Merhabalar, ben yaşadığım sitedeki bir soruna ilişkin sizlere kat mülkiyeti kanununa dair danışmak istiyorum.
2 bloktan oluşan ve toplam 40 bağımsız bölümü olan bir sitede en üst katta bulunan dubleks dairede yaşamaktayım ve sitede toplam 8 dubleks sahibi bulunmaktadır. Her dubleks dairenin üst katında bir dış kapı bulunmakta ve dairenin dışında küçük bir odaya açılmaktadır. Bu odada yer alan bir kapı da çatı aralığına geçiş imkanı vermektedir.
5 sene evvel alınan bir kat malikleri kurulu kararı ile söz konusu küçük odaların kullanım hakkı bir miktar para karşılığı dubleks sahiplerine devredilmiştir. Ayrıca kararda, dubleks kat maliklerine çatılarda balkon oluşturulmasına diğer maliklerin rıza gösterdiği yazılmıştır.
Söz konusu karar 24 kat maliki tarafından imzalanmış ve toplantıya katılan kat maliklerinin oybirliği sağlanmıştır. Ancak, daha sonradan 3 kat maliki kendi isimlerini de karar metninin altına eklemiş ancak imza atmamışlardır.
Sorularım;
1) 40 bağımsız bölümü olan sitede 24 kat maliki ile alınan ve bağımsız bölümün dubleks sahiplerinin kullanımına verilen ve çatıya balkon yapılmasına izin veren söz konusu karar bu haliyle karar nnisabı bakımından usule uygun mudur? Diğer ifadeyle, kanunda oybirliğini gerektiren hallerde illaki tüm kat maliklerinin onayı mı gerekir yoksa sadece toplantıya katılan kat maliklerinin oybirliği yeterli midir? Eğer yeterli değilse, aradan 5 sene geçmiş olmasına rağmen diğer kat maliklerinden ayrı ayrı muvafakatlarını almamız usule uygun olur mu? Nasıl bir yol tavsiye edersiniz?
2) Sonradan ismini ekleyen ancak imza atmayan 3 kat maliki bu eylemiyle karardaki oybirliğini bozmuş mudur? Bununla ilgili ne yapmayı tavsiye edersiniz?
3) Kat mülkiyeti anlamında balkon ve teras aynı şeyler midir? Kararda balkon ifadesi geçiyor ancak aslında yapılacak olan şey bir terastır.
4) Çatıya teras yapılması, KMK 44. maddesinde kat malikleri kurulunun oy birliğini gerektiren haller arasına giriyor mu?
Yardımınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Linkback:
Çatıya Teras Yapmak İçin İzlenmesi Gereken Usul Nedir?