Gürültü Konusu Kısa Özet!!!Gürültü; istenmeyen , rahatsız eden ses şiddeti olarak tanımlanabilir. Ancak rahatsızlık subjektif (kişiden kişiye değişen) bir kavramdır. Kimin neden rahatsız olacağına rahatsız eden dahi karar veremez. Bu sebeple rahatsızlığın bir ölçüsü yoktur. Rahatsızlık kişiye, zamana ve mekana bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle esasen rahatsızlık verilen davranışın uzman bilirkişi tarafından belirlenmesi gerekir.
Kabul edilebilir ölçüler açısından
"Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Ve Yönetimi Yönetmeliği", Polis Vazife Ve Selahiyet Kanunu, 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Md.18 ve Md 19 çerçevesinde gürültünün ispatı, B
elediyelerin Çevre Koruma Müdürlüklerince "Yetki devri yapılan belediyeler, belediye sınırları ve mücavir alan içinde gürültü kaynaklarını programlı, programsız veya şikâyetlere istinaden denetlemek, Yönetmeliğin ihlalinin tespiti halinde idari yaptırım uygulamakla görevlidirler",
Kolluk Kuvveti ( karakol , 155) "Şehir ve kasabalarda gerek mesken içinde ve gerek dışında saat 24 ten sonra her ne suretle olursa olsun civar halkının rahat ve huzurunu bozacak surette gürültü yapanlar polisçe menolunur.Bu yasağı dinlemeyenler hakkında ceza kanununun 546 ncı maddesine göre takibat yapılır. Zabıtadan izin alınarak yapılacak düğün ve müsamere ve balolar bu kayıttan müstesnadır." ve nihayetinde S
ulh Hukuk Mahkemesi tarafından atanan bilirkişilerin raporu ile ispatlanabilir.
Gürültü hususunda işin hukuki yanı ayrı bir meseledir. Komşulukta önemli olan karşılıklı anlayıştır.
Aşağıda bir örnek olayı değerlendirelim. Bu olayda müzik aletini, bir makina olarak da değerlendirebiliriz.
Komşular örneğin müzik eğitimi alan çocuklara tahammül edecek. Ancak müzik eğitimi alan çocuğun ebeveynleri de
bu tahammülü arttırmak için ellerinden geleni yapacaklar.
Müzik eğitiminde çalışma süresinin uzunluğu, kısalığı, periyodu değildir önemli olan. Yada çocuğun eğitimi de değildir konu. Zevk olarak da çalabilir, hobi olabilir. Yani bir gürültünün kaynağının sebebinin meslek olması o gürültüyü haklı hale getirmez.
Ben profesyonel meslek hayatı olan müzisyenlerin çoğu zaman evlerinde ses izolasyonlu odalar yaptırdığını görmüşümdür. Çok pahalı bir iş değildir. Öncelikle gürültüyü üreten dairenin sahiplerine böyle bir düşüncenin içine girerek adım atmalarını öneririm. Ayrıca müzik dersi alan çocuk bir müzisyen olacağı için başkalarının duygularını da anlamak zorunda. Kendisi müzik eserine çalışırken başkalarının rahatsız olacağını düşünerek ne kadar faydalı bir icra gerçekleştirebilir? Onu tam bilemiyorum.
Gelelim hukuki ve teknik kısma!
Gürültü konumuz KMK Madde 18 ile ilgilidir. Hukuk genel kurulu kararları ve mahkeme kararları neticesinde bir yorum yapacağım.
Maddenin bir kısmı BİRBİRLERİNİ
RAHATSIZ ETMEMEK üzerine kuruludur : Kat mâlik lerinin, apartmandaki diğer sakinlerin huzur ve rahatını bozacak şekilde gürültü yapmamaları; çevreyi rahatsız edecek şekilde bağırıp çağırmamaları, yüksek sesle şarkı söylememeleri, dans etmemeleri, her türlü çalgı âletini, radyo, televizyon, müzik seti gibi cihazları yüksek sesle çalmamaları; çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi ve benzerlerini gürültülü bir şekilde çalıştırmamaları; uygun olmayan saatlerde tamirat yapmamaları özellikle
saat 22.00'den sonra sessizliği bozacak ve başkalarının uykusuna engel olacak şekilde harekette bulunmamaları gerekir.RAHATSIZLIK NEDİR?Rahatsızlık, sübjektif bir kavram olduğu için kişiye, zamana ve yere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle rahatsızlık verdiği ileri sürülen davranışın, niteliğinin "Uzman Bilirkişi" tarafından belirlenmesi gerekir.
