Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Uye ol Veya Giris yap
Herkese slm, bu dış cephenin onarılması ile ilgili benimde bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim. Son yapılan KMK değişikliklerinden sonra gecikme faizi aylık net %5 olarak belirlenmiştir. peki bu faiz uygulamasını hem işletme projesindeki giderlere hemde bakım onarım giderlerine uygulayabiliyormuyuz?
Daha net soracak olursak; Bakım onarım bedeline faiz uygulamak yasalmıdır? Karar defterinde sadece gecikmeler için %5 gecikme cezası uygulanır şeklinde bir ifade vardır. teşekkürler şimdiden.
Gecikme faizi değil bizim uyguladığımız, "gecikme tazminatı" . Faiz ve tazminat ayrı terimlerdir.
Gecikme taziminatı tüm giderler için (yatırım dahil) uygulanabilir.Yani hem işletme projesindeki giderlere hemde bakım onarım giderlerine uygulayabilirsiniz.
Gerekçe Kat Mülkiyeti Kanunu Md: 20
III- Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :
Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme (md:9) ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
Katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
(Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen
kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş (md:9) hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan, kişinin, kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.
.