10 yıldır, kat irtifakı kurulu, 3 binadan oluşan bir sitede oturmaktayım.
Haziran ayı içerisinde yapılan ve benim katılmadığım site genel kurulunda (ilk toplantıda toplantı yeter sayısı sağlanamadığından, çoğunluk aranmaksızın yapılan ikinci toplantıda), "site ve apartman ortak alanları" için bir jeneratör alınması hususu oylanmış ve kabul edilmiştir.
Ağustos ayında site yöneticisi, kat maliklerini bilgilendirmek üzere kuruduğu WhatsApp grubundan; çok sayıda şirketten teklif aldıklarını, jeneratör taktıran diğer sitelerle de görüştüklerini, görüştükleri kişilerin/şirketlerin alınacak jeneratörün bir kez takılacağını ve sonradan pişman olmamak adına "tüm mahalleri" (yani dairelerin-bağımsız bölümlerin içini de) kapsayacak şekilde yapılmasını tavsiye ettiklerini bildirdi. Ardından, alınacak jeneratörün sadece ortak mahalleri mi, yoksa tüm mahalleri mi kapsayacak şekilde alınmasını anket usulü ile oylamaya sunmuştur.
Yapılan oylamadan, 200 bağımsız bölüm sahibinin 104'ü "tüm mahalleri besleyecek şekilde" jeneratör alınsın yönünde oy vermiştir. 80 civarı kat maliki "sadece ortak mahalleri besleyecek şekilde" alınsın yönünde oy vermiş, diğer kat malikleri ise oylamaya katılmamıştır.
Bunun üzerine site yöneticisi, çoğunluğun verdiği oya dayanarak "tüm mahalleri besleyecek" şekilde jeneratör alımına karar veriyor, ancak şirketle sözleşmeyi imzaladıktan sonra anket sonucunu kat malikleriyle paylaşıyor ve ödeme planını bildiriyor. (Ancak sözleşmeyi imzaladıktan sonra anket sonucunu bildirmesi ve anket sonucuna göre hangi adımı atacağını önceden açıklamaması, yaklaşımın iyi niyetli olmadığını gösteriyor. Olayı oldu-bittiye getirip insanlara itiraz hakkı vermemek için bir yol seçtiğini tahmin ediyorum.)
Bunun üzerine sitenin WhatsApp grubundan, site yöneticisine ve dolayısıyla paylaşımlı olarak diğer kat maliklerine de ulaşacak şekilde; yöneticinin yaptığının doğru olmadığını, dairemin içinde bu hizmeti istemediğimi, böyle bir karar alamayacağımı belirttim.
Yönetici cevap olarak, çoğunluğun bunu istediğini, kararı bunun üzerine aldıklarını, sözleşmeyi imzalamış bulunduklarını ve jeneratörün iki hafta içinde takılacağını belirtti.
Bunun üzerine yöneticiye; bağımsız bölümlerin özel mülkiyet olduğunu, ortak mahale dahil olmadığını, bu nedenle ne yönetimin ne de diğer kat maliklerinin kendi özel mülkiyetim ile ilgili karar alamayacağını ve oylama konusu yapamayacağını, kendi mülküme alacağım veya almayacağım hizmetleri ancak kendim belirleyebileceğimi, yönetimin aldığı kararı tekrar gözden geçirmesini talep eden bir mesaj attım. Çok sayıda kat maliki de destek çıktı bana.
Ancak geçen zaman içerisinde yönetim aldığı kararı uyguladı. Tesadüfen karşılaştığımda bana yaptığı açıklamada "jeneratörün tüm mahalleri besleyecek şekilde taktırılması durumunda mevcut altyapı kullanılacağından daire başı masrafın çok düşük olacağı, bu anlamda elektrik hatlarını ayırmanın mümkün olmadığını, sadece isteyenlere hat çekilmesi durumunda masrafların - isteyen daireler için - çok aşırı olacağını" ifade etmiştir. Yani evine jeneratör almak isteyen yönetici ve yandaşları, isteklerinin maliyetine kendileri katlanmak istemiyor, bu hizmeti istemeyenlere finanse ettiriyor!!
Soru: Yönetim benim özel mülkiyetim ile ilgili karar alabilir mi? Diğer kat malikleri beni istemediğim bir hizmeti almaya zorlayabilirler mi? Kararın alınmasının üzerinden 1 aydan fazla geçmiş olmasına rağmen alınan kararın iptali istemiyle halen dava açılabilir mi? (KMK'da yanılmıyorsam "bir ay içerisinde veya her halükarda 6 ay içerisinde" bir ifade vardı.)
Alınan karar "butlan" olarak değerlendirilebilir mi? (hak düşürücü sürenin işlememesi bağlamında.)
Teşekkürler.
Linkback:
Bağımsız Bölüm Mülkiyet Hakkına Tecavüz