Bakın size gürültü ile ilgili yine net bir örnek veriyim.
Kat mâlikleri, "Gürültü oluyor!" diye çocukların bahçede oynamalarını yasaklayamazlar!!!— Oynamak, çocukların hakkıdır ve bu haklarının tamamen ellerinden alınması doğru değildir. Bundan dolayı, kat mâlikleri gürültü oluyor diyerek çocukların bahçeye çıkıp oynamasını gün boyu önleyecek bir karar alamazlar ve bu konuda dâva açamazlar. Ancak, apartman sâkinlerinin öğle uykusu saatlerinde çocukların bahçede oynamaları yasaklanabilir.
Demek oluyor ki oynamak, müzik dinlemek, müzik aleti çalmak gibi haklar yaşayanların elinden alınamaz.
Reçete Ne Olabilir? Konuyu bir iddia haline dönüştürmeyelim. Akşamları 22:00 ve Sabah 07:00 saatleri arasında enstrüman çalışmaları yapmayalım, yüksek sesle müzik dinlemeyelim. Bu eylemleri komşunuzun yatak odası veya kendi çocuklarının çalışma veya uyuma odaları üstünde yapmayalım. Eğer imkanımız varsa ve oda sayısı fazla ise komşumuz ile görüşerek onun fazla kullanmadığı bir odanın üstünde yapılmasına imkan verelim veya salonumuz gibi nispeten tüm dairelerin eğlenme, oturma - dinlenme haricindeki işler için - amaçla kullandığı bir oda veya büyük mahalde yapılmasını sağlayalım.
Bütün bunları yaptıktan ve iyi niyetinizi gösterdikten sonra komşunuz hoşgörülü olacaktır. Olmayacaksa kendi sorunudur. Ortak yaşam anlayışı bir ölçüde katlanmayı gerektirir.
Kanun gece 22:00 'den sonrasını sınırlamıştır. Bir de biz anlayış olarak sabah 07:00'yi öneriyor ve bu saatler arasında tüm sakinlerin daha çok gürültülü faaliyetten uzak durmalarını öneriyoruz.
Ayrıca 11 Aralık 1986 tarihinde , 19308 Sayılı Resmi Gazete'de Yayınlanarak Yürürlüğe Giren Gürültü Kontrol Yönetmeliği şunları der!
Alıntı yapılan: undefinedMadde 15- Konut bölgeleri içinde ve yakın çevresi ile gürültüye hassas diğer bölgelerde yapım işlerinde kullanılan ve EK-1'de belirtilen gürültü çıkaran alet ve makinaların iş günlerinde 20.00 -08.00 saatleri dışında, tatil günlerinde ise, ancak belediyelerce alınacak özel izinlerle belirlenen sürelerde kullanılması mümkündür.
Madde 17- Gerek bahçeli gazino, kahvehane, diskotek, dans salonları, lunaparklar, piknik yerleri, düğün salonları, açık hava sinemaları, kulüpler, lokantalar, barlar, dükkanlar gibi kamuya açık yerlerde ve gerekse konutlar bahçe ve balkonlar, avlular gibi özel yerleşim alanlarında elektronik olarak yükseltilmiş müzik seslerinin ses seviyeleri kaynağın hemen yakınında 90 dBA'yı aşamaz. Yerleşme bölgelerinde konutlar, oteller gibi dinlenme tesisler; ve diğer hassas yapıların bulunduğu çevrelerde yayılan bu seslerin değerleri, mevcut arka plan gürültüsü düzeylerini 5 dBA'dan fazla aşamayacak biçimde kontrol altına alınır.
ve Ayrıca Tablo 5'de Tablo 5. de dba düzeyleri mevcuttur.
GÜRÜLTÜ SINIRI NEDİR? Gürültü Kontrol Yönetmeliğine göre gürültü sınırı, şehirdeki evler için oturma odalarında 60, mutfak ve banyoda 70, yatak odalarında 35 desibeldir.
