Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Kira Sözleşmelerinde Damga Vergisi

Başlatan Ozan ÖZEN - KatMulkiyeti.Com, Aralık 23, 2009, 09:04:45 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kiraya verilen gayrimenkullerle ilgili olarak kira sözleşmesi düzenlenirken, bazı durumlarda "damga vergisi" ödemek gerekir.

Kira sözleşmesinin, imzalanmasında, normal damga vergisi binde 1.5 'dur.
Aurıca sözleşmeyi kefil olarak biri imzalarsa ise , kefil için binde 7.5 damga vergisi alınır.
Bu yazıda bir hata yoktur. Evet kefil yer alan kira kontratının damga vergisi normalde binde 1.5 iken,kefil için  5 katı yani binde 7.5 olur.

Kira sözleşmesi, sadece kiracı ile kiralayan arasında imzalanır ise damga vergisi, sözleşmede belirtilen süreye göre yıllık artışlarla birlikte tespit olunan toplam bedel üzerinden binde 1.5 oranında hesaplanır.

Sözleşmenin, kiracı ve kiralayan ile birlikte" adi kefil", "müteselsil kefil veya müşterek borçlu" veya "garantör kefil"  tarafından da imzalanması halinde ise kefil için aynca binde 7,5 damga vergisi hesaplanması gerekecektir.

Ve toplamda kira sözleşmesi için binde 1,5, kefalet için binde 7,5 olmak üzere toplam binde 9 oranında damga vergisi hesaplanmalıdır. Damga vergisi, kira sözleşmesinin süresine göre bulunur.. Bu durumda toplam süresinde hesaplanan  kira tutarının binde 9'u oranında damga vergisine tabi olunur.

Eğer kira sözleşmesinin iki nüsha olarak düzenlenir ise , her iki nüsha için ayrı ayrı aynı nispette damga vergisi ödenmesi gerekiyor.

Kira Sözleşmelerinde Damga Vergisi'nden İstisna Haller:

Kira sözleşmelerinde, damga vergisinden istisna edilen sözleşmeler (2) Sayılı Tablo'da belirtilmiştir. Buna göre;
- Gerçek kişilerce "konut" olarak kullanılmak üzere kiralanan (iktisadi işletmelere dahil olmayan) gayrimenkuller,
- Gelir Vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ve basit usule tabi olanlarca kiralanan (iktisadi işletmelere dahil olmayan) işyerleri,
- Dernek ve vakıfların yerleşim yerleri,
için düzenlenen kira sözleşmeleri damga vergisinden müstesnadır.

Gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerince kiralanan işyerleri nedeniyle yapılan kira sözleşmeleri  damga vergisine tabidir.

Kira sözleşmelerinde kira tutan döviz cinsinden belirlenmiş ise; kira sözleşmesinin düzenlendiği tarihteki TC Merkez Bankası "döviz satış kuru"nun
TL'ye çevrilmesi suretiyle hesaplanacak tutar, damga vergisi hesaplanmasına esas alınacaktır.

Yapılan kira sözleşmesinde "Kira sözleşmesi, süresinin bitimine belli bir süre  kala mesela 30 gün ya da 1,5 ay hiçbir itirazda bulunulmaması durumunda, kendiliğinden uzar" şeklinde ya da benzeri bir ifade ile düzenlenmiş ise  uzayan dönem için ayrıca damga vergisi hesaplanmaz.

Bunun yanı sıra kira sözleşmesi bir mektup ve şerhle uzatılıyorsa , damga vergisi hesaplanacaktır.

Linkback: Kira Sözleşmelerinde Damga Vergisi


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif
  • Gösterim 10,189 
  • Kiralama ve Kiracı- Evsahibi Sorunlarına İlişkin Konular
  • 0 Yanıtlar


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı