Kiraya verilen gayrimenkullerle ilgili olarak kira sözleşmesi düzenlenirken, bazı durumlarda "damga vergisi" ödemek gerekir.
Kira sözleşmesinin, imzalanmasında, normal damga vergisi binde 1.5 'dur.
Aurıca sözleşmeyi kefil olarak biri imzalarsa ise , kefil için binde 7.5 damga vergisi alınır.
Bu yazıda bir hata yoktur. Evet kefil yer alan kira kontratının damga vergisi normalde binde 1.5 iken,kefil için 5 katı yani binde 7.5 olur.
Kira sözleşmesi, sadece kiracı ile kiralayan arasında imzalanır ise damga vergisi, sözleşmede belirtilen süreye göre yıllık artışlarla birlikte tespit olunan toplam bedel üzerinden binde 1.5 oranında hesaplanır.
Sözleşmenin, kiracı ve kiralayan ile birlikte" adi kefil", "müteselsil kefil veya müşterek borçlu" veya "garantör kefil" tarafından da imzalanması halinde ise kefil için aynca binde 7,5 damga vergisi hesaplanması gerekecektir.
Ve toplamda kira sözleşmesi için binde 1,5, kefalet için binde 7,5 olmak üzere toplam binde 9 oranında damga vergisi hesaplanmalıdır. Damga vergisi, kira sözleşmesinin süresine göre bulunur.. Bu durumda toplam süresinde hesaplanan kira tutarının binde 9'u oranında damga vergisine tabi olunur.
Eğer kira sözleşmesinin iki nüsha olarak düzenlenir ise , her iki nüsha için ayrı ayrı aynı nispette damga vergisi ödenmesi gerekiyor.
Kira Sözleşmelerinde Damga Vergisi'nden İstisna Haller:Kira sözleşmelerinde, damga vergisinden istisna edilen sözleşmeler (2) Sayılı Tablo'da belirtilmiştir. Buna göre;
- Gerçek kişilerce "konut" olarak kullanılmak üzere kiralanan (iktisadi işletmelere dahil olmayan) gayrimenkuller,
- Gelir Vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ve basit usule tabi olanlarca kiralanan (iktisadi işletmelere dahil olmayan) işyerleri,
- Dernek ve vakıfların yerleşim yerleri,
için düzenlenen kira sözleşmeleri damga vergisinden müstesnadır.
Gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerince kiralanan işyerleri nedeniyle yapılan kira sözleşmeleri damga vergisine tabidir.
Kira sözleşmelerinde kira tutan döviz cinsinden belirlenmiş ise; kira sözleşmesinin düzenlendiği tarihteki TC Merkez Bankası "döviz satış kuru"nun
TL'ye çevrilmesi suretiyle hesaplanacak tutar, damga vergisi hesaplanmasına esas alınacaktır.
Yapılan kira sözleşmesinde "Kira sözleşmesi, süresinin bitimine belli bir süre kala mesela 30 gün ya da 1,5 ay hiçbir itirazda bulunulmaması durumunda, kendiliğinden uzar" şeklinde ya da benzeri bir ifade ile düzenlenmiş ise uzayan dönem için ayrıca damga vergisi hesaplanmaz.
Bunun yanı sıra kira sözleşmesi bir mektup ve şerhle uzatılıyorsa , damga vergisi hesaplanacaktır.
Linkback:
Kira Sözleşmelerinde Damga Vergisi