Sayın Sabutay . Dün itibari ile sorunuz başka bir bölümde cevaplanmıştı. Tekrar cevabı burada da veriyoruz. Ancak sorunuzu bugün biraz daha açıklayıcı yazmışsınız. Cavabı düzeltmedik. Daha uzun oldu dolayısı ile . İkinci meajımızda Site Yönetimine geçtiğiniz hali ile bazı daha kısa açıklamalar yapacağız.Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
sayin ilgili ,
ben yaklasik bir yil once bir ev satin aldim evein niteligi ic dekorasyonu tamamlanmamis dis mimari bitmis bir evdir bu ev bir birinden bagimsiz uclu ve 4lu gurplardan olusan 3 katli evlerdir her biri birbirinden duvarlarla ayrilan aralarindan yol gecen bagimsiz konutlardir.. ortak alan tabior edilen hic bir yer yoktur ortak alan tapuda 3/1 hiise sahibi oldugum uc lu blokdur ..evler kat kaloriferidir kalorifer ortak degildir. .. kaldiki benim blogumda ki diger kat malikleride hala evlerini yaptiramamislardir ..bu alim sirasinda bana koperatif uyesi olmazsan bu evi satamayiz diyerek kopretif uyesi yaptilar bunun sonucunda bir suru para odemek zorunda birakildim bir suru borc cikardilar ve odedim.. sonuc itibariyle kopratif tasviye oldu bir oldu bittiyle ve yine bir oldu bittiyle yonetim olusturuldu sindi bu yonetim kendine astronomik maaslar baglamis ve bir kapici almistir ve bir suru gereksiz gider gostermektedirler cicekci parasi gibi komik seyler benim bahcemde kaldiki cicek yoktur ve duzenlemesi bile yapilmammistir.. birbirine baglayan bir bahcede yoktur her blogun bahcesi kendine ayiitir ortak hicbir alan yoktur kisacasi sindi almadigimiz alamadigimiz bir hizmetin bedeleini yasal zemine oturtup bizden talep etmektedirler nasil bir yol izlemeliyim ne yapmaliyim lutfen yardimci olurmusunuz sindiden tesekkurler saygilar
Bu tip yapıları en çok Bahçeşehir civarındaki yeni semt alanlarında görüyoruz. Bitişik nizamdaki 2-3-4-5- veya tekli yapılar bunlar. Genellikle bitişik nizam evler bireysel kalorifer (doğalgaz sistemi) projesine sahip. Ve her bağımsız bölümün kendi giriş ve çıkışı var. Çoğunlukla kooperatif yapıları ve natamam teslim ediliyorlar.
Şimdi...
Öncelikle birçoğunun yönetim planı mevcut değil. Hatta iskan belgesi yok. İnşaat ruhsatı tamam değil.
Bu durumda olanlar için... projeyi bir kez daha inceleyin . çevre amlakçılar ile görüşün. Büyük ihtimalle bir ada veya parsel içindeler. Ve ortak alan sadece bahçeler . Bunun yanısıra bahçeyi çevreleyen duvarlar olabilir.
Kooperatif üyesi değilseniz ve kat malikleri kurulu oluşmadı ise ödeme yapmayınız. İhtarname çekiniz ve kat malikleri kurulunun toplanmasını sağlayınız. Bakınız natamam evler bunlar.
Kooperatif üyesi iseniz aşağıdaki durumlara göre kendiniz bir değerlendirme yapınız.
Diğer taraftan kat mülkiyeti ve kat irtifakının uygulanabilmesi için her blok yapı için de esas olacak şekilde kat maliklerinin 2/3'ünün
fiiili kullanımı gerekir.
Şimdi sizin durumunuz btişik nizamlarda ortak alan olmadığına göre "daha önce tanımladığım" parsel, ada vs. nin ortak olan bahçe , duvar ve (yazmak istemiyorum natamam bırakılmış bu tip yapılar için hidrafor tesisi, ortak jeneratör vs yoktur sanırım) bahçevan, temizlik görevlisi gibi giderler ortak alan giderleri olarak arsa payına göre dağıtılabilir.
Ancak bu işlemin yapılabilmesi için satış sözleşmelerinde özel şartlarla belirtilmemiş ve yönetim planı imzalanmış olarak tapuya tescilli değilse natamam binaların fiilen kullanılması için kat maliklerinin 2/3'ünün evlerinin iç dekorasyonlarını bitirip, oturuma hazır bir hale getirmesi gerekir.
Eğer bu zamana kadar ortada bir kooperatif varsa ve sizinle üyelik aşamasında bu konuda bir yazılı anlaşma yapmadı iseler ödeme yapılmaması gerekir.
Bütün bunlar veya bir kısmı geçerli ise , bununla beraber bir kooperatif üyeliğiniz yok ise ve kat malikleri kurulu teşkil edilmedi ise hiç bir şekilde ödeme yapmamanız gerekir.
Ödeme yapmaz iken susmak yerine "ödeme yapmama nedenlerizi beliren" bir ihtarnamenin sizi borçlandıran kişi veya kurumlara gönderilmesi de gerekir.
Gördüğünüz gibi yasa herhangi bir şekilde bu tip haksız masrafları desteklemez.
"Büyük ihtimalle evlerin bir kısmı satılmamış durumdadır, çevre düzenlemesini alanlara yıkmak istemektedirler."Aşağıda bazı işinize yarayan bilgiler vardır.
Üzerlerine tıklayabilirsiniz.Kooperatif tarafından inşa edilmekte olan bina larda çıkan uyuşmazlıklarda KMK. uygulanabilir mi?Kat irtifakı kurulmamışsa, bu durumdaki yapılarla ilgili uyuşmazlıklar kooperatif ile üyeleri' ya da kooperatif üyeleri arasında çıkmış kabul edilir ve bunlara KMK.
uygulanamaz (Y. 18. HD., 06.05.1993, E. 1993/3156, K.1993/6039.)
Kooperatiflerde, üyeler arasında kur'a çekilip üyelere bağımsız bölümler tahsis edilmişse — Tapu'daki intikal/geçiş işlemi yapılmamış olsa bile — o zaman KMK.
uygulanır. Çünkü, kooperatiflerde kur'a çekilip bütün üyelerin bağımsız bölümlerinin belirlenmesiyle ferdî mülkiyetegeçilmiş olur ve bu mülkiyetin intikali niteliğinde olduğu için, bu tarihten itibaren KMK. hükümleri uygulanır.
İnşaatı bitmiş olmasına rağmen henüz kat mülkiyeti kurulmamış binalarda KMK. uygulanabilir mi?İnşaatı tamamen bitmiş ve bütün bağımsız bölümleri kullanılmakta olan binalarda, kat irtifakı varsa, KMK.hükümleri uygulanır.
İnşaat tamamlanmış ve kat irtifakı kurulmuş,ancak bütün bağımsız bölümleri kullanılmıyorsa, neolur?Binadaki bütün bağımsız bölümlerin üçte ikisikullanılıyorsa, KMK. hükümleri uygulanır.
Kullanılmaya başlandıktan sonra boşaltılmış olan bağımsız bölümlerin bulunması durumu değiştirmez.
l'den çok blok bina varsa, 2/3 oranındaki kullanım durumunun, her blok için ayrı ayrı gerçekleşmiş olması
şarttır.
Kat Mülkiyeti Ne Zaman Uygulamaya Başlanır??? Oturulmaya Başlandığında Mı?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
Kooperatiflerin Kat Mülkiyeti'ne Geçişi
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap