Sayın Apple,
Öncelikle cevaba açıklık getirdiğiniz için teşekkür ederiz.
1............ öncelikle binanızda kurulu güneş enerjileri ile ilgili olarak açıklama yapacağım. Güneş enerji/günısı sistemi kurulabilmesi için aşağıdaki şartlar aranır:1) Yönetim Planı ya da Kat Malikleri Kurulu tarafından daha önce yasaklanmamış olmalıdır.Böyle bir yasak varsa, öncelikle bu yasağın kaldırılması gerekir.
Anladığımız kadarı ile bölgesel iklimden dolayı sizin yaşadığınız bölgede binanızda böyle bir yasaklama yok. 2) Kurulacak tesis tamamı ile Güneş Enerji Tesisi niteliğinde olmalıdır.Yargıtay kararlarına göre, Güneş enerjisinden sıcak su sağlayan tesisler,
bütün kat mâliklerinin rızâsına bağlı olmadan kurulabilir.
Ancak, bu nitelikte olmayan su depoları, hidrofor tesisleri ve benzerlerinin kurulabilmesi için bütün kat mâliklerinin rızâsı şarttır.3) Güneş enerji tesisi kurulduğu ortak yerde, ait olduğu bağımsız bölümün arsa payını aşmamalıdır. (Güneş eneji panellerinin genellikle büyüklükleri ve ihtiyaç duyulan enerji için gereken panel genişlikleri bağımsız bölümlerin arsa payını aşmaz.)
4) Tesis, anayapıya ve bağımsız bölümlere zarar vermemelidir.
Bununla beraber Montaj sırasında ve sonrasında verilen zararların önlenmesi şarttır.
Önemli olan, Güneş Enerji Sistemi'nin kendi özağırlığı ile içinde bulunacak su miktarının ağırlığıdır. Sistem, toplam ağırlığı ile yapının statik güvenliğini tehlikeye düşürecek nitelikte ise, kurulmasına izin verilemez.
Sistemin verimli olması için Güneş ışığını doğrudan doğruya görebilmesi şarttır. Bunun için de çatının güney - güneybatı yönüne kurulması gerekir.
Şimdi sizin bu güneş enerjilerini kaldırmanızın çok kolay olmayacağını söyleyeyim. Ancak bir iki fikir vereceğim.
1. Bir apartmanın ortak yerlerinden olan çatısı üzerine, davalının arsa payı ölçüleri içinde yerleştirilen güneş enerjisi ile çalışan aygıtın statik bakımından anayapıya zarar verip vermediği bilirkişi raporu ile belirlenmelidir.Yani siz mahkemeye başvurarak bu güneş enerjilerinin statik bakımdan çatıya yük getirdiğini iddia edeceksiniz. Başka şansınız yok. Bununla beraber bir iki yargıtay kararını gözden geçirelim. Kat irtifaklı bir apartmanın ortak yerlerinden olan çatısı üzerine davalı kat maliki tarafından yerleştirilen güneş enerjisiyle bu ısıtma aygıtının statik bakımından anayapıya zarar vermediği, mimari durumunu ve güzelliğini bozmadığı, bina içine su sızmasını önleyici izolasyonun teknik biçimde yapıldığı, aygıtın kapladığı alanın davalının ana yapı ölçüleri içinde kaldığı ve öteki kat maliklerini rahatsız edici bir durumun bulunmadığı bilirkişi raporu ile saptandığından, bu tesisin kaldırılmasına ilişkin davanın reddedilmesinde bir tutarsızlık görülmemiştir.
Davacıların temyiz itirazları yerinde olmadığından usul ve yasaya uygun bulunan hükmün onanmasına ... (Y. 5. HD., 01.02.1988, E. 1987/20662 K., 1988/1308.) 'Ne demek ...? Yani eğer tersi tespit edilirse kaldırtamazsınız. 2. Diğer taraftan başkaca bir fikir...Kat mâlikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde arsa paylarıyla orantılı olarak kullanma hakkına sahiptirler. Bilirkişi raporuna göre, güneş enerjisiyle ısıtma sisteminin kurulmak istendiği dam terasın, bütün kat mâliklerinin ayrı ayrı sistemi kurmalarına elverişli bulunmadığı, ancak ortak ısıtma sisteminin kurulmasına imkân verdiği tespit edildiğine göre, dâvanın reddine karar verilmesi gerekirken kabul edilmesi doğru değildir.