İşte bu sebeple çalışılan odanın yeri ve izolasyonu önemli bir hal almaktadır.
Ancak "rahatsızlık" subjektif bir kavram olduğu için kişiye, zamana ve mekana bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle rahatsızlık verilen davranışın uzman bilirkişi tarafından belirlenmesi gerekir. Ayrıca tüm komşular gürültüyü aynı şekilde algılayamayabilirler. Gürültü'nün alt kata gidişi ile yan veya üst kata gidişi farklı özellikler taşır. Her şeyden önce komşunuzun algılaması da farklı olabilir.
Komşularınız enstrüman sesine farklı ilgi ve tepki gösterebilirler. Bu hususu daha çok psikolojik ve sosyolojiktir. "Ben memnunum " diyeni de dikkate almayınız. O da gerçeği ifade etmeyebilir.
[glow=red,2,300]
Gürültü Kontrol Yönetmeliği'ne Bu Linkten Ulaşabilirsiniz.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap[/glow]
Eğer gürültü ile psikolojik olarak taciz edildiğinizden emin iseniz benim bu yazıda söz ettiğim konulardan oluşan bir mektubu kendisine gönderin. Ciddiye almaz ise hususu noter ihtarnamesi olarak gönderin. Olay gerilirse sulh mahkemesine başvurur hakimin müdahalesini istersiniz.
Bazı müzik enstrümanlarının evlerde kullanılamayacağına dair yasaklayıcı bir kanun yok. Şu enstrümanı söylese idiniz biz de öğrense idik. Bir keman ile bir bateri arasında çok fark vardır. Yazıyı bu şekilde yorumlayınız lütfen.
Hukuk yolu ile değil, polis veya savcılık yolu ile çözmeyi de deneyebilirsiniz. Şikayetlerinizi onlara iletebilirsiniz.
Bu arada Gürültü Konusunun POLİS VAZİFE VE SELAHİYET KANUNU (ilgili maddeler) ilgili kısmı
Alıntı yapılan: undefinedPOLİS VAZİFE VE SELAHİYET KANUNU (ilgili maddeler)
Madde 7 – Otel,gazino,kahve,işçi yerleri,bar,tiyatro,sinema,hamam ve plaj gibi umuma mahsus istirahat ve eğlence yerlerinin açılması önce polisin tahkiki üzerine o yerin en büyük mülkiye amirinin vereceği izne bağlıdır.
İzin alınmadan açılan bu gibi yerler polis tarafından kapatılır.
Madde 14 – Şehir ve kasabalarda gerek mesken içinde ve gerek dışında saat 24 ten sonra her ne suretle olursa olsun civar halkının rahat ve huzurunu bozacak surette gürültü yapanlar polisçe menolunur.Bu yasağı dinlemeyenler hakkında ceza kanununun 546 ncı maddesine göre takibat yapılır. Zabıtadan izin alınarak yapılacak düğün ve müsamere ve balolar bu kayıttan müstesnadır.
Ek madde 8-(16/6/1985-3233/7 mad.) Polisin yapacağı inceleme üzerine;
A)Otel gazino ve benzeri yerler veya çeşitli dinlenme,eğlence ve oyun yeri şeklinde sabit veya seyyar olarak kullanılan kara,deniz,hava ve her çeşit taşıma araçlarında bu faliyetlerin icrası;
B)Her ne ad altında olursa olsun,oynayanın kumar ve kazanç kastı olmak şartıyla bilgi ve maharet arttırıcı veya zeka geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinaları,video oyunları, televizyon oyunları ve benzeri oyun yerlerinin açılması ve faaliyette bulunmaları, Mahalli en büyük mülki amirinin iznine bağlıdır.
Gürültü yapan malik ve kiracıları yönetiminiz bir yazı ile uyarsın. KMK'nın 18. maddesine göre " Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler" açıklaması ve kuralı bulunmaktadır.
Ancak "rahatsızlık" subjektif bir kavram olduğu için kişiye, zamana ve mekana bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle rahatsızlık verilen davranışın uzman bilirkişi tarafından belirlenmesi gerekir.
