Sayın <blackbird>Alıntı YapDatça da ikişer katlı bahçeli ,herkesin bahçesi duvar ve demirlerle çevrilmiş kendisine ait bir sitede bahçe katında oturuyorum,
Anagarimenkulünüzde/binanızda sizden başka kat maliki varsa 634 SKMK Madde 19 Gereği, izin almadan Ortak Alanlarda tesis ve tadilat yapamazsınız.
Alıntı Yapüst kat komşum senin bahçeni göremiyorum manzaramı kapatıyorsun dedi
Üst katta komşunuz olduğuna göre, o bina sadece size ait değil ve bahçe Ortak Alandır.
Alıntı Yapçatı kısmının yarısına kadar kapattım (çatısı üst kat balkon seviyesinin altında),yazları gittiğimde de çatının açık kalan kısmı için 3X15 mt branda diktirdim,güneşte korunabilmek için
İzin almadan bahçeye çiçek ekeni gördüm de, bahçeye veranda yaptıran ne gördüm ne de duydum. Şoktayım ya da yanlış anlamaktayım.
Yine de Genel Olarak Yanıt Vereceğim. Şöyle ki;Sorunuzun cevabı, tapuda ve Yönetim Planınızda.
Tanımlar :(1) Site : Etrafı kapalı,
içinde Kamusal Alan bulunmayan Toplu Konuttur.
(2) Toplu Yapı: Etrafı açık,
içinde Kamusal Alan bulunan Toplu Konuttur.
Açıklamalar : (1) Tapunuzdaki bilgilere göre, bağımsız bölümünüz eviniz + bahçenizden oluşuyorsa,
(bir başka deyişle bu alanları kapsayan Parsel üzerinde başka bir anagayrimenkul ve/veya Ortak Alan yoksa) söz konusu komşunuz, yılın belli dönemlerinde gün içerisinde uzun süre aynı iddiayı sürdürse de hukuki bir karşılığı yoktur.
(2) Tapunuzdaki bilgilere göre, bağımsız bölümünüz sadece fiziki olarak evinizden ibaretse yani bir başka deyişle bahçeniz ortak alansa komşunuz haklı. Ancak mustakil evlerde bu durum eşyanın tabiatına aykırı. Yine de nasıl balkonlar kullanımı size ait ortak alan sayılıyorsa, bahçeniz de aynı anlamda ortak alan sayılabilir.
(Örneğin, Yönetim Planı balkonlarda görüntüyü bozan tente/güneşlik gibi sabit malzemelere izin vermeyebilir.)Bunun cevabı da Yönetim Planınızda. Yönetim Planının ilk madedesinde, Toplu yapınızın hangi anagayrimenkullerden ve hangi ortak alanlardan oluştuğu tanımlıdır.
En iyi (sağlam) bilgi yine tapudan alacağınız toplu yapınıza ait yönetim planınız.
Bu bilgileri referans alarak hareket edin. Çünkü komşu haklı ise, 634 SKMK Madde - 19 gereği
El Koymanın Engellenmesi ve Eski Haline Getirme Davası açabilir. İşin garip tarafı; kurduğunuz tesis ve tadilatlar da siz ispat edene kadar ortak mal sayılır.