduğunuz belediyeden işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı aldınız mı?
3- Vergi levhası-Ruhsat belgelerinde hangi işi yapacağınız yazıyor ve siz yazan işi mi yapıyorsunuz?
4- Belediye muvafakat istedi mi? İstedi ise muvafakat belgeniz elinizde mi ve şikayet eden komşunuz muvafakatı imzalayan bir kişi mi?
cevap
1- 12
2-evet
3-evet
4- çyle bii istemedi ama yukardaki komşu sürekli belediyeyi arıyor ve gülürtü yapıyoralr diye şikayet ediyor ,zabıtada geldiğinde bazen biz dükkanda bile olmuyoruz adam bilerek arıyor ,bu yaptığı şekilde bize bir ceza kesile bilirmi.
Merhaba, öncelikle 8'den fazla daire olduğu için yönetim zorunludur, tahminimce orada bir yönetici/yönetim vardır. İhtimalleri sıralayalım;
1- Yönetici size ihtar çekebilir, ya da başka komşularla da yüz yüze gelmek zorunda kalabilirsiniz.
2- Yönetim planında "şu iş yapılamaz, şu dükkan açılamaz" gibi bir madde varsa, şikayetçi olan komşunuz da işi mahkemeye taşırsa cezai işlemle karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
3- Belediyeler genelde işyeri açma ruhsatı verirken yangın tüpü faturası muvafakat vs. vs. çok çeşitli belgeler isteyebiliyor, tam listeyi hatırlayamıyorum fakat belediyelerin resmi internet sitelerinde genellikle yazar bu belgeler. Muvafakat dediğimiz belge kısaca şudur, yönetim planında herhangi bir engel yoksa, komşularınızın "biz bu kişinin/kurumun burada bu işyerini açmasına, bu işi yapmasına, şu şartlar dahilinde müsaade ediyoruz" demek oluyor. Böyle bir muvafakat yoksa yine cezai işlem riskiniz artıyor.
4- Zabıta işin sonunda sizi bulamadığı için işyerinize uyarı yazısı vs. yollayabilir, fakat cezai işlemler neler olur, ne kadar sürede size yansır, net bir şey söylemek mümkün değil.
Tahammül edilebilir gürültü seviyesi diye bir şey var, onun detaylarını da bu site de ya da gürültü yönetmeliğinde bulabilirsiniz.
Yani;
Bir kişi telefonla arayıp şikayet etti diye cezai işlem uygulanır mı? (Çok zor ama imkansız değil, şikayetçinin diretmesine de bağlı)
Tüm evraklarımız tam ve kanunen eksik evrak/kurallara aykırı durum yok, komşumuz gürültüden rahatsız oluyor diye cezai işlem uygulanır mı? (Belediye tarafından uygulanmaz, ama komşu hakim müdahalesi isteyip mahkemeye giderse mahkeme ne karar verir bunla ilgili en kesin bilgiyi avukat verir)
Sonuç: Yönetim açısından bakacak olursak, evraklarınız tam ise, yönetim planına ve kat mülkiyeti kanununa aykırı bir durum yok ise, bir kişi şikayet ediyor diye belediye tarafından cezai bir uygulama görmezsiniz.
Fakat komşunuz işi mahkemeye kadar taşırsa, bu durumda ne olacağını, sürecin nasıl işleyeceğiniz, mahkeme tarafından ne gibi/ne tutarda cezai işlem uygulanabileceğini en sağlıklı bilen kişi avukatlar olacaktır.