Alıntı YapBen de sizin gibi düşünüyorum ancak yönetici binada daire sahibi ve binada ikamet ediyor. Kat maliki olup olmadığından tam emin değilim. Binada oturduğuna göre KMK ve yönetim planı kendisini de bağlamaz mı?
Yönetici Kat Malikleri arasından veya dışarıdan biri olarak seçilebilir.
Denetçi
Kat Malikleri arasından seçilmek ZORUNDADIR. KMK Madde - 41 amir hükmündedir. Aksi usulsüzdür. Dediğim gibi yöneticinin kat maliki olması şart değildir.
Her kat maliki
KMK Madde - 20 ile Anagayrimenkulün ortak giderlerine karşı ve
KMK Madde 19/3 ile "her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine" karşı sorumludur.
KMK Madde - 32/2 ile bağımsız bölümde ikamet eden
hatta bağımsız bölümde ikamet edenlere misafir olarak gelenler de dahil Kat Mülkiyeti Kanuna ve kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlüdürler. Ancak burada kusurlu kişiye uyarıda bulunmak gerekir. (Medeni Kanun 2. Madde, İyi niyet kuralları)
Bağımsız bölüme gelen 3. şahısların sorumlulukları ile ilgili çarpıcı bu konudan farklı ayrı bir örnek : (Suçun tanımı) Konut İhlali Bina Girişinde Başlar. Yani anagayrimenkule ve/veya bağımsız bölümden bir şekilde yararlanan kişiye gelen 3. şahısın (ispat edemediği takdirde) kötü niyetli olarak suç işlemeye başladığı an, bina girişinde başlar.
Özet : Bağımsız bölümden bir şekilde yararlanan (
mecazi : nefes alan) her insan Kat Mülkiyeti Kanununa ve Kat Malikleri Kurulunun aldığı kararlara sorumlukları nisbetinde uymak zorundadır. Kusur halinde kusurlu kişinin uyarılması gerekir. Bu uyarı Noter Yoluyla İHTARNAME ile yapılabileceği gibi, PTT İadeli Taahhütlü Mektupla (mektubun PTT ve sizde kalan pusulasına mektubun içeriği hakkında çarpıcı bir başlık yazılarak, örneğin "
GÖNDEREN TARAFINDAN ISLAK İMZALI İHTARNAME" cümlesi yazılarak) yapılabilir. Muhatabın bu tebligata (bildirime) cevap yazması gerekir. Cevap yazmıyorsa ve İHTARNAME nin muhatabı olmadığı veya İHTARNAME den doğan
"hak düşürücü süreden yararlanamayacak" anlamına gelir. Hatta bu uyarı yanınızda bulunan şahit ve/veya muhataba
(tebliğ almaktan kaçınıyorsa yüzüne karşı) tebliğ ettiğinizi ispat edecek (zaman/mekan) unsurları varsa bu şekilde de yapılabilir. (Sizin hangi tebliğ yöntemini tercih etmenize bağlı, hatta tebligat usulsüz de yapılsa muhataba ulaştı ise geçerlidir)
Alıntı Yapİhtarı yöneticiye gönderip davayı eşine mi açacağım eğer yönetici kat maliki değilse ? Aklıma takılan bu. Binada oturanlar da malik olmasalar bile yaptıklarından sorumludurlar KMK ya göre.
Sizin örneğinizde/durumunuzda Yönetici kat maliki olmadığından O'nu kat maliki olarak husumet alıp dava açamazsınız.
Bence doğrudan "....... Apartmanı Kat Malikleri Kurulu Adına ..... ..... (Yöneticinin Adı ve Soyadı)" başlığı ile anagayrimenkul
Yöneticisinin Mernis Adresine durumu izah eden bir İHTARNAME gönderin. Bu tebliğ Kat Malikleri Kuruluna yapılmış olacaktır. Sizin durumunuza göre doğrusu bu olacaktır.
Alıntı YapBir de bu işlemi denetçi ile birlikte yaptı. Güya denetçi yöneticiyi denetliyor.
