634 s Kat Mülkiyeni Kanunu(1) III - Anagayrimenkulün Genel Giderlerine Katılma başlıklı 20. Maddesi
(2) V - Ortak Giderlerin Teminatı başlıklı 22. Maddesi
( 634 s Kat Mülkiyeni Kanununun yukarıda belirtilen maddelerin incelenmesi bilgi acısından uygun olacaktır. )4857 s İş Kanunuİşyerinin veya Bir Bölümünün DevriMadde 6 - İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.
Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.
Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.
Sayın s1ozdemir70;Site içerisinde her konuda
değerli bilgiler aktaran sayın ck0902' un ifadelerine ek olarak belirtmek isterim ki;
Genel olarak bakıldığında, bağımsız bölümü satın alan yeni malikin borçlar ile ilgili sorumluluğu bağımsız bölümü satın aldığı tarihten itibaren başlar. Kısacası, bağımsız bölümün satış tarihinden önceki borçları eski malike, satış tahinden sonraki borçları yeni malike aittir.
Ancak;
İş Kanunun 6. Maddesinde belirtildiği üzere, işyerinin tamamının veya bir bölümünün devri ile birlikte mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer. Devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.
Bu durumda;
(1) Yönetim, mahkeme süreci ile birlikte ortaya çıkan bu borç veya borçla birlikte ceza miktarını yeni kat maliki olarak sizden isteyebilir. Bu miktarı da yeni kat mali olarak sizin ödemeniz gerekir.
(2) Eski kat malikinin sorumluluğunda olan borcu veya borçla birlikte cezayı ödemekle beraber satın aldığınız tarihten önceki hatanın, ihmalin veya hukuksuzluğun sonucu olan idari borç veya borçla birlikte ceza bedelini önceki malikten (rücu) edebilirsiniz, isteyebilirsiniz.
Burada yapılması gereken, borcun ödenmesi ve akabinde ödenen miktarın eski kat malik den rücu işlemlerinin başlanmasıdır. Mağdur olmamak adına konuyu hukuki yardım alarak devam etmenizi önermekteyim. Ödemenin gerçekleşmesinden sonra ihtarname çekilmesi, ilamlı veya ilamsız icra takibinin yapılması veya eski malike dava açılması hatta mağduriyete sebep olan yöneticiler hakkında ne gibi hukuki süreç işletilmesi gerektiği konusunu avukatınız ile net olarak ortaya koyabilirsiniz. Kaldı ki; bizim burada ifade ettiklerimiz amatör bilgilere dayanan ifadelerdir.
Saygılarımla.