Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

meskeni büro olarak kiralamak

Başlatan daishi, Eylül 03, 2010, 03:21:07 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

iyi günler dilerim sorunuma şöyle başlıyayım bir apartmanda 2. katında bağımsız bölümü kiraladım burayı 5 kişi çalışan ana merkezi istanbulda olan reklam şirketinin bürosu olarak kullanmak istiyorum müşteri gelip giden bi yer değil üretim imalat yapılan bi yer değil fakat ruhsat almak için başvurduğumda benden  kat maliklerinin onayı istendi buna karşın yönetici istememekte bende sitenizde benzer bi konuya denk geldim Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap bu adresinizde büro için izne ihtiyaç olmadığını belirtmişsiniz yargıtay kararının bu yönde olduğunu belirtmişsiniz ben bunu ruhsat ve denetim müdürlüğüne nasıl ispatlarım çünkü kendileri böyle bi bilgiden haberdar değil yargıtayın aldığı karara nasıl ulaşabilirim bi kopyasını edinip bu şekilde iletebilirmiyim teşekkürler
Linkback: meskeni büro olarak kiralamak


  • Gösterim 12,620 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 1 Yanıtlar

#1
KONU :
Apartmanlarda ve sitelerde avukatların büro açabilmek için, yine serbest muhasebecilerin, mali müşavirlerin , yeminli mali müşavirlerin  bu faaliyetlerde bulunmak için artık kat sahiplerinin iznini almaları gerekmeyecek. Sadece bu meslek dallarında  Kat Mülkiyeti Kanunun 24. maddesi değişmiş olup, yönetim planlarında sınırlamalar olsa dahi bu sınırlamalar uygulanmayacaktır.

ÖZET:  30.04.2013 tarihi itibari ile kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmadan anagayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde "avukatlık büroları" ve " serbest muhasebeci", "mali müşavirlik" veya "yeminli mali müşavirlik" faaliyetlerinde bulunulabilir. Bu konuda, yönetim planındaki aksine hükümler uygulanmaz.  "Avukatlık büroları" ve " serbest muhasebeci", "mali müşavirlik" veya "yeminli mali müşavirlik" faaliyetleri haricindeki diğer işyeri ve büro veya diğer ofis faaliyetleri için ise Kat Mülkiyeti Kanunun 24. maddesinde gerekli şartlar ile yönetim planı hükümleri halen geçerlidir.

BU AÇIKLAMANIN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ:
Mesken Bölümlerde Büro (Avukat,Serbest Muhasebeci/Yeminli / Mali Müşavirlik
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap



BU AÇIKLAMANIN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ:
Mesken Bölümlerde Büro (Avukat,Serbest Muhasebeci/Yeminli / Mali Müşavirlik
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


---------

28 Eylül 2010 tarihinde  yukarıdaki  soruyu yine aşağıdaki biçimde yanıtlamışuz haklı olarak.
Ancak bir gelişme oldu Aralık ayında.

Kısaca özetliyorum.

Yargıtay apartman dairelerinde avukatların büro açamayacağına hükmetti. Kararda apartmandaki bütün ev sahiplerinin izin vermesi şartı koşuldu.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, avukatlık bürolarının apartman dairelerinde açılamayacağına hükmetti.  Bu karar ile Türkiye genelinde avukatların yüzde 50’sinin kiracılık durumu sorunlu hale geldi.

Avukat Elif Hondu Çil Antalya’da Subaşı apartmanın üçüncü katını kendisine avukatlık bürosu olarak kiraladı. Çil, kiralarken de daireyi avukatlık bürosu olarak kullanacağını belirtti. Ancak bir süre sonra apartman yöneticisi gelen gidenlerin fazlalığından apartman sakinlerinin rahatsız olmasını gerekçe göstererek Çil’in daireyi boşaltmasını istedi.

Apartman yöneticisi, avukatın daireyi boşlatması için Antalya 3. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde tahliye davası açtı. Avukat Çil, savunmasında Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 24. maddesinde sadece dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olan işyerlerinin apartman dairelerin açılmasına izin vermediğini, bu yasağın avukatlık yazıhanesini kapsamadığını savundu. Yerel Mahkeme, bu savunmayı kabul ederek Avukat Çil’in kiraladığı daireyi avukatlık yazıhanesi olarak kullanabileceğine karar verdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin gündemine geldi. Daire, apartman dairesinin mesken olduğuna dikkat çekti ve Avukat Çil’in daireyi tahliye etmesine karar verilmesini istedi. Daire, ‘tüm kat maliklerinin oybirliği ile verecekleri bir karar bulunmadıkça büro niteliğinde de olsa mesken dışındaki (avukat yazıhanesi) bir amaçla kullanılmayacağını’ belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu.

