Sayın Obenli,
Konu;
1. Kat Maliki açısından;
Kat Maliki, Kat Malikleri Kurulunun (binada bağımsız bölüm sahiplerinin tamamamının) en az 4/5'inin izni olmadan bina ortak alanlarında tadilat yapamaz. Ortak alan sayılan balkon, pencere ve/veya evinizin giriş kapısının dış yüzeyi de bu kurala dahildir.
Bu kurala uymadığınız takdirde her hangi bir kat maliki duruma itiraz ederek, yasal işlem başlatabilir. Ancak bu durumun Kat Malikleri Kurul Toplantısında alacağı bir kararı size tebliğ ederek aksi takdirde dava açılacağını belirtmek suretiyle yapabilir. Burada karar yetkisi Kat Malikleri Kurulunundur. Her hangi bir kat maliki karar veremez. Sanırım açılan davada bir usulsüzlük var. Usül yönünden dava itiraz etme hakkında bir araştırma yapmanızı öneriyorum.
2. Kat Malikleri Kurulu açısından,
Kat Malikleri Kurulu, binanın mimari projesinde olmayan bir projeyi karar alarak uygulayamaz. Usulsüz olur. Örneğin asansör için binada boşluk bırakılmış ise ve bu boşluk mimari projede asansör için yapıldığı belirtilmiş ise bu boşluğa karar alarak sonradan asansör kurulumu yapılabilir. Ama asansör boşluğu karar alınsa bile eşya deposu olarak kullanılamaz. Mimari projede olmayan bir yeniliğin uygulayabilmesi için mimari projenin değiştirilmesi (aynı zamanda yetkili kurumca onaylatılması için) bina yönetim planında değişiklik yapması gerekir. Örneğin bahçe alanının bir kısmının oto parka çevrilmesi kararı alınabilir. Tabi bu uygulmanın bir projesi olması ve bunun da tapudan onaylatılması gerekir. Bunun için de Kat Malikleri Kurulu üye sayısının en az 4/5 kabul oyu gerekir. Tabi bu oylar usulüne uygun Kat Malikleri Kurulu toplantısında karar için verilmeli ve toplantı tutanağına yazılmalıdır. Anket tarzı toplanan imzalar geçerli değildir.
Ayrıca mimari projede önceden belirtilen alanlar amacı dışında kullanılamaz. Örneğin Sığınak alanı, kiraya verilemez, Çocuk bahçesi otoparka çevrilemez v.b. Yani sizin yanınıza dükkan açılması imkansız. (Mimari Projede yok.)
Yani Kat Maliki ya da Kat Malikleri Kurulu usulsüz bir iş yapamaz.
Eğer size karşı muhalefet ettikleri konularda yukarıda bahsedilen ve/veya buna ek olarak yapacağınız araştırmalarda belirtildiği gibi usulsüz hareket ettiyseniz mahkeme kararını beklemeden eski haline getirmelisiniz. Aksi takdirde mahkeme masrafları da sizden karşılanır.
Ancak benim bildiğim, bu itirazın her hangi bir kat maliki tarafından değil Kat Malikleri Kurulu tarafından ve Kat Malikleri Kurulu Toplantısında alınan kararın tarafınıza tebliğ edilmesi ve tebliğde karara uyulmadığı takdirde dava açılacağı hukuki sonucunun da belirtilmesi ile yasal işlem başlatılmış olur.
Sorunuza gelince, mahkeme tarafından yıkılmasına hükmedilen merdiven ileride, yönetim planı ve mimari proje yetkili kurumca onaylatılmadan yeniden merdiven yapılamaz. Yapılabilmesi için yetkili kurumun merdiven yapılmasında herhangi statik problem, çevre görüntü kirliliği vb. kusurların olmadığını onaylaması gerekir. Bunun için karar alınsa bile avans toplanamaz. Ayrıca eski haline getirme maliyeti de karara imza atanları bağlar.
Manüplasyon bir yıldırma gayretidir. Bilmiyorsanız iyi bir şekilde araştırın. Bilmeden haklarınızı savunmanız kolay değildir.