Sayın Sezginer;
Mimari Proje ile veya Yönetim Planı ile bağımsız bir bölümün kullanımına tahsis edilen alan ( sizin zemin kat ile bitişik teras ) bağımsız bölüm malikine sınırsız bir kullanma, tasarrufta bulunma hakkı vermemektedir. Söz konusu yer bağımsız bölümün kullanımına tahsis edilmiş olsa da belirtilen yer ortak alandır.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19. Maddesinin birinci fıkrasına göre, kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdur. Aynı Yasanın ikinci fıkrasına göre de kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anataşınmazın ortak yerlerinde onarım, tesis ve değişiklik yaptıramaz. Yasanın açıklanan bu hükmü anataşınmazdaki esaslı proje değişikliğini gerektirmeyen basit tamirat ve tadilatlar için öngörülmüştür. Yargıtay uygulamalarında ise onaylı projede yapılacak esaslı tadilatlar için ise kat maliklerinin oybirliği aranmaktadır.
Bağımsız bölüm malikinin, taşınmazın ortak yerlerinde mimari projesine ve yönetim planına aykırı yaptığı her türlü değişiklik, ekleme ve imalat, herhangi bir kat malikinin veya genel kuruldan yetki almakla yöneticinin müdahalenin men'i / eski hale getirme davası açma hakkı vermektedir. Bu hakkı sizde başka bir kat maliki için kullanabilirsiniz.
Endişeniz için ne yapabilirsiniz...? Ben olsam ne yapardım...?
Mahkemeler kat maliklerinin yerine geçerek karar veremeyeceklerinden dolayı dava açma gibi düşüncem olmazdı.
Öncelikle;
Yukarı katlardan veya çatıdan düşebilecek cisimlerin can ve mal güvenliğimi tehlikeye düşürecek bu durumunun değerlendirilmesi ve tehlikeyi en aza indirebilecek bir sistemin yapılabilmesi için yönetime sözlü ve yazılı olarak dilek ve şikayetlerimi iletirdim. Kat malikleri kurulunun bu yönde karar alınması için girişimde bulunurdum. İsteğimin yapılması için çaba sarf ederdim.
Tüm iyi niyetim ve gayretimle ile bunu başaramaz isem ve de illaki yaptırmak istiyorsam, dış görünümü, estetiğini de dikkate alıp çok farklı bir görsel değişikliği neden olmayacak ancak can ve mal güvenliğini ön planda tutacak bir değişiklik yaptırırdım.
Bu durumda haklı olarak bir kat maliki veya yönetici hakkımda dava açacaktır. Kazınırım veya kaybederim. Bunu net olarak söylemek doğru olmaz ama kaybedersem yaptığım imalatı eski haline getirmek durumundayım. Avukat, dava vs masrafları cabası... Pahalıya mal olacağı kesin...
Mahkeme aşamasında şunu ön planda tutardım. Bu değişikliği can ve mal güvenliği açısından yapmak zorunda olduğumu elimde bulunan diğer yan deliller ile birlikte mahkemeye ikna etmek olurdu....
Uzun ve zahmetli bir süreç olacağı kesin. Hakkımda dava açılırsa da kaybetme ihtimalimde yüksek, maddi ve manevi kaybımda olacak... Ama ya kazanırsam...
Sayın Sezginer;
Eğer ben bu değişikliği yaptıracağım diyor iseniz, konusunda uzman bir avukatın hukuki yardımından faydalanmayı ihmal etmeyin derim.
Saygılar...