Yerel mahkeme “Yargıtay’ın daha önce oturmuş uygulamalarına paralel olarak meskende avukatlık bürosu mümkündür” diyerek kararında direndi. Bunun üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun gündemine geldi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 8 Aralık 2010’daki toplantısında yerel mahkemenin direnme kararını bozdu. Böylece apartman dairelerinde avukatların yazıhane açamayacağına hükmetti.

Böylece  “Yargıtay yeni bir görüş oluşturdu. Artık avukatlar işyeri ruhsatı olmayan hiçbir apartmanda oturmayacak. Yargıtay, avukat meslektaşlarımıza kapıyı gösterdi.

Artık apartmanda  avukata yer yok

Avukatlara göre Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, avukatların apartman dairelerinde büro açılamayacağına hükmetti ama avukatlara göre bu karar uygulanabilir nitelikte değil.

Karar böyle ancak uygulanılabilirlik noktasında soru işaretleri var.

Avukatlara göre, bu uygulama kamu hizmeti olan avukatlığı ve doktorluğu ticarete dönüştürecek.

Netice de bu durum sadece avukatları değil,  mesken amaçlı imal edilen konutta mimar, mühendis vs gibi büro amaçlı kullanımları da etkileyecek.

Ve aynı zamanda Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 24. maddesi yorumlanırken bu son hukuk genel kurul kararı dikkate alınmalı.

Kanunu tanımıyorum diyen hukuk adamı olamaz.

Bu güncelleştirme konu ile ilgili tüm yazılarımıza eklenmiştir. Ayrıca hukuk genel kurul kararı da ilgili bölüme eklenecektir.

KatMulkiyeti.Com 15 Ocak 2011

Bu sorunun Aralık 2010 öncesi cevabı aşağıdaki gibi idi.



Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
iyi günler dilerim sorunuma şöyle başlıyayım bir apartmanda 2. katında bağımsız bölümü kiraladım burayı 5 kişi çalışan ana merkezi istanbulda olan reklam şirketinin bürosu olarak kullanmak istiyorum müşteri gelip giden bi yer değil üretim imalat yapılan bi yer değil fakat ruhsat almak için başvurduğumda benden  kat maliklerinin onayı istendi buna karşın yönetici istememekte bende sitenizde benzer bi konuya denk geldim Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap [b]bu adresinizde büro için izne ihtiyaç olmadığını belirtmişsiniz yargıtay kararının bu yönde olduğunu belirtmişsiniz[/b] ben bunu ruhsat ve denetim müdürlüğüne nasıl ispatlarım çünkü kendileri böyle bi bilgiden haberdar değil yargıtayın aldığı karara nasıl ulaşabilirim bi kopyasını edinip bu şekilde iletebilirmiyim teşekkürler

Ruhsat ve denetim müdürlüğüne ispatlayamazsınız. Nedeni altı çizili ve kalın yazılan yukarıdaki ifademiz için yazımızın devamında cevap vermiş durumdayız.
,
Tapuda eğer bağımsız bölümünüz mesken olarak kayıtlı bulunuyorsa bu taşınmazın şirket merkezi veya bürosu olarak kullanılması, bu kullanım taşınmazı işyerine dönüştürdüğü için KMK. Md.24 hükmüne aykırıdır.

YAni ;

1'den fazla kişiyle birlikte kapsamlı bir çalışmanın yürütüldüğü yer , büro değil, işyeridir. Bir bağımsız bölümün odalarının ayrı ayrı kişiler tarafından başka amaçlarla büro şeklinde kullanılması kabul edilemez. Büro: yerleşmiş yargıtay kararlarına göre herhangi bir işverene veya kurulaşa bağlı olmaksızın daha çok ticari faaliyete mahsus hizmet üreten , en çok 1-2 kişi ile sekreterin çalıştığı , ticari nitelikte olmayan yerlerdir.