Taraflar arasındaki 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası uyarınca hakimin müdahalesi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla; dosyadaki belgeler okunup, iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, davacının dam terasa güneş enerjisi ile ısıtma sistemini kurmak üzere izin verilmesi istemine ilişkindir.
Kat Mülkiyeti Kanununun 16. maddesi gereğince, kat malikleri anagayrimenkulün ortak yerlerinde arsa paylarıyla orantılı olarak kullanma hakkına sahiptirler. Bilirkişi raporuna göre; güneş enerjisiyle ısıtma sisteminin kurulmak istendiği dam terasın tüm kat maliklerinin ayrı ayrı sistemi kurmalanna elverişli bulunmadığı, ancak ortak ısıtma sisteminin kurulmasına imkan verdiği tespit edildiğine göre, davanın reddine karar vermek gerekirken kabul edilmesi,Doğru görülmemiştir.
Davalı vekilinin temyiz itirazı yerinde olduğundan yukarıda açıklanan nedenle hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince bozulmasına ... (Y. 5. HD.; 21.01.1991, E.1990/19204, K.1991/1922.)Yani Nedir? Şunu iddia etmeniz gerekir. ben de güneş enerji sistemi kurmak istiyorum. Ancak güneş enerji sistemi koymak için çatıda yer kalmamış. Bu KMK'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Dolayısı ile faydalanamadığım için hakimin tüm çatıdaki güneş enerji sistemlerinin kaldırılmasını , yerine ortak kullanıma yönelik bir güneş enerji sistemi kurulması için müdahalesini talep ediyorum. Ya da bu cümlenin .......kaldırılmasını, kelimesine kadar bölümü.Bu fikirlerin dışında bir dava açmayı düşünürseniz; yukarıda 4 madde halinde bahsettiğim sebeplerden dolayı konu şu şekilde incelenecektir..."Çatıya monte edilen Güneş enerjisiyle su ısıtma sistemi kalıcı bir tesis niteliğinde olmadığı için, öncelikle bu sistemin niteliği, anayapıya zarar verip vermeyeceği, güzelliğini ve sağlamlığını bozup bozmayacağı, kullanılmasının doğruluk ve iyiniyet kuralları ile bağdaşıp bağdaşmayacağı, diğer mâliklerini tedirgin edip etmeyeceği, davalıların arsa payı ile sınırlı mülkiyet hakkı kapsamını aşıp aşmayacağı bilirkişi ile saptanarak sonucuna göre karar verilmesi gerekir."Bu bilirkişi raporunun özellikle
altı çizili olan kısmı sizin amacınıza hizmet etmeyecek biçimde çıkacaktır. Altı çizili olmayan kısım ise bilirkişi raporuna bağlı olacaktır. Dolayısı ile öne sürdüğüm nedenlerden başka bir itirazınız olmamasını tavsiye ederim.
Bu kısım size açık olarak destek olduğum kısımdı.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2............ şimdi Alıntı Yapev içinde yapılan tadilat ise;her tarafı kapalı ,catı altı olan bir yere bana ait bir oda duvarından tuglalar kaldırılarak giriş(kapı) yapılmış ve giyim odası oluşturulmuş.kısaca catı altında giyim odası mevcut.bu durum sıkıntı yaratırmı,yaratmaması için benim yada satın aldığım kişilerin ne yapması gerekir?
metninizle ilgili açıklama yapacağım.[/b] [/color]
Tanımladığınız bölüm ortak alandır. Diğer kat maliklerinin tümünün rızasını almadan (genel kurul kararı ile veya hepsinden yazılı feragatname alarak ) ortak alanı bağımsız bölümünüze kapı açmak sureti ile dahil edemezsiniz. Bu durum sıkıntı yaratır. Eski kat malikinden böyle bir toplantı kararı olup olmadığını veya birer feragatname alıp almadığını öğrenin. Kendisinin başkaca yapacağı bir şey yok.
Aksi her durumda kat maliklerinden biri dahil olmak üzere o bölgenin tarafınızdan kullanılmamasını ve eski haline getirilmesini dava yolu ile sağlayabilir.
İyi günler dilerim.