Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Halen aldığı evin kredisini ödeyen ev sahibi kat maliki sayılır mı?

Başlatan Markowitz, Eylül 26, 2016, 03:29:56 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.



  • Gösterim 6,274 
  • Kat Mülkiyeti ve Kat irtifakının Kurulmasına İlişkin Konular
  • 2 Yanıtlar

Sözünü ettiğiniz kredi banka konut kredisi ise tapu sicilinde bağımsız bölüm tapusu kredi kullanan şahıs üzerine kayıtlandığı için kişi maliktir.
Bir kişinin malik sayılması için tapu sicilinde bağımsız bölümün kendi namına kayıtlanması yeterlidir.

Müteahhidden kullanılan senet düzenlenmiş taksit borçlarında ise ( bunlar kredi değildir) henüz tapu borçluya intikal etmediğinden borç bitene kadar malik değil, faydalanan kişi durumundadır. Bu cümleye 20 yıllık borçlanmalı olarak Toki'den alınan Alt Gelir Grubu dairelerini de dahil edebilirsiniz. Bu kişiler 20 yıl boyunca kat maliki olmayacaklardır. Borçları bitince kendilerine tapu devri yapılacaktır.

Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

Sayın başkanım,

TOKİ Satış Sözleşmelerinde

(1) (Madde 3/Son : ALICI, kendisine teslim edilen GAYRİMENKUL'ü malik hak ve yetkileriyle kullanır. İşbu hüküm fesih hükümlerinde düzenlenen kira talebine engel teşkil etmez. ALICI bu kullanma karşılığında İDARE'ye (vergi ve diğer giderler hariç) herhangi bir ödemede bulunmaz. ALICI isterse GAYRİMENKUL'ü kendi hesabına ve kendi sorumluluğunda kiraya verebilir veya başkasına kullandırabilir.

(2) (Madde 8/Son : GAYRİMENKUL'ün tesliminden sonra emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi kat mülkiyetine dayalı her türlü kanuni yükümlülük ALICI'ya aittir.   

denmektedir. Sözleşmedeki tanımı ile ALICI yani bağımsız bölümden yararlanan kişi ile devam edeceğim.

Bu durumda, Yönetim ALICI'yı kat maliki olarak muhatap alarak; Kat Mülkiyeti Kanununda (alacakları ile ilgili durumları) ilgili maddelerle sorumluluk yüklemektedir / ALICI konumundaki kişinin sorumlu olduğunu iddia etmektedir. Tamam, burada da kat maliki olmasa da "Faydalanan Kişi" olarak sorumlu tutabilmektedir.

Ancak, TOKİ ile sözleşme imzalayan kişinin (ALICI) gerçek hayatı incelendiğinde;

(1)  Toplantılara TOKİ katılması ve kararlara oy kullanması gerekirken, ALICI bu işleri yapıyor. Bu durumda tüm kararlar tapusu olmayan / hatta tapu hakkını elde etmiş ama karar tarihinde maddi nedenlerle henüz tapusunu almayan ALICI sorumlu tutuldukları kararlara itiraz hakkını nasıl kullanabilir? usulüne uygun itiraz etmesi halinde nasıl dava açabilir?

(2)  Kat Mülkiyeti ile doğrudan ilişkili konularda husumet aldığı muhataba karşı nasıl dava açabilir?

634 SY.LI KAT MÜLKİYETİ KANUNU


HAKİMİN MÜDAHALESİ:

Madde 33 – (Değişik birinci fıkra: 14/11/2007-5711/17 md.) Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir; kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmaz. Kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, ana gayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebilir.


Kat Malikleri Kurul toplantısına katılan, oy kullanan ALICI, kullandığı oy geçerli kabul edilen ve karara bağlanan konular söz konusu iken; alınan karara itiraz eden ve karar defterine şerh düşen ALICI (GAYRİMENKULÜ TOKİ'nin 3/son maddesinde Malik Hak ve Yetkileri kullanır maddesine rağmen kat maliki değilse / kabul edilmeyecekse) itiraz ettiği karar için de dava açamaz demektir.

Sorum şu Sayın ÖZEN; TOKİ ile sözleşme imzalayan ALICI Kat Mülkiyetini doğrudan ilgilendiren konularda ve Yönetim ve/veya denetim ile ilgili problemleri hakkında HAKİM MÜDAHALESİ'ni (Alınan kararların İptalini veya KMK Madde 43'ten yararlanmayı) mahkemede dava açma ehliyeti sahibi olacak şekilde nasıl talep edebilir?

İlginize şimdiden teşekkür ederim.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı