Dış görünümle ilgili olarak;
Yönetim Planı veya Kat Malikleri Kurulu kararı ile dış duvara tabela veya reklam panosunun asmanın yasaklanmış olmaması gerekir. Çatı anagayrimenkulün ortak yerlerindendir. Anayapınıın dış duvarlarının, çatı veya damının reklam maksadıyla kiralanması için oybirliği (%100) aranır. Ortak yerlerin kiraya verilmesi için kat maliklerinin tümünün kiraya verilmesini kabul etmesi gerekir. (Dikkat : Yasal Bir Genel Kurul'da Sadece Katılanların Değil, Kat Maliklerinin Tümünün Vereceği Bir Kararla Mümkündür.) Bu durumda kira geliri anagayrimenkulün geliri sayılır veya kira parası kat malikleri arasında paylaştırılır.
Dikkat!! BİNALARIN DIŞ YÜZEYLERİNİN REKLAM PANOSU OLARAK KİRAYA VERİLMESİ HALİNDE GV VE KDV konusuna dikkat etmeniz önerilir.Uygulamada çok sık karşılaşılan durumlardan birisi de, firmalarca kişi veya kuruluşlara ait binaların dış yüzeylerinin reklam panosu olarak kiralanmasıdır. Firmalar binaların dış yüzeylerine kendilerinin veya sattıkları malların tanıtımını yapan reklam panoları yerleştirerek, reklamlarını bu şekilde yapabilmektedirler.
Dış yüzeyleri reklam panosu olarak kullanılan binaların sahiplerinin vergi mükellefi olup olmaması ve bu binaların iktisadi bir işletmeye dahil bulunup bulunmaması, vergilendirme yönünden özellik taşımaktadır. Binaların dış yüzeylerinin reklam panosu olarak kiraya verilmesi işleminin gelir vergisi karşısındaki durumu ile KDV yönünden vergilendirilip vergilendirilmeyeceği konusunda tereddütlerle karşılaşılmaktadır.
Aşağıda, binaların dış yüzeylerinin reklam panosu olarak kullandırılması işleminin gelir vergisi ve KDV karşısındaki durumu ele alınarak incelenmeye çalışılacaktır.
IIBİNALARIN DIŞ CEPHE YÜZEYLERİNİN REKLAM PANOSU OLARAK KULLANDIRILMASI İŞLEMİNİN GELİR VERGİSİ KARŞISINDAKİ DURUMU
Binaların dış cephe yüzeylerinin reklam panosu olarak kullandırılması işleminin gelir vergisi karşısındaki durumu, binanın bir işletme aktifine kayıtlı olup olmamasına bağlı olarak değişmektedir.
ATİCARİ BİR İŞLETMEYE DAHÎL OLMAYAN BÎNALAR YÖNÜNDEN
Ticari bir işletmeye dahil olmayan binaların dış cephelerinin reklam panosu olarak gerçek veya tüzel kişilere kullandırılması işlemi, Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesine göre GMSİ niteliğinde bulunmaktadır. Binaların dış yüzeyleri ise, bina yöneticiliğine değil, kat maliklerine aittir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 94/5a maddesine göre, binaların dış yüzeylerini reklam panosu olarak kullanan gerçek usulde vergiye tabi kişi veya kuruluşların, binanın kat maliklerine yapacakları ödemeler üzerinde 20.12.1996 tarih ve 96/8955 Sayılı BKK gereği %20 oranında gelir vergisi tevkif etmeleri gerekmektedir.
Konu hakkında Maliye Bakanlığı'nca verilen bir özelgede;
"Apartmanlarının dış cephelerini reklam panosu olarak kiraya veren kat maliklerine ödenen kira bedeli üzerinden gerekli gelir vergisi tevkifatı yapılarak ödenecektir."
şeklinde idari görüş bildirilmiştir (1)
b tîcarı BiR işletmeye dahil OLAN BİNALAR YÖNÜNDEN
Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesinde, madde metninde sayılan mal ve hakların ticari veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde, bunların iratlarının ticari veya zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanacağı hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla, kiralamaya konu binanın ticari bir işletmeye dahil olduğu durumlarda, elde edilen kira bedeli GMSl değil, ticari kazanç olacaktır.
Buna göre, aktifine kayıtlı binanın dış yüzeyini reklam panosu olarak kullanılmak üzere kiraya veren işletmenin bu faaliyeti ticari faaliyet olup, elde ettiği gelir de ticari kazançtır. Bu durumda bina sahibi işletmenin, binanın dış cephesini reklam panosu olarak kullanan kişi veya kuruluşa fatura düzenlemesi gerekmektedir. Ayrıca, bu şekilde ödenen bedeller üzerinden gelir vergisi tevkifatı da yapılmayacaktır(2)
III BİNALARIN DIŞ CEPHELERİNİN REKLAM PANOSU OLARAK KULLANDIRILMASI İŞLEMİNİN KDV KARŞISINDAKİ DURUMU
Binaların dış cephelerinin reklam panosu olarak kullandırılması işleminin KDV karşısındaki durumu 30 Seri
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap KDV Genel Tebliği'nin F/2. bölümünde açıklanmıştır.
Söz konusu Tebliğ'in ilgili bölümü aynen aşağıdaki gibidir;
"2Reklam Verme İşlemlerinde Sorumluluk Uygulaması:
Uygulamada gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olan bazı işletmelerin, profesyonel veya amatör spor kulüplerine oyuncularının formalarında gösterilmek, şahıslara veya kuruluşlara ait bina, arsa, arazi gibi yerlerde duyarlara yazılmak, pano olarak yerleştirilmek, dergi, kitap gibi yazılı eserlerde yayınlanmak ve benzeri şekillerde reklam verdikleri bilinmektedir.
Bu şekilde reklam verme işlemleri ile ilgili katma değer vergisi, reklamı alanların gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olmamaları halinde, reklamı verenler tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir."
Tebliğ'de yapılan açıklamalardan da farkedileceği üzere, binaların dış cephelerinin reklam panosu olarak kullandırılması işlemi, binaların ticari bir işletmeye dahil olup olmadığına bakılmaksızın KDV'ye tabi olacaktır. Binaların dış cephelerini reklam panosu olarak kullandıranların gerçek usulde KDV mükellefi olup olmamaları, verginin beyanı açısından önem taşımaktadır.
Sahibi bulundukları binaların dış cephelerini reklam panosu olarak kullandıranların gerçek usulde KDV mükellefi olmamaları halinde, bu işlemin karşılığını teşkil eden bedel üzerinden hesaplanacak KDV, reklamı verenler tarafından sorumlu sıfatıyla 2
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap KDV beyannamesi ile beyan edilerek vergi dairesine ödenecektir.
Ticari bir işletmeye dahil bulunan binaların dış cephelerinin reklam panosu olarak kullandırılması halinde ise, işleme ait KDV, bina sahibi işletme tarafından beyan edilecektir.
(*) Doç. Dr., Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Öğretim Üyesi
(1) MB. Özelgesi, 14.1.1997 tarih ve 1447 Sayılı.
(2) 6u konda ayrıntılı açıklamalar için Bkz. Şükrü KIZILOT, Gelir Vergisi Kanunu ve Uygulaması, Yaklaşım Yayınları, Ankara, 1996, Cilt:12.