Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

yapı kullanım izin belgesi

Başlatan atakent, Nisan 24, 2011, 04:53:09 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


492 harçlar kanunundaki bazı değişiklikler…

Oturma ruhsatları beyannamesinde ki değişiklik…

Oturma ruhsatlarında 2 nolu harç beyannamesi verilmesine son verildi. Her bağımsız bölüm için 100 tl harç ödenmesi esası getirildi.

28.02.2009 Tarihli resmi gazetede yayınlanan 5838 sayılı bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun ile 492 harçlar kanununda bazı değişiklikler yapıldı bu değişikliklerden en önemlilerinden biri” tapu harçları “başlıklı bölümünün 13/a maddesinde yapılan değişikliktir.

“ 5838 sayılı bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun” yürürlüğe girmeden önce inşaatlarını tamamlayan mükellefler oturma ruhsatı almak için belediye başkanlığına müracaat etmekte ve belediye başkanlığı da mükelleflerin vergi dairesi müdürlüğünden iskan harcının ödendiğine ilişkin belge getirilmesini talep edilmekte idi. Mükellefler vergi dairesi müdürlüğüne 2 Nolu harç beyannamesi doldurarak hesaplanan iskan harcını ödemekte idiller.



Harçlar kanununda getirilen yeni düzenleme ile “Arazi ve arsa üzerine inşa olunacak bina vesaire tesislerin tescilinde ( her bir bağımsız bölüm vesair tesis için) 100 TL ödenmesi gerektiğini hüküm altına almıştır.
Yani mükellefler vergi dairesi müdürlüğüne vermeleri gereken 2 Nolu harç beyannamesi doldurmadan her bir bağımsız bölüm için sadece 100 TL ödeyerek 100 TL harcın ödendiğine ilişkin belgeyi belediye başkanlığına getirmeleri yeterlidir


Yukarıda belirtilen harçlar kanunundaki değişiklik 2009 yılında Türkiyenin ekonomik kriz içinde olmasından dolayı sadece 3 aylık bir süre için mi geçerlidir.Kanun hükmünün resmi gazetede yayımlanmasından 3 ay sonra bu değişikliğin hükmü sona erip inşaat ruhsat harçları ile yapı kullanım izin belgesi harçları 28.02.2009 yılı öncesi tarifeden mi hesaplanacaktır.

Ayrıca deniliyor ki iskan harcının ödenmesi tüm mali-teknik yükümlülüklerin tamamlanmış,yerine getirilmiş olmasını mütakiben mümkündür.Yani bir apartmanın imar yasalarına,projeye göre yapımı bitmiş olmalı ki ilgili yere iskan harcı yatırılsın.Bunu şu duruma benzetebiliriz.Ben bir inşaat firmasından bir daire satın almak istiyorum fakat firma ile bir alım satım sözleşmesi yapmadık.Henüz tam olarak gerçekleşmemiş bir iş üzerinden bu işle ilgili tapu harç beledilini gidipte ziraat bankasının ilgili hesabına yatıramam.Adıma tapunun çıkarılabilmesi ve önceden harcının yatırılabilmesi için önce bu konuyla ilgili belgelerimin olması gerekir.Bir müteahhitlik firması iskan ruhsatını almaya ve bununla ilgili harcı yatırmaya hak kazanabilmesi için bütün yükümlülüklerini bitirdiğinin onayını alması ondan sonra harcını yatırıp iskan belgesini alması gerekir.

İskan ruhsatı almak tapuların cins tashihine mi bağlı yoksa tapu cins tashihi iskan belgesinin alınmış olmasına mı?Bana göre iskan izni olmadan tapuya gidip kat irtifaklı tapuyu kat mülkiyeti şeklinde değiştirmek mümkün değil.Müteahhit yaptığı binaya yapı kullanım izin belgesi denilen iskan belgesini almakla sorumlu,sattığı dairelerin kat irtifaklı tapularını kat mülkiyetine geçirmekle sorumlu değildir.İskan izni alındıktan sonra daire sahibi isterse kat mülkiyetine geçer istemezse geçmez.Kat mülkiyeti kanununda yapılan değişiklikle 2007 yılından önce oturdukları binanın iskan izni olupta kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyen daire sahipleri için 2 yıl içinde bu değişikliği gerçekleştirmezlerse 1000 lira para ceazası ile karşılaşacakları ifade edilmektedir.2007 yılından sonra iskan  izni alınmış binalarda oturupta tapu cins tashihi yoluna gitmeyenlerin yasal süresi de 1 yıl olarak belirlenmiştir.

20 daireli iki apartmana ait iskan masrafları dökümünün daire başına neye göre belirlendiğini bilmiyorum.Bir belediye belediye mücavir alanı sınırları içerisinde yapılan bir gayrimenkül için yapı kullanım izin belgesi harç miktarını neye göre belirleyip talep etmektedir.Gayrimenkulün bulunduğu caddenin veya sokağın o günkü rayiç bedeli ve bu gayrimenkul bir apartmansa apartmandaki her dairenin metrekare büyüklüğü üzerinden mi hesaplanıp müteahhitten iskan harç ücreti alınmaktadır.

Ayrıca iskan izni alınmış binalarda oturanlar tapularında cins tashihi yaptırmamış olsalar da istanbulda iskiden su aboneliği alamazlar mı oturulan binanın iskan ruhsatının alınmış olması yeterli değil mi.illa tapularda cins değişikliğine de mi gidilmeli.iski böyle bir şart arıyor mu.günlerdir uğraşıyorum bu iskan harçlarının ne olduğunu bir türlü öğrenemedim.iski su aboneliği konusu ile cevap verebilirseniz sevinirim.
Linkback: yapı kullanım izin belgesi


  • Gösterim 7,747 
  • Kat Mülkiyeti ve Kat irtifakının Kurulmasına İlişkin Konular
  • 0 Yanıtlar


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı