Sayın henimex;
(1) 634 s Kat Mülkiyeti Kanununun 20. Maddesine göre; Anagayrimenkule ait ortak yer genel giderlerine kat maliklerinin katılma yükümlülüğü veya zorunluluğu olduğu gibi ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
Aksi durumda;
Gider ve/veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, 634 s Kat Mülkiyeti Kanununa ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
İstisnasız yapmanız gereken;
Aidat ve avans paylarını ödemeyen kat maliklerine, makul bir süre de vererek aidat ödemesi yapmaları için ödeme yazısı veya noterden ihtarname gönderiniz. Buna rağmen ödeme yapılmaması halinde ilamsız icra takibine başlatın. Böylelikle aidat toplamakla ilgili yönetiminizin yaşadığı veya yaşayacağı sıkıntıları ortadan kalktığı gibi aidatını düzenli ödeyen kat maliklerinin de hakkını korumuş olursunuz.
(2) 634 s Kat Mülkiyeti Kanununun 18. Maddesine göre; Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmiyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.
634 s Kat Mülkiyeti Kanununun 19. Maddesine göre; Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.
Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.
Yapılması gereken;
İşyerinin faaliyeti nedeniyle bina önünde meydana gelen hasarlar ile ilgi durum tespiti yaptırın, söz konusu hasarın giderilmesi, yaptırılması, aksi takdirde yasal yollardan tespitin yaptırılarak icra ve dava haklarınızın kullanılacağını yazılı veya noter aracılığı ile ihtarname ile bildirin. Yasal haklarınızı sonuna kadar kullanın. Bina önü ortak alan değilse kaldırıma verilen zarar ve rahatsızlık ile ilgili olarak belediyenin ilgili birimine müracaatta bulunabilirsiniz.
(3) Su satış yerlerinin açılması esnasında alınması gereken belgelerden en önemlisi İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı'dır. Ayrıca bağlı maliyeden kaydını yaptırarak Vergi Levhası alması gerekir. Bu belgeler faaliyet gösteren tüm işyerlerinde bulunması gereken belgelerdendir. Su satış yerlerinin özelliği nedeniyle ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüklerinden Ambalajlı Su Satış Yeri İzin Belgesi ek olarak alması gerekir.
Ayrıca bu yerler Halk Sağlığı Müdürlüğü görevlileri tarafından denetlenebilmektedir. Bu işyerini Halk Sağlığı Müdürlükleri ve Belediyeleri kendi açılarından denetlenmesini sağlayabilirsiniz. Su satış yeri ile depoların aynı mekanda mı.? veya farklı mekanlarda mı.? olması gerektiğini yine Halk Sağlığı Müdürlüğünden öğrenmeniz doğru bilgi alma adına uygun olacağını düşünüyorum.
(4) Su satı yerinin aynı zamanda su depolama yeri olarak kullanılmasının kat maliklerinde yarattığı huzursuzluğu ortadan kaldırmak veya gerçekten bina statiğini etkileyebilecek durumun olup olmadığın anlamak adına iş yerinin bu yükü kaldırma kapasitesinin olup olmadığı konusunda inşaat mühendisliği aracılığı ile tespit ettirmeniz mümkündür. Çıkan sonuca göre değerlendirme yapılması daha uygun olur düşüncesindeyim.
Saygılar.