Bağımsız bölüm sahibi, kiracısına kira sözleşmesinde yazan maddeler ile bağımsız bölümden yararlanma haklarını size kiralama süresi kadar devretmektedir. Her iki tarafın da karşılıklı sorumlukları vardır. Ancak aidat ödememek ciddi bir kötü niyetli davranıştır. Haklı sebeplerle tahliye nedenidir.
Bir taraftan da kat maliki yeni oluşumlardan sizi mahrum edemez.
Kat Maliki sadece Kat Mülkiyeti Kanunun 42, 43 maddelerinde yer alan
Faydalı Yenilik ve İlaveler kapsamında
Madde - 43 'te belirtilen haklardan yararlanarak, bu yeniliklerden faydalanmak istemeyebilir.
(1) Eğer asansör mimari projede yer alıyorsa, ev sahibi bu gidere ortak olmaktan kaçınamaz. Yani bu karara uyar ve kiracısı da bundan yararlanır.
Binaya badana yapılsa "sen kiraladığında badana yapılmamıştı" diyerek sizin bulunduğunuz katı boyamaktan kaçınabilir mi?Binalarda toplu yaşam söz konusdur ve binalar başta
kanuna uygun hazırlanmış Yönetim Planı ile ardından
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile yönetilebilir.
Kararlar ortaktır. Herhangi bir
kat maliki diğerlerinin en az 4/5'inden izin almadan tek başına tesis ve tadilat yapamaz. Yani binada yapılan yenilik mal sahibinizi dolayısıyla sizin yararlanacağınız bir karar ile yapılmış tesis ve tadilattır.
Belki bir sonraki kira döneminde bundan doğan rayiç değer artışını kiraya yansıtmayı arz edebilir. Karşılıklı anlaşma ile uzlaşma sağlanabilir. Bir dayatma söz konusu olamaz.
(2) Diğer taraftan tadilat boyunca maruz kaldığınız rahatsızlıkları ispat ederek, sözleşmenize ve Kat Mülkiyeti Kanuna aykırı hareket ederek uğradığınız zararın tazmini için mahkemeye başvurabilirsiniz.
(3) İcra Takibine itirazınızın size bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Borcunuzu tüm ferileri ile (Yargılama, vekalet, gecikme zammı vs.) ödemeniz gerekecektir. Madde 2'de belirttiğim hususu incelemenizde fayda var.