Eğer yazı neticesinde bir sonuç alınmaz ise yönetici noterden gürültünün giderilmesi ve rahatsızlığın kaldırılmasına yönelik bir ihtarname çeksin. Yine netice alınmaz ise sulh mahkemesinde dava açılsın. Mahkeme gerekirse bilirkişi tayin edecek ve kiracıyı bu hareketten dolayı men edecektir. Mahkeme kararına aykırı hareket ederlerse mahkemenin belirlediği bir ceza bedelini ödemeleri (icra yolu ile) gerekecektir. Ancak bu tespitin de bilirkişi yolu ile yapılması gerekecektir.
634 Sayılı kanundan doğan yargı kararlarında mahkeme rahatsızlık sebebi ile tahliye kararı veremez, Ancak gerekli tedbirler hakkında karar verir derdi. Buna bağlı olarak uygulama önce hakim kararını gerektirir, sonra ise;
Rahatsızlık veren kişi karara uymaz, rahatsızlık vermeye devam ederse , hakkında Kat Mülkiyeti Kanunu Md: 25 ve 33 hükümlerine göre işlem yapılabilmekte idi.
Yeni kanunla KMK Madde 25'e çok önemli bir ekleme yapıldı. ve Kat mülkiyetinin devri mecburiyeti kolaylaştı.
Bu maddeye göre ;
Kat maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler.
Bu gibi bir kat maliki hakkında, bağımsız bölümün mülkiyetinin hükme en yakın tarihteki değeri o kat malikine ödenerek bu mülkiyetin diğer kat maliklerine, arsa payları oranında devredilmesi için davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, diğer kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla karar vermesine bağlıdır. Bu karara rağmen kat maliklerinden bir kısmı bu davayı açmak istemezse, davayı öteki kat malikleri açar ve hâkim hüküm vermeden önce devir bedelinin ileride hak sahibine ödenmek üzere bankada üçer aylık vadeli hesaba yatırılması ve makbuzunun ibrazı için davacılara resen belirleyeceği uygun bir süre verir. Devir bedelinin süresi içinde yatırıldığına ilişkin belge ibraz edildiğinde ve davanın kabulü halinde hâkim, davalının bağımsız bölümünün mülkiyetinin davayı açmış olan kat maliklerine arsa payları oranında devredilmesine ve devir bedelinin işlemiş faiziyle birlikte davalıya ödenmesine karar verir. (md:12)
Kat malikleri için geçerli bir hüküm aynen kiracılara da uygulanabilir. Ve ayrıca bu madde hükümleri ile kat maliki kiracılarının rahatsızlığından müteselsil olarak sorumludur. Bu sebeple evinin mülkiyetini kaybetme riskine karşı kendisi kiracı ile kiralama ilişkisini de gözden geçirecek ve kat maliki olarak çok büyük bir ihtimalle bu rahatsızlığın sonucu kendisi de kiracıya tahliye davası açacaktır.
Netice:
Deliler yerinde ve diğer kat malikleri şahit olmayı da kabul ederlerse dava çok çok yüksek bir olasılıkla şikayetçi kat malikleri veya yönetici lehine sonuçlanır.. ( Kastetdiğim ilk açılacak dava yani hakimin müdahalesi davasıdır.)
Artık "Gürültü Konusunu" bağladığımız ümidini taşıyorum.
Şimdi bu konuda diğer yorumlarımın linkini vereyim.
Alt Komşunun enstrüman sesinden şikayetçi olması-Gürültü
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş YapKoşu Bandı Aldım. Komşum Gürültüden Şikayetçi .Tahammül ve hoşgörü sınırı nedir
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş YapGürültü Yapan (Rahatsızlık Veren) Sakinler ve Yapılabilecekler.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş YapGÜRÜLTÜ KONTROL YÖNETMELİGİ
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş YapOrtak alana yapılan basket sahası (Sonradan yapılan faydalı yenilik ve ilaveler)
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş YapSite Yönetimi Çocukların Oyunlarını Engelleyebilir mi?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yapapartman dairesinde parti vb toplantılar düzenlenmesi???
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş YapKAZAN DAİRESİNDEN GELEN HİDROFOR SESİ
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş YapHem Resmi Nikahları Yok , Hem De Feci Gürültü
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap