Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
4 Ayrı bloktan oluşan 64 daireli bir siteyiz. Bir dairemizi ortak alandan olduğu bildirilen bir noktadan dolayı su basmış ve daire hasar görmüş. Daire sigortalı olduğundan sigorta şirketi zararı tazmin etmiş. Ve yönetimimize bir yazı göndererek yaptığı ödemeyi bize rücu etmiş ve ödememizi istiyor.
Burada yönetimin hareket tarzı ne olmalı? Ödeme yapılacaksa kimler yapar? Yönetim olarak kat maliklerine nasıl bir tebligat yada sigorta şirketine nasıl bir yanıt yazmalıyım? Sigorta şirketinin verdiği süre doldu, ek süre istedim o da Pazartesi(14/4) dolacak. Size daha önce de yazmıştım.
Acil yanıtınız beni çok memnun edecektir.
Saygılarımla.
Tanju AVCI
tanjua@ivecoclub.com
Sayın üyemiz,
Öncelikle şundan emin olunuz. Daireyi ortak alan tesisatından mı su basmıştır. Yani bu su basması olduğuna göre ya sıcak su tesisatından veya soğuk su tesisatından bunlar değilse gider tesisatlarından su basmış olmalı.
Bunlar dışında yağmur yağması sonucu örneğin çatı, açık teras veya bunların bulunduğu giderlerden su basabilir.
Burada "ortak alan" tesisatı dediğimiz hadise bağımsız bölümlerin kendi içlerinde olmayan , binanın şaftlarından geçen tesisatlardır.
Dolayısı ile dairenin içindeki bir noktada hasar oluşmuşsa bu hasara katlanmanız gerekmeyecektir.
Şimdi . Eğer yukarıda tanımladığımız "ortak alan" hasarından dolayı su sızıntısı olmuş ve bu dairede hasara neden olmuş ise , Yönetim olarak hasarı tazmin etmek, tesisatı eski haline getirmek zorundasınızdır.
Bu sebepledir ki Kat Mülkiyeti Kanununda anayapının ortak yerlerinin sigorta etirilmesinden yönetici sorumludur.
Bu yapılmamışsa dolayısı ile ilgili kat malikinin göreceği zarar ortak bütçeden karşılanmalıdır.
Sigorta şirketinin sizden talep ettiği ödemeyi yöneticilik namına yapınız. (Eğer hasar gerçekten ortak alandaki bir noktadan dolayı oluşmuş ise )
Yapmadığınız taktirde sigorta şirketi yöneticiliği dava edecektir. Bu defa dava masrafları ve avuatlık masrafları ile yasal faiz ana hasar bedeline eklenecektir.
Ödemeyi ortak masraflardan yapacaksınız. Yani aidatlardan karşılanacak.
Eğer hasar aidatlardan karşılanamayacak kadar büyük ise o taktirde eğer son kat malikleri kurulunda eğer ek aidat toplama yetkisi varsa kat maliklerine ek aidat toplama yazısını gönderin ve en kısa zamanda toplayarak sigorta şirketine ödemenizi yapın. Eğer ek aidat toplama yetkiniz yoksa kat malikleri genel kurulunu olağanüstü olarak toplayın ve ödemenin yapılmasına yönelik karar alın. Katılanların çoğunluğunun kararı yeterlidir. ( İkinci toplantı için konuşuyorum)
Eğer hasar aidatlardan karşılanabilecek durumda ise ancak kasanızda para bulunmuyorsa ödemeyi direkt olarak şahsınızdan karşılayarak yapınız.
Bunun için kat maliklerinden onay almanıza gerek yoktur. Zorunlu bir ödeme gerçekleştiriyorsunuz. Sonradan toplanan aidatlardan keserek gider gösterirsiniz.
Ödemeyi yaptıktan sonra eğer sizin yönetici olarak kusurunuz varsa ve kat malikleri bunu farketmişlerse zaten kusurunuzdan dolayı sizden bu rakamın ödenmesini talep edeceklerdir. Kusursuz olduğunuza inanıyorsanız ödemeyi yapmaz , eğer kat maliklerinden biri davayı açarsa neticesine bakarsınız.
Bütçede eğer sigorta yapılmasına dair prim bedeli yok ise veya genel kurulda anagayrimenkulün ortak alanlarının sigorta edilmesine dair br karar alınmamışsa veya daha önce anagayrimenkuldeki ortak alanlar düzenli bir şekilde sigorta ettirilmemişse hasardan dolayı oluşan zararın yöneticinin şahsı tarafından karşılanmasını kimse bekleyemez. Mahkemenin de kanaati bu yönde olacaktır. (Yüksek bir ihtimal . Ancak farklı bir karar çıkabilir)
Eğer sürekli olarak ortak alanlar sigorta ettiriliyor, ancak siz ettirmemiş iseniz kusurunuz kesindir.
Bununla beraber ortak tesisat , çatı, gider veya oluk gibi alanlarda oluşan hasarı biliyorsanız, kat malikleri veya kiracılarından biri sizi bu konuda daha önce uyarmış , ancak tamirat için işlem yapmadı ve önlem almadı iseniz yine kusurlusunuzdur.
Kusurunuz olsa da ödemeyi yöneticilik hesabından yapmalısınız. Sonra yukarıda anlattığım gibi hasarın bedelinin tarafınızdan tahsili istenebilir.
Kat malikleri bu hasarın tazminini şahısları namına değil, diğer tüm kat malikleri namına isterler. Sizden tahsil edilen hasar bedeli ve diğer masraflar ise yöneticilik kasasına ödenir.
İlgili zarar gören kat maliki de yapılacak ödemede kendine düşen payı tabiki ödeyecektir.
Kat maliklerine veya sigorta şirketine yazmak istediğiniz yazıları yukarıdaki açıklamalardan derleyiniz.
Ne yazacağınıza biz karar veremeyiz. Durumu bilmemekteyiz.
Sayılarımızla