Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
Bir sitede kiracı olarak oturmaktayım. Oturduğum ev birinci katta , alt katımdaki dükkan siteye ait ve kiraya verildi , Dükkan kiracısı dükkana ait reklam panosunu benim oturduğum kata ait balkonumun dış duvarını kullanarak reklam panosunu astı . Pano dükkan tavanının üzerinde olup benim oturduğum katın seviyesindedir. Kiralama esnasında site yönetimiyle yaptığı sözleşmede pano asacağı yerlerin belirtildiğini söyledi Sözleşmenin benim ev sahibimin bilgisi dışında yapılmış olup .Bu durumu oda onaylamıyor. Benim sorum binalarda balkon veya oturma alanın dış duvarları ortak alan olarak kabul edilip edilmediği , Site yönetiminin bu alanlar üzerinde tasarruf hakkının olup olmadığı .Yapılan sözleşmenin site yönetime verilen yetki alanının aşılıp aşmadığı veya geçerliliği, bilgi paylaşımınız için teşekkürler
Bir süre tatil yatığım için konuya geç katılıyorum.
Destek veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
TABELA VE REKLAM PANOSU KONUSU :
Mevcut yargıtay uygulamalarında, binanın dış görünüşünü ve estetiğini bozmamak, ait olduğu bağımsız bölümün dış cephe sınırını aşmamak, mâkul (kabul edilebilir) ölçülerde olmak ve diğer bağımsız bölümleri rahatsızlık etmemek şartıyla tabela ve reklam panosu konulabilir.
(Y. 18. ■HH., 10.02.2000, E. 2000/950, K. 2000/1532.)
Ancak, Yönetim Plânı ya da Kat Mâlikleri Kurulu kararı ile dış duvara tabela ve reklam panosu asmak yasaklanmış ise yapılamaz.
Bununla beraber daha önceki Yönetim Plânı ya da Kat Mâlikleri Kurulu kararı ile dış duvara tabela ve reklam panosu asma şartları belirlenmiş ise bu ölçüler ve belirlemeler ile reklam panosu asılabilir.
Lütfen yönetim planınıza veya daha önceki genel kurul toplantılarınıza bakınız.
Eğer yönetim planında sizin balkonunuzun dış duvarına eklam panosu konulabileceği...
eğer yönetim planında yazıyorsa aksi karar çıkarmak için tüm kat maliklerinin 4/5 çoğunluğu ile "yapılamayacağına" dair yönetim planı değişikliği yapılması gerekir,
eğer genel kurul kararı ile alınmışsa ( genellikle çoğunluk ile alınıyor bu tip kararlar - tüm maliklerin çoğunluğu - ) aksi karar çıkarmak için ilgili genel kurulda hangi çoğunluk ile karar alınmışsa en az o kadar çoğunluk ile "yapılamayacağına" dair karar alınması gerekir,
Yapılacağına dair bir karar yoksa , yukarıda yazdığım yargıtay kararına göre sizin bağımsız bölümünüzün balkon duvarına konulamaz.
Bununla beraber tespitte hata olmasın.
Bağımsız bölümünüzün balkon dış duvarı ( yada diğer dış duvarlar) sizin bağımsız bölümünüze ait değildir. "Ortak alandır."
Şimdi gelelim diğer yorumlara;
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
Sevgili arkadaşım son değişen(2008) kat mülkiyeti kanununa göre " 5711 oldu" madde "8" göre kat maliklerinin 5/4 oranında karar alması gerekiyor.Yönetim bu gibi işlemleri kat maliklerine ya genel kurulda veya imza karşılığı kat maliklerine sormak izin almak zorundadır.Yönetimin insiyatifi ancak yönetim planında yazılı ise veya daha önceki genel kurullarda karar alınmışsa uygulamasını yapabilir. Duvarlar ortak kullanım alanı görülmektedir.Kendi cepheniz olsa bile .Ancak bunu ev sahibiniz sonuçlandıra bilir kanısındayım.Bazen gelir kaynağı maksatları ile reklama izin alınıyor.Yönetimle konuşarak sizede sorun yaratmıyorsa belli bir ücret ödemesi yapmalı siteye gelir kaydedilmelidir. YİNEDE BİR AVUKAT İLE GÖRÜŞÜN DERİM.SAYGILARIMLA.
Canısı 77'nin bu yorumundaki hatalı alan.. 5711 'in madde 8'i yanı 634 sayılı kanunun 19 . maddesinde yapılan değişikliğe atıfta bulunması hatalı olmuş.
Madde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.
Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir. (md:
Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur. Bu tamamı ile tek bir kat malikinin veya birkaçının anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığına ilişkin menfii davranışları ile ilgilidir.
Bununla beraber;
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
Sayın Imuser, dış cephelere reklam verilmesi halinde tüm bağımsız bölüm maliklerinin muvafakatı gerekir. Dış cepheye reklam verilmesine ilişkin özel hüküm olduğu için ortak kullanımı düzenleyen 19. maddeye tabi değildir.
Ancak, kendi sınırlarını ihlal etmeyen panolar için diğer bağımsız bölüm maliklerinin izni gerekmez. Nitekim Yargıtay kararları da bu doğrultudadır.
Dolayısıyla, alt katınızda bulunan dükkan ancak kendi sınırları dahilinde panu asabilir.
Son olarak bu tür uyuşmazlıklarda ilk önce bakılması gereken "Yönetim Planı"nızdır, bu konuya ilişkin özel bir hÜküm bulunabilir.
Saygılar.
Av. Ramazan GÖNEN
Sayın avrgonen'in bu yorumuna tamamı ile katılıyorum.
Kendisinin "dış cepheye reklam verilmesi" olarak izah ettiği durumunun örneğin apartmanın bir cephesi gibi birden fazla kat malikini aynı anda ilgilendiren bir büyük reklam tabelası, boyası vs. gibi algılanması gerektiğinin de altını çizmek isterim. Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
Tüm kat maliklerinin kabulü olmadan kiraya verilemez. Yargıtay kararı ilişikte:
18. Hukuk Dairesi 2005/666 E., 2005/1889 K.
• ORTAK YERLERİN KİRAYA VERİLMESİ
KAT MÜLKİYETİNE TABİ TAŞINMAZIN ORTAK YERLERİNİN KİRAYA VERİLMESİ ANCAK TÜM KAT MALİKLERİNİN OY BİRLİGİYLE MÜMKÜNDÜR. BLOKLARDAN OLUŞAN ANA TAŞINMAZDA TÜM BLOKLARDAKİ KAT MALİKLERİNİN OY BİRLİGİ GEREKİR.
Yargıtay sitesi/ emsal arama/18.hukuk Dairesi tıkladığında Yargıtay kararlarını okuyabilirsiniz.
Sayın yılacar'ın bu yorumu daha çok ortak yerlerin kiraya verilmesi ile ilgilidir. Yani dükkanın kiraya verilmesi (eğer apartmanın ortak kullanımına ait ise) . Kira tabelasının durumu ile ilgili değildir. Soruyu soran arkadaşımız dükkanın kiraya verilmesi ile ilgili bir durum tespiti yapmadığından ilgili yönetimin "kiraya verme işleminde " yetkili olduğunu kabul ediyoruz.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
Kardeş benim başımdan da böyle bir olay geçti. Kimse sana ait olan balkona hiçbir şey takamaz sen izin vermedikçe. Durumu yazılı bir dilekçe ile belediyenin reklam ve tabela işlerine bakan zabita birimine bildiriyorsun. Biraz zaman alıyor ama çok güzel kuzu kuzu kaldırıyorlar tabelalarını.
Gazan mübarek olsun.
recep usta
ziraat yüksek mühendisi
receousta'nın bu yorumuna genel olarak katılmakla beraber ; "imse sana ait olan balkona" kısmını ortak alan olarak düzeltiyoruz. "sen izin vermedikçe" kısmını da yukarıdaki biçimlerde açıklamış bulunuyoruz.
Soruya cevap anlamında destek veren tüm üyelere teşekkür ediyoruz. Nihayet paylaşım forumu olmaya başladık !!!