Sayın (Oğuzhan),
Siz, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanuna ve Yönetim Planındaki kurallara göre sorumlusunuz. Yönetim Planı, Kat Mülkiyeti Kanununda karşılığı bulunamayan özel durumlar için sözleşme niteliğindedir. İmza atanı bağlar. Bağımsız bölümü sonradan satın alan kat malikini de bağlamaz. Yani Yönetim Planındaki size haksız gelen her madde (haklıysanız) mahkemece iptali talep edilebilir. Bunlara ek olarak;
(1) Herhangi bir kat maliki, Kat Malikleri Kurulunun 4/5'i
Karar Defterinde onay vermedikçe
ortak alanlarda tesis ve tadilat yapamaz.
(2) Böyle bir onay olsa dahi kat malikine rahatsızlık verecek ve/veya sahip olduğu bağımsız bölümün arsa payını (rayiç değerini) azaltacak girişimlerde bulunamaz.
(3) Ortak alanlar amacı dışında kullanılamaz.
Yukarıda bir bilgisayar programının karşılaşacağı prosedürlerin senaryosunu hazırlayan algoritma gibi sizin için, inceleyeceğiniz en üst (yetkin) kuraldan en ast özel kurala göre sıralama ayrıntılarına vakıf olmanızda büyük fayda var.
AlıntıII - ANAGAYYRİMENKULÜN BAKIMI, KORUNMASI VE ZARARDAN SORUMLULUK:
Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.
(Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/8 md.;Değişik fıkra: 14/11/2007-5711 S.K./8.mad.) Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.
Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.
Alıntı
Haklarınızı ihtar göndererek doğrudan kusurlu kat malikine karşı yerel sulh hukuk mahkemesine açacağınız El Koymanın Engellenmesi ve Eski Haline Getirme isimli davayı kazandıktan sonra, kusurun devamı halinde (çekilmez hale geldiğinde) kusurlu kat malikinin bağımsız bölümün devrini mahkemeden talep edebilirsiniz.
Bahsettiğim konu başlıklarını profesyonel kaynaklardan ayrıca inceleyerek emin adımlarla kusurlu tarafa dava açmalısınız.