Sayın emelas;
634 s Kat Mülkiyeti Kanununun 19. Maddesinin ikinci fıkrasına göre, kat maliklerinden biri, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anataşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramayacağı hükme bağlandığından, normal koşullarda kat maliklerinin ortak yer niteliğinde olan balkon ve pencerelerin dış cephesine, projesine aykırı tesis yapması mümkün değil ise de;
Yargıtay'ın kararlılık kazanmış uygulamalarında, özellikle bodrum ve zemin katlarda bulunan bağımsız bölümlerin balkonlarındaki kapı ve pencerelerin dış yüzeyine yatay bağlantısı ve bombesi olmayan düz ve dikey demir parmaklık takılmasına güvenlik açısından gerekli bulunduğunda izin verilmektedir.
Zemin veya bodrum katlarda güvenlik amacıyla yapılan pencere korkuluklarının üst kat bağımsız bölümlerin güvenliğine tehlikeye sokması durumunda, yapılan imalatın yargı kararları doğrultusunda yeniden yaptırılması için bağımsız bölüm malikine noter aracılığıyla ihtarname çekilmesi, herhangi bir değişikliğin olmaması halinde dava açmak suretiyle sıkıntının giderilmesi yönünde bir yol izlenmesinin uygun olacağı değerlendirmesindeyim.
Ayrıca klima ile ilgili olarak;
634 s Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19. Maddesinde; " Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. ..... " hükmü düzenlenmiştir.
Ev tipi klima cihazları bağımsız bölümün balkon zeminine konulması, penceresine veya balkon kapısına takılması mümkün olmakla birlikte ortak yerlerde veya ortak yer olan dış duvarın delinerek monte edilmeleri ortak yere tecavüz niteliğindedir. Kaldı ki anlatımınıza göre güvenlik zafiyetine de neden olduğu görülmektedir.
Bu aşamada;
Bina dış duvarına (ortak alana) izin almadan monte ettirdiği klima cihazını kaldırması aksi takdirde yargı yoluna müracaatınızın olacağı hususunda bağımsız bölüm malikine ihtarname gönderiniz. İhtarnamenin noter aracılığıyla yapılması uygun olur. Herhangi bir değişikliğin olmaması halinde sulh hukuk mahkemesinde ortak alana yapılan müdahalenin önlenmesi, eski hale getirilmesi davası açılması gerekir. Dava açılırken dava ile ilgili tüm giderlerin karşı taraftan alınması ile ilgili taleplerin yerinde ve zamanında yapılmasını sağlamalıdır.
Konunun hukuki yardım alınarak takip edilmesi menfaatinize olacağının bilinmesi gerekir.
Saygılar.