Denetçi Özen Sorumluluğuna sahiptir. Yöneticiyi aslında Kat Malikleri Kurulu denetler. (
KMK Madde - 41) Sadece bu görevi kendi aralarından seçeceği birine ya da 3 kişilik bir kurula verebilir.
Özet : Denetimi asil olarak Onaylayan Kat Malikidir. Oy Çokluğuyla Yönetimin ve/veya Denetimin İBRASI diye bir kural yoktur. Her kat maliki Hesap Verme Gündemi ile başlatılan Kat Malikleri Kurulu Toplantısında, toplantıya katıldı ise, Yöneticiyi ve/veya Denetçiyi
sebebini belirterek (Örneğin, Denetçi raporunun şüpheli olduğu veya Faturaların usulsüz olduğu hakkında bilgi aldığınızdan gibi) İBRA ETMİYORUM şeklinde karar defterine şerh düşebilirsiniz. Toplantıya katılan
(Hak Düşürücü Süre : 1 Ay) ya da Toplantıya katılmayan
(Hak Düşürücü Süre : Kararları tebliğ aldığı andan itibaren 1 ay, tebligat yapılmadıysa karar tarihinden itibaren en geç 6 ay) Kat Maliki Hak Düşürücü süre içinde İBRASININ Mahkemede görüşülmesini talep edebilirsiniz.
Özet : Denetçi yöneticinin yaptığı usulsüzlüklerden, ihmalden, suçtan vb. (her 3 ayda bir yaptığı denetimde zamanında Kat Malikleri Kurulunu bilgilendirmezse) aynen sorumludur.
Alıntı YapDenetçi de binada oturuyor ve onunda malik olup olmadığını tam bilmiyorum. Herhalde tapuya gitmek gerekiyor.
Denetçi, aynı gayrimenkulde Kat Maliki olmak zorundadır. KMK Madde - 41 amir hükmündedir. Başkaca bir yöntem verilmemiştir. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu Toplu Yaşam içerisinde uzlaşma mantığı ile işletilir. Yani (usulüne uygun) itiraz yoksa kabul edilmiş sayılır.
Denetçinin kat maliki olmaması Nisbi Butlan alınmış bir karar sonucu gerçekleşebilir. Usulsüzdür. Hak düşürücü süre içerisinde Alınan Karar(lar)ın İptali davası açılması gerekir.
(Link :
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş YapBu konuyu atlamayın.[/color][/b]
Süreyi kaçırırsanız, haklıyken haksız duruma düşebilirsiniz.)
Alıntı Yapİhtara cevap verip tabelaları söker ve eski haline getirirse nasıl dava açılacak?
"İhtara cevap verip tabelaları söker ve eski haline getirirse" Dava konusu kalmaz. Problem biter. Ancak siz yöneticiye yasal yollarla İHTAR da bulunmuş olursunuz. Bu da yöneticinin Kat Maliklerine karşı belki de olası davalarda mahkemeye karşı güvenirliğini oldukça azaltır.
Alıntı YapÖnce belediyeye gidip sonra ithar çekmek daha doğru değil mi?
Sizin
ASİL, kendisinin
VEKİL olduğunu en iyi şekilde hissettirmek için doğrudan sizin yasal yollara başvurmanız daha etkili ve sonuç alabileceğiniz yöntem olur. Yoksa Beldediye de kendisine süre verecek. Yani O da önce uyaracak. Ama sizin Yönetim kayıtlarına girmeyecek. Siz yöneticiyi önce uyarırsanız, hem iyi niyetli olarak bu sorunu çözmek istediğinizi belirtmiş olursunuz
hem de yöneticinin problemi çözmesi için geri dönüşü olmayan (yasal) bir süreç başlar. Yönetici bu süreçte ihmalde bulunursa dava konusu olur.
Bir de belediye kabahat halinde apartmana ceza keser. Oysa siz Kat Malikleri Kuruluna itirazda bulunursanız ve haklı çıktığınız her davada siz hariç kat malikleri kurulunun diğer üyeleri yargılama giderlerini öder. Bu da kat maliklerini yönetici hakkında tekrar düşünmeye ve rücu davası konusunda bir kez daha düşünmeye sevk eder.
"Kral Çıplak" hikayesi gibi farkındalık oluşur.