Aslında sorularınızın cevapları forumun değişik bölümlerinde var.
Yine de kırmayalım cevaplayalım.
Alıntı Yapsorularıma gelince;
1-öNCELİKLE EVDEKİ TESİSAT DEGİŞİKLİGİNİ KENDİ GÖZÜMLE TESPİT ETMEK İÇİN GİRİP İNCELEME YAPMAK HAKKINA SAHİPMİYİM YOKYA İDARİ MERCİLERDENMİ TALEP ETMELİYİM?
Görmenize gerek yok. Bina yöneticiliğiniz sizin yukarıdaki ifadelerinden oluşan bir ihtarnameyi noterden göndersin. 7 gün içinde eski haline getirilmesini istesin. Kişi bunu yapmayacaktır büyük ihtimalle . Bu durumda yöneticiliğiniz sulh hukuk mahkemesinde yıkılan pencere duvarları ve eklenen tesisat boruları ile ilgili olarak eski haline getirilmesi ile ilgili dava açsın. 6 ayda kazanacaktır. Masraflar (eski hale getirme, avukatlık, dosya vs. ayrıca verdiği zararlar) mahkeme tarafından ilgili malikten tahsil edilecektir. ( Mahkeme bu masraflara ilişkin bedel belirleyecek , sizin yönetim avukatına tahsil imkanı yaratacaktır )
Kendi gözünüzle görmeniz için suçu işleyen malik size izin vermek istemiyorsa yapacak bir şey yok. İsterseniz yönetiminiz yukarıdaki ihtarnameden sonra daha kısa sürecek bir tespit davası açabilir.
Aslında kat maliki bina yöneticisine bu durumu evinde göstermek durumundadır. Ancak kabul etmeme durumunda iş yagıya düşer.
Alıntı Yap2-YERDEN ISITMADA OLSA İLAVE PETEKDE OLSA BİNANIN ISITMA TESİSAT PROJESİNE AYKIRI YAPILAN BU İŞLEMİN GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜ TALEP EDEBİLİRMİYİM.NASI Bİ YÖNTEM İZLEMELİYİM.(NOTER-MAHKEME V.S. GİBİ DETAYLI ANLATIRSANIZ SEVİNİRİM)
Pardon .Bu soruyu yukarıda cevapladım. Yönetim eğer bu işlemleri yapmak istemiyorsa , ister yönetime işlemlerin yapılmamasından dolayı sorumluluğunu belirtmen bir ihtarnameyi siz çekerseniz. Veya bu işlem sonrasında veya bu işlemi yapmadan ilgili kat malikine birinci madde de belirttiğim işlemleri siz de yapabilirsiniz. Ortak tesisattaki tecavüz ve binanın dış duvarının kaldırılması hususu kesin ise davayı kazanacağınız da kesindir.
Ayrıca yönetim planınızda pimapen yapılmamasına dair madde yer alıyorsa veya herhangi bir genel kurulda çoğunlukla bu yönde bir karar alınmışsa onları da söktürebilirsiniz.
Kat mâlikleri, kendi bağımsız bölümlerindeki kalorifer dilimi sayısını artıramazlar. Ancak, bağımsız bölüm içindeki toplam dilim sayısı aynı kalmak şartıyla, petek sayısını artırabilir," azaltabilir, peteklerin yerini değiştirebilirler.Alıntı Yap3-ÇOK YAYGIN Bİ ŞEKİLDE UYGULANAN BALKONU PVC YADA ALUMINYUM SİSTEMİ İLE KAPATMAK VE YUKARDA ANLATTIGIM GİBİ İLERİ BOYUTTADA BALKONU ODAYA KATMAK KONUSU SERBESTMİ HERKES KAFASINA GÖRE YAPTIRABİLİRMİ.SERBEST DEGİLSE NASIL BİR YÖNTEMLE GERİ DÖNÜŞÜM SAGLANABİLİR.
Hayır serbest değil. Pimapen yerden tasarruf etmek için kullanılıyor. Önceden bu Beldiyelerin ilgili ysalarına göre suçtu. Ancak geçtiğimiz yıl Danıştay kanımca çok yanlış bir karar verdi. Pimapenler serbest bırakıldı. Ancak Kat Mülkiyeti Kanuna göre dediğim gibi yönetim planında yapılamayacağına dair ibare varsa veya herhangi bir genel kurulda çoğunlukla yapılamayacağına dair karar alınmışsa pimapenlerin yapılması belediye açısından sakınca yaratmasa da kat mülkiyeti açısından yasaktır.
Ancak pimapen , panjur , camlama, camekanlama yani ismi ne olursa olsun bu tesisin yapılması neticesinde kat malikleri balkon olan bölgenin giriş kapısına veya varsa camlarına dokunamazlar. Bu iki konu birbirinden ayrıdır.
Binadaki bütün kat mâliklerinin rızâsı alınmadan-pencere, kapı; kapı, pencere yapılamaz. Ayrıca, pencere ve kapının malzemesi, şekli, tarzı ve rengi değiştirilemez.
Projesindeki ölçülerinden farklı olarak kapı ve pencerelere yeni doğrama yapılması için bütün kat mâliklerinin onayı şarttır. (Y 18. HD.,24.06.1999, E. 1999/7076,K. 1999/8558.)
Yargıtay kararlarında, ahşap doğrama yerine orijinal rengine ve formuna uygun olmak şartıyla PVC/sert plastik (halk arasında "Pimapen") malzemeden doğrama kullanılabilir. (Y. 18. HD. 01.06.1999, E. 1999/5678, K. 1999/6726.)