Örneğin, avukat yada çizim yapan bir mühendisin yazıhanesi "büro" olarak nitelendirilse de , bir şirkete bağlı olsun yada olmasın muhasebecilik ve emlak komisyonculuğu yapılan yerler "büro" sayılamaz.

Sendika , dernek veya siyasi parti temsilciliklerinden farkı bulunmayan mühendis odaları temsilciliğinde ; bir çok üyesi bulunan bir kuruluşun faaliyetleri sözkonusu olacağından , bu faaliyetlerin yürütüldüğü bağımımsız bölümün , büro değil, işyeri olarak kullanıldığının kabulü gerekir. Tapuda mesken olarak kayıtlı olan bölüm dernek merkezi olarak kullanılamaz.Bağımsız bölümde yapılan işler büro kapsamında olsa bile , bağımsız bölümün odalarının birden fazla kişi tarafından kullanılması , yani o bağımsız bölümü bir tür işhanına dönüştürmek, büro olarak kullanım sayılmaz.

Örneğin "Türkiye Bilişim Vakfı" (veya dükkan)  büro çalışması olarak kabul edilemez.

Yine sizin ifadenizle "burayı 5 kişi çalışan ana merkezi istanbulda olan reklam şirketinin bürosu olarak " kullanılması eğer bağımsız bölüm mesken ise mümkün değildir. Çünkü yargıtay ve KMK hükümlerine göre " 5 kişi çalışan ana merkezi istanbulda olan reklam şirketinin" bağımsız bölümdeki bölümü  "büro" değil "işyeri" dir. Yani bizim cümle içinde" büro" olarak kullanmamız orayı "büro" yapmıyor.  

Ancak şunu belirtmeliyim;

Anagayrimenkulün kütükte mesken olarak gösterilen bir bağımsız bölümünde meskenden başka bir amaçla kullanımına KMK Md. 24' 2. Fıkraya göre bir yasaklayıcı hüküm getirilmiş, ancak -toplantıya katılan kat maliklerin değil- bütün kat maliklerinin oybirliği ile verecekleri bir kararla aksine hareket etmelerine de izin verilmiştir. Bu şekilde alınan kararın , daha sonra tartışmalı olmaması ve sonradan malik olanları da bağlaması için tapuya şerh edilmesi gerekir. Bu şerh, yönetici ya da herhangi bir kat maliki tarafından yapılacak bir başvuru ile gerçekleşir.

Yargıtaya göre ancak bürolar (tanımı yukarıda yapıldı) md. 24/II hükmü dışındadır. Bundan dolayı , kütükte mesken olarak kayıtlı bağımsız bölümlerin büro şeklinde kullanılmaları için Kat Malikleri Kurulun'dan bu konuda bir karar alınması gerekmez. Ancak tekrar ediyoruz; " 5 kişi çalışan ana merkezi istanbulda olan reklam şirketinin" çalışması , büro çalışması olarak kabul edilemez.


İlk izlenim kiralamanızın doğru olmayacağı kanaati taşıyor.


--------------------------

Meskenin Avukatlık Bürosu Olarak Kullanılması, Apartman dairesinde ticari faaliyette bulunulması??? Home Ofis- HomeOfis kullanımları, Tapuda Mesken (Konut) Olarak Kayıtlı Olan Bağımsız Bölümün Güzellik Salonu (İşyeri- Ticarethane- Büro-Ticaret) Olarak Kullanılması, konut kiraya verme (işyeri olarak), Meskeni (konut) Dükkan(işyeri, ofis) Olarak Kiralamak konuları hakkında çeşitli bilgilerin derlendiği konular aşağıdaki linklerdedir.
Konu ile ilgili daha detaylı açıklarımız aşağıdaki linklerdedir.

Arkadaşlar bakarmısınız. Meskenin Avukatlık Bürosu Olarak Kullanılması.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Apartman dairesinde ticari faaliyette bulunulması??? Home Ofis- HomeOfis-Bü
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

konut kiraya verme (işyeri olarak)
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Tapuda Mesken (Konut) Olarak Kayıtlı Olan Bağımsız Bölümün Güzellik Salonu (İşyeri- Ticarethane- Büro-Ticaret) Olarak Kullanılması:
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Meskeni (konut) Dükkan(işyeri, ofis) Olarak Kiralamak
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

apartmanda mesken olan daireyi 2 avukat satın aldı
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

---------------------------------
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı