Sayın <Essences> iyi günler.
Yukarıda bahsettiğim sonuç; herhangi bir kat malikinin ortak alanlarda tesis ta da tadilat yapması ile alakalıdır. Bu yanlış tanımı özür dileyerek düzeltiyorum.
ÖNCELİKLE BELİRTMELİYİM Kİ; HERŞEY USULÜNE UYGUN YAPILMIŞ OLSA DAHİ, FAYDALI YENİLİK VE İLAVELERİN KAT MALİKİ OLARAK SAGLIK, GÜVENLİK VE HUZUR GİBİ HAKLARINIZI İHLAL ETMEYECEK ŞEKİLDE YAPILMASI GEREKİR. HERŞEY USULÜNE UYGUN YAPILMIŞ OLSA BİLE BU NEDENLE DE "EL KOYMANIN ENGELLENMESİ VE ESKİ HALİNE GETİRME" İSTEMİ İLE SULH HUKUK MAHKEMESİNDE DAVA AÇABİLİRSİNİZ.
TÜM BU İFADELERE EK OLARAK MUTLAKA PROFESYONEL BİR HUKUK TEMSİLCİNİZ OLMALI.
Söz konusu olayda yönetim uygulama yapmış, kat maliki değil.
(1) bahsettiğiniz gibi ise mümkün değil bunu yapamaz.
Yapılması gereken Hukuki İşlem : Yönetim aleyhine, "El Koymanın Engellenmesi ve Eski Haline Getirme" istemi ile Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açmak.
(2) değilse,
Bu uygulamanın adı "Faydalı Yenilikler ve İlaveler"
Faydalı Yenilik ve İlaveler hakkında
(a) Olağan Toplantıda kararının alınması için (Site Yönetim Planında aksi belirtilmedikçe her yılın OCAK ayında, veya herkesin her yıl bildiği tarihte (Örneğin HAZİRAN ayında) yapılan toplantılar)
Kat Maliklerinin salt çoğunluğu anlamına gelen yarı sayısından 1 fazlası ile karar alınmış olması gerekir.
(b) Olağanüstü toplantıda kararının alınabilmesi için Toplantı Çağrısının tüm kat maliklerine Yeri, tarihi, saati ve gündem maddeleri belirtilmek üzere imza karşılığında veya taahhütlü mektupla yapılması gerekir. Aksi takdirde toplantı çağrısı usulsüz yapılmış olur. Ayrıca, olağanüstü toplantılarda gündeme yeni madde eklenebilmesi için tüm kat maliklerinin toplantıya katılmış olması gerekir ve toplantı bittikten sonra dilek ve temenniler bölümünde tüm kat maliklerinin olumlu oyu ile gündeme yeni madde eklenebilir. Bu olasılık oldukça zor olacaktır.
(1) Olağan ve olağanüstü toplantıda önemli ayrıntı. Faydalı Yenilik ve İlaveler kararı almak için (sadece toplantıya katılanların değil) tüm binadaki kat malikleri 1/2 + 1 sayısı kadar (salt çoğunluk) olumlu oy gerekir.
(2) Toplantı 1. Oturumunda Toplantı Yeter Sayısı olan salt çoğunluk (tüm binadaki kat maliklerinin 1/2 + 1 sayısı) katılmadı ise en geç 15 gün içinde 2. Oturum yapılır. 2. Oturumda sıradan kararlar toplantıya katılanların çoğunluğu ile alınır. Yani 2. Oturuma 3 kişi katılıp 2'si olumlu oy verirse karar çıkar. Tam tersi 2'si olumsuz oy verirse karar çıkamaz. Ancak Faydalı Yenilik ve İlaveler kararı 2. Oturumda bile (sadece toplantıya katılanların değil) tüm binadaki kat maliklerinin 1/2 + 1 sayısı kadar (salt çoğunluk) olumlu oyu ile Faydalı Yenilikler ve İlaveler kararı alınabilir.
Yukarıda bahsi geçen tanımlar, tek bir apartman/blok için geçerli. Site yönetiminde bloklardan gönderdiğiniz/görevlendirdiğiniz temsilciler olur ve onların oluşturduğu kurula Temsilciler Kurulu denmektedir. Site Yönetiminde bu kararların alınması için önce blok Kat Malikleri Kurulu Toplantısında Yöneticiye Faydalı Yenilikler ve İlaveler konusunda aynı kurallarla (salt çoğunluk) yetki verilir. Yöneticiye güncel olan Faydalı Yenilik ve İlaveler hakkında yetki verilmelidir. Aksi takdirde bundan sonraki tüm Faydalı Yenilik ve İlaveler hakkında "sizden izin almadan" Temsilciler Kurulu Toplantısında oy kullanabilir. Yöneticiniz sizin vekilinizdir. Bir vekilin (Örneğin: Avukat) sorumluluklarına ve yetkilerine sahiptir. Sizin yetki vermediğiniz bir konuda sizi temsil edemez. Yöneticiniz de bu yetki ile Temsilciler Kurulu Toplantısında sizin iradenizi/kararınızı yansıtır. Temsilciler Kurulunda kat malikinden yetki almadan atılan (sıradan olmayan) bu tür konular için atılan imzalar, imza atanı bağlar. Kat maliki karara karşı çıkabilir. Bu karar kat malikini maddi sorumluluk içine sokuyorsa bu maddi değeri ödemek zorunda değildir. Yanlışlıkla ve/veya yanıltılarak tahsil edilmişse şahsen ya da dava yoluyla geri istenebilir.
Aksi takdirde karar usulsüz alınmış olur. Usulsüz alınan kararın itiraz yönünden zaman aşımı olmaz.
Burada önemli bir diğer ayrıntı ise; herşey usulüne uygun yapılmış ise ve karar çıkmış ise, toplantıya katılanlardan iseniz, karar şerh (itiraz) metni yazmalısınız. Yani kararı neden kabul etmediğinizi yazmalısınız. İhtilafın mahkemede giderilmesi durumunda hakim itirazınızın yasaya uygun olup olmadığını değerlendirecektir. Şerh (itiraz) metni yazmaz iseniz kararı kabul etmeseniz de mahkemede aleyhinize sonuç çıkacaktır. Yani itiraz iddianızı (toplantıya katıldıysanız karar defterine, katılmadıysanız kararı (resmi yöntemlerle yani tebigat ile) öğrendiğiniz andan itibaren 30 gün içinde veya toplantı tarihinden itibaren 6 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesinde Yönetim aleyhine dava açarak) belirtmeniz gerekiyor.
Süresi içinde yapılmayan itirazlar geçersiz hale gelir.
Toplantı, çağrısı ve/veya karar alma usulleri açısından (salt çoğunluk gibi) usulsüz ise; usulsüz alınan karara itiraz yönünden zaman aşımı yoktur.